Anuncia't al Descobrir

Els Top 10 dels Pirineus

Et descobrim els llocs indispensables de les muntanyes de casa nostra

Els Pirineus són unes muntanyes que ens fascinen. Des de la vall d’Aran fins a la vall de Camprodon, hi ha pics, boscos, rius i muntanyes espectaculars amb petits nuclis de població encantadors. És difícil triar, ho sabem, però hem intentat seleccionar el top ten dels Pirineus i ens ha sortit aquesta llista. Què hi trobeu a faltar?

Vall d’Aran

Santuari de Montgarri El santuari de Montgarri és un dels imprescindibles de la vall d'AranGetty Images
Natura exuberant i poblets de pedra i pissarra esquitxen els racons d’una de les valls més turístiques dels Pirineus. Amb les pistes d’esquí amb més quilòmetres esquiables de Catalunya i alguns dels paisatges més espectaculars, la vall d’Aran us enamorarà. Us podríem fer mil i una recomanacions, però us direm que si us agraden les visites a poblets amb encant, no us perdeu Bagergue; que si voleu una excursió fàcil, arribeu fins al santuari de Montgarri, en un entorn preciós, i que si us agrada l’aventura, us animeu amb el ràfting per la Garona a l’estiu i l’esquí a Baqueira a l’hivern. Però també podríem afegir que feu la ruta del circ de Colomers, l’excursió fins a la cascada de Saut deth Pish o que visiteu Arties, Salardú i Bossost. I alerta! Perquè diuen que qui hi va un cop, repeteix!

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Llac Gerber El llac Gerber és dins de la zona perifèrica al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant MauriciGetty Images
Alguns diuen que és com un paradís a la terra. L’únic parc nacional de Catalunya, us deixarà sense paraules amb paisatges d’alta muntanya i estanys que semblen irreals. En té gairebé 200 alimentats per innumerables rierols. Els accessos més freqüentats són Boí i Espot, les vies més ràpides per arribar a les zones més conegudes d’Aigüestortes i Espot. Però el parc abraça quatre comarques (l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i la Vall d’Aran) i hi ha altres pobles amb accés. L’estany més conegut és Sant Maurici, però si voleu sentir la llibertat d’estar enmig del no-res envoltats de pics de més de 3.000 metres, podeu provar sort als estanys Llong, Redon o Amitges, molt menys transitats. No ho digueu a ningú i animeu-vos a descobrir altres zones; el parc té 40.000 hectàrees amb rutes desconegudes plenes de bellesa que podeu trobar aquí. Shhht! Guardeu el secret!

Esglésies de la vall de Boí

Erill la Vall Erill la Vall, una de les esglésies romàniques de la vall de BoíGetty Images
Ara us proposem arribar on els Pirineus toquen el cel. Probablement és la vall amb més història, on trobem la màxima expressió del romànic català. A la vall de Boí us cansareu de dir “ohhh!” cada vegada que visiteu una de les nou esglésies Patrimoni Mundial de la Humanitat. Si us fascina el romànic, no us podeu perdre ni el Centre del Romànic de la Vall de Boí a Erill la Vall ni el videomapatge de Sant Climent de Taüll. Entre els nostres preferits, hi ha la ruta que va de Durro a l’ermita de Sant Quirc i pujar a qualsevol dels campanars. Les vistes des de dalt són tan impressionants que realment sembla que toquis el cel.

Catedral de la Seu

La Catedral de la Seu La Seu, un imprescindible dels PirineusGetty Images
Un altre exemple que el Pirineu no és només natura, sinó que també és patrimoni, és aquesta preciositat romànica. Protegida pels cims pirinencs que la rodegen, la catedral de la Seu és un cas especial entre les seves companyes catalanes: és l’única que conserva íntegrament l’edifici romànic, que data del segle XII. Visitar-la és transportar-se directament al cor del Pirineu medieval.

Vallter

Vallter 2000 de nit Vallter 2000 de nitToni Fernández
La zona més oriental del Pirineu és una meravella. Molt coneguda perquè fa més de 40 anys que hi ha l’estació d’esquí Vallter 2000, també és una gran opció per gaudir a l’estiu. Té una situació privilegiada que permet contemplar una panoràmica única i excepcional, ja que des de la cota 2.535 metres, on es pot arribar amb telecadira estiu i hivern, es veu la badia de Roses en els dies més clars. Una excursió que encanta a petits i grans és la que porta fins al naixement del riu Ter.

Vall de Núria

Vall de Núria Panoràmica de la vall de NúriaGetty Images
Arribar-hi, ja sigui en tren cremallera o a peu, és tota una aventura. Un cop a dalt trobem una vall preciosa, amb una riquesa natural i paisatgística única. Dominant un dels punts més elevats de la vall de Ribes, Núria està envoltada de cims de gairebé 3.000 metres i d’on neixen una multitud de fonts i torrents. A part d’esquiar-hi o fer-hi rutes de senderisme, segons l’estació en què la visiteu, també podeu pujar al telecadira per visitar les cotes més altes, navegar per l’estany o visitar el santuari. No us oblideu de posar el cap sota l’olla si voleu una vida ben fèrtil!

Andorra

Andorra Una excursionista fent una ruta per AndorraGetty Images
El país dels Pirineus és, sens dubte, un altre dels llocs imprescindibles dels Pirineus. Si hi aneu a l’estiu, calceu-vos les botes i recorreu les rutes més conegudes, com Tristaina o Pesons, que us portaran als estanys més increïbles per estar en contacte amb la natura. Si preferiu les rodes, Andorra té ni més ni menys que 21 ports de muntanya amb revolts brutals on posar a prova les bicis i més de 200 km de descens en rutes BTT per deixar anar tota l’adrenalina. Tres parcs naturals (la vall de Sorteny, del Madriu-Perafita-Claror i valls de Comapedrosa) us esperen per passejar per boscos, camins i corriols que no us deixaran indiferents. Si hi aneu a l’hivern, calceu-vos els esquís i esquieu per pistes infinites. Sabíeu que teniu més de 300 km esquiables? Quan ja no pugueu més, res millor que posar-vos en remull i relaxar-vos a les aigües calentes de Caldea.

Castellar de n’Hug i les fonts del Llobregat

Les fonts del Llobregat Un camí curt porta de Castellar de n'Hug a les fonts del LlobregatGetty Images
A 1.450 metres d’altitud, dins el Parc Natural del Cadí-Moixeró i reconegut com un dels pobles més bonics de l’Estat, Castellar de n’Hug sembla tret d’un conte. I és que té tots els ingredients necessaris: casetes de pedra, carrerons empedrats i un entorn natural a tocar del nucli que enamora. Com les fonts del Llobregat, un conjunt de cascades espectaculars, a les quals s’arriba amb una petita excursió des del centre del poble, que sorprenen i que al llarg del camí fins al mar es convertiran en un dels rius més grans de Catalunya.

Rubió, el nucli habitat més alt de Catalunya

Comes de Rubió El camí que porta de Rubió al refugi de Comes de RubióGetty Images
Si Castellar de n’Hug us ha semblat un poble a una gran altitud, com us quedeu si encara hi ha pobles més alts al país? Rubió, al terme municipal de Soriguera, és el poble més alt de Catalunya amb 1.687 metres. Situat al port del Cantó, a mig camí entre Sort i la Seu, és un nucli petit amb poques cases, però que val la pena conèixer, ni que sigui només per dir que heu estat al nucli habitat més alt de Catalunya. Des d’aquí es pot anar al refugi Comes de Rubió, a gairebé 2.000 metres d’altitud, des d’on s’arriba al pic de l’Orri, un mirador espectacular als pics i a les valls dels Pirineus.

La Cerdanya

La Cerdanya Vista de Puigcerdà des del llacGetty Images
I acabem aquesta selecció amb un altre dels punts més turístics dels Pirineus: la vall més gran, la Cerdanya. Plena de poblets amb teulades de pissarra amb molt d’encant, les excursions que s’hi poden fer no us les acabaríeu encara que hi dediquéssiu tota una vida. Arribar fins al prat de Cadí és una excursió imprescindible dins la Cerdanya, però també us direm que no us podeu perdre les vistes des del Niu de l’Àliga (ara accessible amb telecabina també a l’estiu) o conèixer alguns dels seus estanys, com les Bulloses, els de Meranges o els de la Pera. Si creueu la frontera per conèixer la part francesa, pugeu al Tren Groc i feu la ruta neolítica d’Eina. Pels que preferiu més el patrimoni i la cultura, tingueu en compte que Prullans es coneix com el balcó de la Cerdanya i que l’església de Santa Maria de Talló es coneixia com la catedral de la zona a l’edat medieval. Ah! Per seguir sumant pobles a la llista dels pobles més alts de Catalunya, teniu Meranges (1.539 m), Lles (1.471 m) i Guils de Cerdanya (1.385 m).
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació