Anuncia't al Descobrir

20 propostes per gaudir de les Jornades Europees del Patrimoni

Hem seleccionat una vintena de les 400 activitats programades entre el 9 i l'11 d’octubre

A l'agenda de les Jornades Europees de Patrimoni trobareu més de 400 propostes arreu de Catalunya per gaudir del patrimoni cultural entre el 9 i l’11 d’octubre. Les visites guiades i teatralitzades per a tots els públics i les jornades de portes obertes, són les activitats estrella, però també trobareu propostes per a famílies, rutes i itineraris que combinen el patrimoni cultural i natural, concerts i espectacles... És difícil triar, però aquesta és la nostra selecció amb algunes de les activitats més destacades d’aquest cap de setmana.

Visita teatralitzada a la Torre Llauder

Visita teatralitzada Torre Llauder Una de les escenes de les visites eatralitzades de la Torre LlauderCosta Barcelona Maresme
Descobriu la vil·la romana de Mataró acompanyats d’uns personatges molt singulars. Us explicaran els secrets d’aquesta vil·la d'època imperial, residència d’un il·lustre patrici romà, i passejareu arreu per descobrir les dependències decorades amb esplèndids mosaics de colors, els banys i els dos peristils o patis. És una de les moltes visites teatralitzades que podeu trobar a l’agenda de les Jornades Europees del Patrimoni.
Algunes de les altres visites teatralitzades són: 
- Monestir de Sant Ponç (Corbera de Llobregat)
- Lo camí de l'Ebre, història i patrimoni (Móra d’Ebre)
Recreació històrica a Darró (Vilanova i la Geltrú)
A tota màquina (Casa de les Aigües de Montcada i Reixac) 

Portes obertes al castell de Calaf

Calaf Vista del poble de CalafGetty Images
La jornada de portes obertes al castell de Calaf us permetrà conèixer tots els racons d’aquest recinte emmurallat, datat del 1015. El març de 2011 van finalitzar les tasques de restauració del castell i ara és una emblema del municipi. Aquest és només un dels exemples de monument que entre els dies 9 i 11 d’octubre faran portes obertes. Altres exemples que obriran portes aquest cap de setmana són:
- El conjunt arqueològic d’Empúries
- La ciutat ibèrica d’Ullastret
- El conjunt monumental de Centcelles
- La vil·la romana dels Munts, a Tarragona
- La seu d’Ègara
- El castell de Cardona 
- El conjunt rupestre de la Roca dels Moros del Cogul 
- La Roca dels Bous 

Si cap d'aquestes us convenç, podeu consultar totes les portes obertes aquí.

Passejada per les voltes de la teulada del mNACTEC

mNACTEC El terrat de l'edifici del mNACTECGetty Images
Aprofiteu aquest cap de setmana de Jornades Europees del Patrimoni per a propostes no disponibles habitualment. Aquesta experiència us portarà a conèixer la figura de Lluís Muncunill, arquitecte d’aquesta fàbrica modernista, i els trets més característics d’aquest emblemàtic edifici com la volta catalana. Sens dubte, l’atractiu principal d’aquesta proposta és que podreu caminar per la teulada de l'edifici!
Teniu desenes d’activitats guiades d’aquest cap de setmana, que podeu consultar aquí.

Els enigmes de Sant Joan de les Abadesses

Sant Joan de les Abadesses Vista del pont medieval de Sant Joan de les AbadessesGetty Images
Entre les propostes de les jornades, també trobeu activitats per fer en família. Aquesta va de resoldre un misteri a partir d’una caixa. Per obrir-la caldrà que resolgueu tot d'enigmes a la vila vella de Sant Joan de les Abadesses. Si els resoleu, aconseguireu arribar a la sorpresa final, relacionada amb el seu pont d'origen medieval. És una manera de descobrir racons de la vila de Sant Joan i la seva història medieval a través d'enigmes. Segur que als nens, els encanta!

Visita amb poesia el call de Tàrrega

Tàrrega El centre de TàrregaGetty Images
Aquesta visita guiada al call de Tàrrega barreja història i poesies de Moixé Natan, un dels jueus més rics i influents del seu temps. Va viure una de les èpoques més convulses del call de Tàrrega i la seva vida és plena d'anècdotes. Moixé Natan va ser, sobretot, un dels escriptors en llengua hebrea més importants de la Catalunya medieval. Una manera viure les jornades europees entre patrimoni i cultura.

Desperta el patrimoni del santuari de la serra de Montblanc

Muralles de Montblanc
És una de la vintena d’activitats que ha preparat Agència Catalana del Patrimoni Cultural per redescobrir el patrimoni que tenim més proper però que de vegades se’ns fa invisible. A partir de la fotogrametria, una tècnica de captació d’imatge que consisteix en l'elaboració de models 3D a partir de fotografies, es donarà visibilitat al patrimoni perquè pugui ser més estimat i més valorat, i així contribuir, entre tots, a conservar-lo millor. Aquí trobareu totes les propostes de “Desperta el patrimoni” que s’han organitzat arreu del territori.

Redescobreix el Museu del Port de Tarragona

Port de Tarragona El port de TarragonaGetty Images
Aprofiteu les jornades per redescobrir el Museu del Port de Tarragona a la seva seu provisional del Tinglado 2, mentre acaben les obres a la seu oficial. Tindreu l’oportunitat de fer una visita guiada per redescobrir les col·leccions del seu fons patrimonial. La visita finalitza amb un viatge, per l'interior del port, amb golondrina.

Taller cançó improvisada: jota tortosina i glosa mallorquina

L'Ebre, al seu pas per Tortosa, amb el castell de la Suda al fons L’Ebre, al seu pas per Tortosa, amb el castell de la Suda al fonsJackF / Thinkstock
El patrimoni també és immaterial. Per això, part de l’oferta de les jornades se centra en aquest tipus de tallers. En aquest cas podreu aprendre a fer poesia cantada improvisada, centrada en l'ensenyament de la cançó (cobla) i melodia de la jota tortosina (de 6 versos) i les diferents estrofes i tonades de la glosa mallorquina a càrrec de la versadora Antònia Nicolau "Pipiu" (Manacor, Mallorca) i membre de l'associació etnogràfica Espai de So.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació