Anuncia't al Descobrir

7 motius per visitar Boumort

Us expliquem per què visitar un territori ple de fauna, geologia i història

Segons els experts, a Boumort i els seus voltants és fàcil observar esdeveniments tan importants com les conseqüències de l’aixecament dels Pirineus. Una terra geològicament espectacular on van viure dinosaures i que ara habiten cérvols i voltors, entre d’altres animals. Els pobles de la serra de Boumort també són especials; amaguen llegendes i personatges ancestrals que us encantarà descobrir. Aquests són només alguns dels motius per visitar Boumort. Però n’hi ha molts més. Els descobrim tots?

Els ‘big five’ de Boumort

Cérvols Boumort La brama dels cérvols és un dels espectacles natural que es poden veure a BoumortJordi Bas
Si als safaris africans els animals més desitjats són els anomenats big five (el lleó, el lleopard, l’elefant, el búfal i el rinoceront), a Boumort els cinc grans serien el cérvol i les quatre espècies de voltors: el trencalòs, el voltor comú, el voltor negre i l’aufrany. Aquestes serres són l’únic lloc d’Europa on es reprodueixen, en una mateixa zona, aquests quatre ocells, si bé també es poden observar en altres paratges del Prepirineu. D’aquests cinc grans, el cérvol i el voltor negre van arribar a extingir-se al nostre país i han estat reintroduïts amb èxit a Boumort.

Poblets encisadors i personatges de llegenda

Taús, Alt Urgell El poble de Taús, a l'Alt UrgellJordi Bas
Un entorn agrest on la vida no ha estat fàcil com Boumort, té un grapat de poblets en els quals s’amaguen llegendes i personatges que encara podem intentar trobar mentre descobrim els poblets que hi ha a la serra. Es diu que en aquella època ancestral els minarons, uns éssers diminuts i treballadors que posseïa l’amo de la masia del Feu de la Guàrdia d’Ares, convivien amb el serpent, capaç de convertir-se en una noia preciosa que apareixia a la masia de Favà, prop de Cabó. I amb el marrà negre del forat de la Querata, que prenyava les ovelles dels ramats de Solduga. I no ens oblidem de les encantades d’Hortoneda, que vivien en una barraca vora el camí que baixa a Baiarri. Endinsar-se a tots aquests llocs és màgia. Penseu que la població total del conjunt de pobles de Boumort no arriba a tres-cents habitants.

Terra de dinosaures

Dinosfera A Dinosfera es pot veure el niu de dinosaure més gran d'EuropaJordi Bas
Al Pirineu hi ha les últimes evidències de la vida dels dinosaures d’Euràsia abans de la seva extinció i diversos centres expliquen què s’ha trobat en aquesta zona. Al Museu de la Conca Dellà, hi ha una secció dedicada als jaciments paleontològics pròxims, tant de fòssils de dinosaures, com d’altres vertebrats i restes vegetals. Jaciments amb centenars d’ous de titanosaures; amb més de 1.000 restes òssies de dinosaures hadrosaures, cocodrils i dinosaures teròpodes, entre d’altres. A la Dinosfera (Coll de Nargó), una museografia interactiva permet conèixer com era la vida i la reproducció dels dinosaures que fa més de 66 milions d’anys habitaven els Pirineus, quins són els principals jaciments de la zona i, sobretot, contemplar el niu amb ous de dinosaure més gran d’Europa, trobat a la vall del riu de Sallent.

Meravelles geològiques

Boumort Boumort vist des d'Hortoneda, al Pallars JussàMaria Rosa Vila
Sabíeu que fa 36 milions d’anys a la zona de la conca de Tremp, limitada al nord per Boumort, hi havia un gran llac amb un delta de pantans i boscos tropicals? S’hi han trobat fòssils de tortugues, cocodrils, tapirs i micos, entre altres bestioles d’aparença prehistòrica, que van viure-hi llavors. La zona forma part del Geoparc Orígens als Pirineus Catalans, on hi ha diferents museus i els miradors en els quals es pot interpretar la singular geologia de Boumort. No us perdeu el Pirineus Geological Open Museum, una exposició permanent ubicada a l’aire lliure, enmig de Tremp, on hi ha tretze roques naturals extretes dels Pirineus; o el mirador de roques calcàries del fons marí, a uns 6 km de Gerri de la Sal per la pista que puja al refugi de Cuberes.

El refugi de Cuberes

refugi Cuberes El refugi de Cuberes està en un entorn natural immillorableJordi Bas
Ubicat a 1.480 m d’altitud, el refugi de Cuberes és l’únic allotjament i restaurant que hi ha dins la Reserva Nacional de Caça de Boumort. S’hi arriba per una pista forestal que travessa uns bonics boscos de pi roig i pinassa amb algunes clapes d’avets. Un cop a dalt, es poden fer rutes a peu i amb bicicleta. Aquesta zona de Boumort és una gran desconeguda, per a molta gent és una gran sorpresa. Aquí no hi ha grans cims, però quan camines per les pistes, les valls… sempre vas sol, i tot és preciós i verge.

Una oferta ecoturística en ebullició

Noguera Pallaresa La Noguera Pallaresa, vista des de l'entrada sud del congost de CollegatsJordi Bas
D’uns anys ençà, Boumort s’està consolidant com una destinació ecoturística gràcies a la iniciativa privada i a l’impuls del Consell Comarcal del Pallars Jussà i de l’equip gestor de la Reserva Nacional de Caça. Recentment han sorgit dues interessants apostes empresarials. Una és Boumort Indòmit, una cooperativa integrada per l’empresa d’ecoturisme Salvatgines, el refugi de Cuberes i Cal Rossa, un conjunt de cases rurals sostenibles situades a Taús, a l’Alt Urgell. I l’altra és Boumort-Terra Salvatge, una plataforma web d’experiències impulsada per l’agència de viatges Outdoor Adventour, amb seu a Sort.

La ruta literària 'Dos taüts negres i dos de blancs'

Voltors Voltors comuns, una de les espècies que habiten BoumortJordi Bas
Ressegueix els escenaris d’un fet verídic i atroç que l’escriptor Pep Coll va novel·lar a Dos taüts negres i dos de blancs, premi de la Crítica i premi Crexells, entre d’altres. A la novel·la, reconstrueix la matança d’una família de masovers a Carreu. Un crim que va quedar impune. Aquesta ruta transcorre pels escenaris reals d’aquesta història. El circuit és d’unes 4 hores amb un desnivell de 500 metres.

Si voleu informació més detallada de Boumort, la podeu trobar al número 'Boumort, terra de cérvols'.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació