Anuncia't al Descobrir

7 recomanacions per no col·lapsar la natura a la tardor

Tots volem passejar entre fulles i castanyes, però cal fer-ho amb respecte i seny. Us donem set consells per no massificar espais com el Montseny i la Fageda d’en Jordà

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa té comptabilitzat que els caps de setmana d’octubre i novembre són els de més afluència de públic de l’any. El Berguedà va patir aquest estiu una massificació mai vista als boscos del Parc Natural del Cadí-Moixeró i del massís del Pedraforca. I el Montseny és el clàssic dels clàssics que tots volem visitar a la tardor i que cada any té més pressió turística. Els paisatges d’aquests indrets naturals són espectaculars vestits de tardor, però no és sostenible que tots hi anem a la vegada i, encara menys, si ho fem sense cura. Al DESCOBRIR estem totalment compromesos amb el turisme sostenible, de qualitat i respectuós; per això et recomanem set maneres de no col·lapsar la natura a la tardor.

Hi ha vida més enllà dels clàssics

Tardor Montseny La tardor al MontsenyGetty Images
Estem d’acord, una foto de tardor al Montseny o a la Fageda d’en Jordà quedarà molt bé a les vostres xarxes socials. Però sabeu que hi ha altres fagedes i boscos igual (o més) fotogènics que els clàssics? On, a més, segurament, també hi trobareu racons menys transitats, on us serà més fàcil aparcar i trobar l’espai ideal per fer aquesta foto que tant lluirà a la vostra galeria. A part de les fagedes, també podeu plantejar-vos visitar llocs menys coneguts com el congost del Mu, una alternativa sorprenent al famós congost de Mont-rebei, o els boscos de Prades, plens de castanyers com els de Viladrau.

No deixem deixalles

Deixalles natura Un got de plàstic al mig del boscGetty Images
És molt obvi, ho sabem, però per què sempre que anem a la natura trobem deixalles? Si us plau, pensem que molts d’aquests llocs que ens agrada visitar són espais naturals protegits i, en alguns casos, com el Parc Natural del Montseny, Reserva de la Biosfera; això vol dir que tenen unes característiques úniques i, alhora, fràgils, que cal preservar. Si la zona ho permet, podem fer-hi un pícnic (a tots ens agrada menjar enmig de la natura amb bones vistes), però no costa res portar una bossa de casa i posar-hi tots els residus que generem. En el cas del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, hi ha habilitades les zones on és permès el pícnic, i als aparcaments hi trobareu àrees de repòs equipades amb WC, papereres i aigua potable, per si us cal fer una pausa en la vostra activitat.

Aparquem als llocs habilitats

Cotxes al Montseny Els cotxes col·lapsen els accessos al MontsenyGemma Permanyer
Al Montseny i a la Fageda d’en Jordà, els aparcaments estan perfectament delimitats. Trobareu tota la informació aquí, i també aquí. Per tant, no s’ha de deixar el cotxe al voral, o al mig del pas i de camins. Penseu que hi ha gent que per arribar a casa seva ha d’utilitzar alguna d’aquestes rutes i que d’altres les fan servir per treballar. Siguem solidaris i no deixem el cotxe als vorals de les vies, ja que poden dificultar el pas d’altres vehicles.

Campistes, respectem els senyals

Campers a la tardor Una caravana estacionada al boscGetty Images
Sabem que agafar la furgo, llogar-ne una o anar de cap de setmana amb autocaravana és un pla més que temptador, però cal respectar els senyals. Pernocteu només a les zones habilitades i sigueu respectuosos amb el medi ambient. Feu ús de les zones de pícnic, WC i buidatge d’aigües brutes habilitades. Recordeu que el Parc Natural del Montseny té prohibit que hi aparquin autocaravanes a partir de les 20 h. Tots volem gaudir de la natura, però no és sostenible que tots ho fem sense pensar en les conseqüències.

Utilitzem els mitjans de transport públic habilitats

Aparcament Santa Fe Montseny L'aparcament del punt d'informació de Santa Fe al Montseny pleGemma Permanyer
No cal que arribem a tocar del turó de l’Home o a l’entrada de la Fageda d’en Jordà amb el nostre vehicle. Sabíeu que des de l’estació de Sant Celoni hi ha el Bus Parc que us porta fins a la vall de Santa Fe i fins a Fontmartina, dos dels principals punts de destinació dels visitants del Montseny? El mateix passa per accedir a la Fageda d’en Jordà. El Bus dels Volcans connecta les línies que porten a la Garrotxa des de Barcelona, Girona, Vic, Figueres o Puigcerdà amb les principals entrades al parc.
Informació i horaris Bus Parc 
- Informació i horaris Bus dels Volcans

Respectem la flora i la fauna

Aigua Montseny El Montseny té una biodiversitat únicaGetty Images
És una altra recomanació evident, però que, lamentablement, no tothom compleix. Seguir els camins establerts i no trencar ni arrencar cap tipus de vegetació contribueix a no fer malbé plantes que desconeixem i que potser estan protegides. Mantenir un cert silenci i no fer sorolls innecessaris ajuda a no espantar els animals que viuen a l’entorn i, així, evitem alternar els seus costums. Si som cívics i tenim respecte per la natura, en podrem gaudir nosaltres, els que vinguin després i les generacions futures.

Signem el Manifest Descobrir per un turisme més sostenible

Terra fulles tardor Els terres dels boscos de fagedes són un especacle cromàticGetty Images
Des del DESCOBRIR hem impulsat un manifest per un turisme més sostenible i al servei del país. Estem convençuts que el futur passa per la sostenibilitat i pel turisme de proximitat, però si volem gaudir-ne també cal que en tinguem cura. Si també creieu que el planeta necessita aquest canvi i ja fa temps que penseu que és la societat la que ho ha d’exigir, podeu ajudar-nos a fer créixer el manifest, signant aquí.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació