Anuncia't al Descobrir

El Bages crea la primera ruta d’enoturisme cultural de Catalunya

La pedra seca, el Geoparc de la Catalunya Central, una llarga història vitivinícola i les varietat autòctones són els principals atractius de la ruta

Començar el dia amb una visita a les tines de la vall del Flequer, seguir amb un tast a un dels 15 cellers de la DO Pla del Bages i acabar la tarda amb una volta per Montserrat. Aquest és un dels itineraris que podeu fer pel vostre compte gràcies a la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages que s’acaba d’estrenar. Bages Turisme i el Consell Regulador de la DO Pla de Bages han creat la primera ruta d’enoturisme cultural de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer els vins que es fan a la comarca, però també elements patrimonials i paisatgístics únics al món, com les construccions de pedra seca i els atractius del Geoparc de la Catalunya Central. Us donem quatre motius perquè no us la perdeu.

El patrimoni vitivinícola de la pedra seca

Tines del Bages Les construccions de pedra seca invadeixen el territori de la DO Pla de BagesPla de Bages
Descobriu per què el Bages és considerat el territori que té més concentració de tines i barraques de pedra seca a peu de vinya, com per exemple, les tines de la vall del Flequer, unes de les barraques més rellevants de la comarca. Diferents cellers i experts us portaran a descobrir aquestes construccions que els agricultors van construir durant segles per poder vinificar a peu de vinya, però també per poder desar-hi eines i perquè servís d’aixopluc o d’alberg de bestiar. Sabíeu que des de 2018 l’art de la pedra seca és considerat patrimoni immaterial de la UNESCO?

El Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central

Montserrat La icònica Montserrat, un del elements del Geoparc dela Catalunya CentralGetty Images
Fa més de 36 milions d’anys, la Catalunya central era un mar que va desaparèixer amb el sorgiment de les serralades dels Pirineus i els Catalànids. Durant aquest procés, es va crear una geologia única que condicionaria i donaria caràcter als vins de la comarca del Bages, amb varietats autòctones com el picapoll i el mandó. Al llarg de la ruta, podreu gaudir dels diferents espais que ens ofereix el Geoparc, com dos parcs naturals, serralades, boscos, paisatges rurals i elements tan icònics com la muntanya de Montserrat.

La història vitivinícola del Bages

Trepitjar raïm Trepitjar raïm, una de les activitats de la DO Pla de BagesPla de Bages
Si mai heu tingut curiositat per saber com va ser el passat vitivinícola de la comarca del Bages, a la Ruta del Vi podreu descobrir una història que es remunta a l’edat mitjana, quan el conreu de la vinya es va expandir sota la influència del monestir de Sant Benet de Bages, que va tenir a mitjans del segle XIX el seu moment de màxima esplendor. Fins i tot, descobrireu la història de les antigues nissagues de viticultors, de les cooperatives centenàries i dels petits projectes familiars.

Varietats autòctones i vins de qualitat

Vinyes Bages Les vinyes del Bages produeixen varietats autòctonesDO Pla de Bages
Un dels punts més diferencials i atractius de la Ruta del Vi són els cellers que formen part de la DO Pla de Bages. Quinze cellers que treballen per elaborar vins de gran qualitat i per recuperar i impulsar varietats autòctones com el picapoll i el mandó.

Una ruta per a tothom

Vinyes DO Bages Una visita guiada per les vinyes de la DO Pla de BagesDO Pla de Bages
La ruta està adreçada a tota mena de públics, encara que molt especialment a totes les persones que tenen un interès especial en el món del vi. Un dels atractius principals de la ruta és que cadascú la pot ajustar als seus interessos a través d’una oferta segmentada d’activitats amb un fort component cultural i històric, però també amb activitats de turisme actiu entre vinyes, i d’altres opcions que ofereixen els 15 cellers que formen part de la DO Pla de Bages.
Anualment, visiten el Bages més de 60.000 persones per fer-hi enoturisme. La majoria tenen entre 36 i 65 anys, venen en parelles o amb grups d’amics i provenen, principalment, de Catalunya, si bé un 22% procedeix de fora, tant d’Espanya com de diferents països europeus i dels Estats Units.

Més informació:
Podeu trobar-ne més informació a la web de la DO Pla de Bages i consultar el seu fulletó.Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació