Anuncia't al Descobrir

Les millors fagedes de Catalunya

Fem un recorregut pels 7 boscos de faig més singulars del país tenyits de tons marrons, grocs i taronges

Són les reines de la tardor, i bé prou s’ho valen. Els seus colors fascinen fins i tot els que no tenen passió per aquesta estació. Les fagedes vestides de tardor són un autèntic espectacle. A Catalunya és la segona espècie caducifòlia més abundant, amb 36 milions de peus, després del roure martinenc. N’hi ha de repartides per tot el territori i, perquè en pugueu gaudir durant tota la tardor, avui us oferim una selecció de les set millors fagedes que trobareu en tota la seva esplendor. No us estranyeu si no hi trobeu la fageda d'en Jordà, és la més emblemàtica, però al territori n'hi trobem moltes d'altres que no suporten la pressió de la de la Garrotxa.

La fageda de la Grevolosa (Osona)

Fageda Grevolosa La fageda de la Grevolosa té arbres de fins a 40 metres d'alçàriaGetty Images
Amb faigs de més de 40 metres d’alçària i 300 anys d’edat, la fageda de la Grevolosa no és tan coneguda com la d’en Jordà, però no li té res a envejar. A la tardor, el bosc és espectacular per les tonalitats que adquireixen els arbres. Situada al nord de la comarca d’Osona, podeu arribar-hi des de Sant Andreu de la Vola o des del coll de Bracons. Hi ha diversos itineraris, com el que us porta a descobrir arbres monumentals i la història de la zona on es feien les carboneres.

La fageda del Retaule (Montsià)

Fageda del retaule Els colors de la fageda del Retaule són un espectacle a la tardorMikipons - Wikicommons
És la més meridional d’Europa. No és habitual que creixen faigs a aquestes latituds, ja que són arbres acostumats a llocs més freds i climes més humits. Per això, també és sorprenent que aquest bosc tingui Lo Faig Pare, un arbre monumental de formes recargolades, amb 4 metres de diàmetre, 25 metres d’alçària i una edat aproximada de 250 anys. No deixeu d’anar-lo a veure. En aquest track del lloc wiki, podeu seguir la ruta per arribar-hi.

Les fagedes del Montseny (Vallès Oriental, Osona i la Selva)

Fagedes Montseny El Montseny amaga diverses fagedesGetty Images
El Parc Natural del Montseny és una de les zones que té més fagedes de tot el territori. Probablement la de Santa Fe és una de les més conegudes, però també podeu pujar fins al turó de Maçaners, on, per arribar-hi, haureu de creuar un bosc de faigs i pins espectacular. Sobretot, quan el terra comença a omplir-se de fulles seques i els arbres passen de verd a groc, taronja i marró. Una autèntica delícia!

La fageda de Gresolet (Berguedà)

Fageda Gresolet El paisatge de Gresolet amb el Pedraforca de fonsSergi Boixader
Enmig del massís del Pedraforca, aquest bosc us fascinarà. Amb una gran biodiversitat, es troba al límit de l’àrea de distribució de les fagedes a Catalunya i té alguns arbres monumentals, com el Faig Gros de les Molleres de Gresolet, que amb els seus 20 metres d’alçària, les ondulacions al tronc i les arrels entapissades de molsa, té un aspecte fantàstic; o el faig de la Baga de Gresolet, també conegut com a Faig Setrill, per la forma singular que li dona una branca totalment horitzontal que recorda un setrill.

La Fageda de Carlac (Vall d’Aran)

Terra fulles tardor Els terres dels boscos de fagedes són un especacle cromàticGetty Images
Preciosa i, alhora, fantasmagòrica, diuen molts. Aquesta fageda, situada al Baish Aran, al poble de Bausen, a tocar de la frontera francesa, és un lloc ideal per perdre’s amb nens a la tardor. Els tons ocres i marrons de les fulles dels faigs contrasten amb els verds de la molsa que entapissa terra, roques i arrels. Podeu fer aquesta ruta circular que proposa Rutes Pirineus, amb la qual, a part d’aquesta fageda mil·lenària també descobrireu antigues bordes araneses envoltades de pastures i el petit poble de Bausen.

Fageda de Sant Amand (Ripollès)

Terra fulles tardor Les fulles omplen els terres a la tardorGetty Images
Diuen que és una de les fagedes més boniques del Ripollès, la comarca on se’n concentren més. Zona de llegendes i gran biodiversitat, concretament es troba al municipi d’Ogassa. Podeu descobrir la fageda fent aquesta ruta del wikiloc que us portarà de l’església de Sant Martí d’Ogassa fins al puig de Sant Amand, conegut com el balcó del Ripollès amb unes vistes magnífiques.

Les fagedes de l’Albera (Alt Empordà)

Fagedes Albera Les vistes de l'Albera vestida de tardorGetty Images
Són unes de les fagedes més singulars del país, amb arbres amples i baixos, que sembla que no siguin de la mateixa espècie que la resta de fagedes. És la força de la tramuntana que modela els faigs i evita que creixin. Però també és la seva genètica que els fa diferents dels exemplars europeus, ja que tenen els seus orígens en l’edat glacial. No us perdeu el sender del Faig de la Pedra, un altre faig monumental, ni l’excursió fins al puig Neulós, amb unes vistes impressionants. Trobareu més informació d’aquestes dues excursions i l’origen glacial dels arbres en aquesta escapada.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació