Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Montseny, la muntanya de les 900 fonts
Número 272 - Novembre 2020

Montseny, la muntanya de les 900 fonts

En aquest número

Món Descobrir

Per un turisme al servei del país

La revista ‘Descobrir Catalunya’, una trentena llarga d’entitats i personalitats del tu-risme català impulsen un manifest que vol revisar el model turístic per al nostre ter-ritori fent una aposta decidida per la sostenibilitat i la proximitat. Text: Cristina Serret

Reportatge

Colors de tardor a la vall de Tírvia

Pugem fins a l’ermita de la Mare de Déu de la Serra i ens embadalim amb l’espectacle que ens regala la natura: la vall de Tírvia, enlairada sobre la Noguera de Cardós, és una gran catifa de fulles de colors ocres i vermells. Els nuclis de cases de pedra i teulades de pissarra són el colofó d’aquesta estampa bucòlica on la vida con-tinua el seu ritme abans que arribi el rigorós fred de l’hivern. Text: Núria Garcia Quera / Fotografia: Clara Torné

Dossier Central / Fonts del Montseny

El massís on l’aigua brolla

Reportatge fotogràfic: Sergi Boixader Catot

Dossier Central / Fonts del Montseny

Aigua sagrada

A través de les fonts, descobrim racons encisadors a les contrades del nord El Montseny septentrional és una zona rica en fonts, torrents i gorgs, on l’aigua ha dibuixat uns paisatges bellament espectaculars. Les seves aigües han donat peu a tota mena de llegendes i van atreure els primers estiuejants ja al segle XIX. I la font representa posar l’aigua a l’abast de tothom: és la democratització d’un recurs imprescindible per a la vida. Text: Òscar Farrerons Vidal

Dossier Central / Fonts del Montseny

On neixen totes les aigües

El cor del Montseny és la zona amb més pluviometria del massís L’acció de l’aigua ha modelat la zona central i més alta del Montseny, la del turó de l’Home i el pantà de Santa Fe. Aquí, rius, fonts i rieres han marcat els camins a se-guir per comunicar les valls i els nuclis de població i han donat vida a aquest massís muntanyenc. Text: Joan Raventós Hill

Dossier Central / Fonts del Montseny

Un tresor preuat

Viatgem als paradisos 'aquàtics' del Montseny de ponent L’aigua ha estat un element essencial en l’ocupació humana del Montseny. Sense ella no hi ha vida, per això s’ha canalitzat o emmagatzemat com un tresor preuat. I la millor manera d’aprofitar i domesticar l’aigua són les fonts. Darrere de cada una hi ha una història, uns usos i una toponímia que enriqueix la tradició. Coneguem-ne algunes del Montseny ponentí. Text: Josep Melero Bellmunt

Dossier Central / Fonts del Montseny

Consultar, escoltar, agrair

La directora de la Reserva de la Biosfera del Montseny explica que les singulars característiques ecològiques i culturals van propiciar el reconeixement de la Unesco. Text: Juana Barber Rosado / Il·lustració: Maria Corte

Reportatge

Els últims dinosaures

Ens enfilem a l’alt Berguedà per fer l’exercici d’imaginar-nos-el, fa uns 70 milions d’anys, com una zona de maresmes i de clima tropical on dinosaures, tortugues i cocodrils trobaven l’aliment. Visitem Fumanya, el jaciment de petjades de sauròpode més extens d’Europa, i llegim les últimes pàgines de la història d’aquests grans rèptils. Text: Noemí Vilaseca Casals / Fotografia: Rafael López-Monné

48 hores a...

Rasquera

Aquest poble de la Ribera d’Ebre sap treure partit de la natura que té al seu abast per dotar les seves tradicions de personalitat pròpia. Text: Judit Monclús Pedret | Il·lustració: Nik Neves

Rutes

Ruta a peu

D’Escaló a Sant Pere del Burgal

És una passejada curta però intensa, que parteix d’un nucli de les valls d’Àneu per anar a descobrir un tresor romànic amb una raresa que el fa únic a casa nostra. Text i fotografia: Sergi Ramis i Vendrell

Ruta amb bici

Dels turons de Besalú a la riba del Fluvià

Pedalem fins al mirador del Sagrat Cor i, entre boscos, continuem fins al santuari de Sant Ferriol, que és espectacular. Text i fotografia: Jordi Avellaneda Guri

Ruta amb nens

La sorprenent vall Salina de Cardona

La sal era com l’or: qui en tenia, era ric. A Cardona hi ha una muntanya i unes mines de sal explotades des dels romans i que van fer poderosa la nissaga dels Cardona. Una agradable ruta a peu ens hi porta. Text i fotografia: César Barba

Ruta amb cotxe

El modernisme del Baix Llobregat

Us hem preparat una escapada modernista a tocar de Barcelona. Es pot fer tant amb vehicle propi com amb transport públic. Sigui com sigui, és tota una sorpresa. Text: Redacció

Ruta de ponent actiu

La talaia del Pla d’Urgell

La Ruta de la Serra és un itinerari senyalitzat que s’endinsa per l’altiplà de la Serra, un mirador excepcional de la plana urgellenca. Text: Redacció

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 59,50€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació