Anuncia't al Descobrir

15 monuments catalans per visitar virtualment

Des del sofà, des del llit o des de l'escriptori de casa. Us hem preparat un recull perquè pugueu entrar a castells medievals, edificis modernistes i esglésies singulars mentre durin les restriccions de mobilitat

Recorreguts entre castells, esglésies romàniques, jaciments mil·lenaris o edificis modernistes. Sabem que passejar i recórrer les estances i els espais d’aquests monuments és un plaer, a més d’una font de coneixement inesgotable de la nostra història, però, actualment, a causa de les restriccions de mobilitat imposades per la pandèmia, només ho hem de fer des de les nostres llars. Per això, us hem preparat un recull amb els monuments més singulars de Catalunya que es poden descobrir i recórrer de manera virtual.

Jaciment d'Empúries

Jaciment arqueològic d'Empúries Restes del temple grec d'Empúries dedicat a les divinitats Isis i Zeus SerapisWikimedia Commons
Situat a la Costa Brava, a una de les badies més boniques del món, la de Roses, el jaciment arqueològic d’Empúries és un dels més importants de Catalunya i l’únic de la Península on conviuen les restes d’una ciutat grega amb les d’una ciutat romana. Aquest jaciment és el punt de partida que va introduir el procés de romanització a la Península i passejar de manera virtual pels seus carrers, contemplar l’estàtua d’Asclepi —el déu de la medicina grega— o visitar el gran fòrum romà us portarà a temps passats sense haver-vos de moure de casa.

Tàrraco

L'amfiteatre romà de Tarragona, amb la mar al fons L’amfiteatre romà de Tarragona, amb la mar al fonsNito100 / Thinkstock
Un amfiteatre que té una església romànica al seu interior, una muralla d’època republicana o les restes del circ són alguns dels monuments que encara romanen a la ciutat de Tarragona. Va arribar a ser capital de província d’Hispània i, fins i tot, hi va viure l’emperador August. Si aquest cap de setmana voleu traslladar-vos al passat per gaudir i conèixer tota la història de l’antiga Tàrraco, podeu fer una passejada virtual pels seus monuments i edificacions.

Castell de Miravet

Castell de Miravet Vistes aèries des del castell de MiravetGettyImages
Majestuoses muralles que s’alcen sobre el riu Ebre protegeixen el castell de Miravet, un dels millors exemples de l’arquitectura de l’orde dels Templers. Des d’aquesta fortalesa, considerada una joia de l’arquitectura militar catalana dels segles XII i XIII, els seus ocupants dominaven el curs de l’Ebre i bona part del sud del Principat. Tot i les nombroses guerres que hi han succeït, com la guerra de Successió o la batalla de l’Ebre, el castell segueix sent majestuós, fet que podreu constatar fent-hi una passejada de manera virtual.

Seu Vella de Lleida

Seu Vella de Lleida El conjunt de la Seu Vella se situa al Turó de LleidaGettyImages
El monument que sens dubte identifica la ciutat de Lleida és la Seu Vella, una singular catedral formada per edificacions que es van situar estratègicament al turó de Lleida, des d’on s’albira gran part de la ciutat i de la plana dels voltants. Considerada una obra romànica, també presenta elements d’arquitectura gòtica i renaixentista que podreu identificar i descobrir gràcies a la seva visita virtual.

Castell de Cardona

La col·legiata del castell de Cardona El castell de Cardona, un dels més importants de Catalunya
Símbol de la resistència dels catalans durant la guerra de Successió, l’imponent castell de Cardona es va començar a construir al segle IX i es considera una de les fortaleses medievals més importants de Catalunya. Al seu interior podreu descobrir de manera virtual segles d’història com la torre de la Donzella, una de les parts més destacables, o l’església de Sant Vicenç, construïda al segle XI per acollir-hi una comunitat de canonges.

Reial Monestir de Santes Creus

Reial Monestir de Santes Creus Plaça del reial monestir de Santes CreusGettyImages
A la riba del riu Gaià, amb una arquitectura sòlida i austera, sobresurt el monestir de Santes Creus, un conjunt que combina l’austeritat de l’orde del Cister amb la bellesa i l’ornamentació gòtica, que destaca al claustre de l’abadia. Construït l’any 1160, va tenir el màxim moment d’esplendor als segles XIII i XIV, gràcies al llinatge de Pere el Gran i de Jaume II el Just, reis de la Corona d’Aragó. En podreu observar virtualment els mausoleus i la resta d’elements patrimonials.

Cartoixa d'Escaladei

Cartoixa d'Escaladei Entrada a la Cartoixa d'EscaladeiWikimedia Commons
Situada dins el Parc Natural de la Serra de Montsant, s’hi troba la primera cartoixa de la península Ibèrica, fundada pels monjos de l’orde de la Cartoixa. Amb èpoques de gran esplendor, durant set segles els monjos van configurar el territori històric del Priorat amb vinyes. Si voleu fer un viatge als orígens de la comarca, podeu visitar les ruïnes de la Cartoixa amb un recorregut virtual.

Catedral de Girona

Catedral de Girona La catedral de Girona es troba al punt més alt de la ciutatGettyImages
La seva nau és la segona més gran del món —només superada per Sant Pere del Vaticà— i és el símbol indiscutible de la ciutat de Girona. Amb més de cinc segles d’història, la catedral de Girona observa la ciutat des del capdamunt d’una escalinata de 90 graons, des d’on amaga joies arquitectòniques, com el claustre o la torre de Carlemany. La llarga història que té ha fet que la seva aparença actual sigui una combinació d’estils diferents, com el romànic, el gòtic o el barroc, que podeu descobrir fent una passejada virtual pel seu interior.

Monestir de Santa Maria de Poblet

Monestir de Santa Maria de Poblet La part més antiga del claustre del monestir de Santa Maria de Poblet és del segle XIIGettyImages
Panteó reial durant l’edat mitjana sota la protecció de reis i nobles, el monestir de Poblet es va convertir en centre neuràlgic de la Catalunya medieval. Des de llavors, el conjunt ha esdevingut símbol històric i cultural del país, on a més tornen a viure monjos cistercencs. Si voleu descobrir la història que hi ha entre les seves parets, podeu fer-hi un recorregut virtual en què trobareu una infinitat d’estances i, fins i tot, els sepulcres de Jaume I el Conqueridor o de Pere III.

Monestir de Sant Pere de Rodes

Monestir de Sant Pere de Rodes El monestir de Sant Pere de Rodes té unes vistes impressionants al marGettyImages
A la serralada de Rodes, concretament a la muntanya de Verdera, s’aixeca el que va ser el principal centre espiritual del comtat d’Empúries entre els segles XI i XIV. Ho va ser per dos motius: en primer lloc, pel paper rellevant dels seus abats i, en segon lloc, com a centre de pelegrinatge important gràcies a les relíquies que custodiava. Passegeu virtualment pel Palau de l’Abat, l’església i el claustre, on es poden apreciar columnes romàniques originals, i entendreu per què va ser un centre tan rellevant.

Conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere

Conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere de Terrassa L'església de Sant Maria amb l'església de San Pere al costatGettyImages
Pintures murals del segle XIV o retaules gòtics són alguns dels elements que conserva el complex episcopal de les esglésies de Sant Pere de Terrassa. Considerat un dels conjunts arqueològics paleocristians més importants de Catalunya, la catedral de Santa Maria, l’església de Sant Miquel i l’església de Sant Pere són el testimoni de segles d’història, tal com representen les seves característiques visigodes, romàniques i gòtiques que podeu descobrir passejant virtualment pel seu interior.

Teatre-Museu Dalí de Figueres

Teatre-Museu Dalí de Figueres El Teatre-Museu Dalí té 22 sales visitablesWikimedia Commons
Un cotxe al qual plou si introdueixes una moneda, una torre de pneumàtics que sosté la barca que utilitzaven Dalí i Gala per navegar o piques de lavabo que representen àngels són algunes de les obres exposades. Pocs museus poden enorgullir-se de ser, per si mateixos, una obra d’art com ho fa el Teatre-Museu Dalí, construït a l’antic teatre de Figueres i ideat per Salvador Dalí. Un recorregut virtual per vint-i-dues sales sense sentit cronològic us portarà a descobrir la ment i els records del geni figuerenc.

La Sagrada Família

La Sagrada Família La Sagrada Família amb l'última llum del diaGettyImages
És l’obra mestra d’Antoni Gaudí i, sens dubte, és la icona i un símbol indiscutible de la ciutat de Barcelona. Les seves torres són visibles des de diferents punts de la ciutat i les tres façanes principals, en les quals destaca el simbolisme religiós, estan plenes de detalls. Gaudí es va inspirar en les formes de la natura i va crear columnes que recorden la forma dels troncs dels arbres, convertint així l’interior de la basílica en un bosc de pedra, ple de colors i de textures que podeu constatar al seu recorregut virtual.

Casa Batlló

Façana de la Casa Batlló Façana principal de la Casa Batlló il·luminadaGettyImages
Amb una part superior de l’edifici que recorda un drac, tant l’exterior com l’interior d’aquest edifici són una autèntica obra d’art. Igual que en la Sagrada Família, Gaudí també va concebre la Casa Batlló com un organisme viu de la natura. En aquest cas es va inspirar en un ambient marí, amb colors blaus i ocres. Un passeig virtual pel seu interior us portarà a conèixer i descobrir les obres d’art que amaguen les parets d’aquest magnífic edifici.

La Pedrera

Xemeneies la Pedrera Algunes de les xemeneies que representen guerrers al terrat de la PedreraGettyImages
Un jardí d’escultures al terrat amb trenta xemeneies que representen guerrers petrificats, façanes ornamentades o formes ondulants que defugen la rectitud de l’artificialitat per acostar-se a la natura. La Casa Milà, més coneguda com la Pedrera, és un dels edificis modernistes més emblemàtics de Barcelona. Antoni Gaudí va decidir que aquesta edificació fos la seva última construcció civil, en la qual va plasmar la seva màxima plenitud creativa. La podeu descobrir fent un volt virtual per l’interior de les seves estances.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació