Anuncia't al Descobrir

5 secrets de tardor a la vall de Tírvia

Bones vistes, una ruta i algunes curiositats. Us descobrim els tresors amagats d’aquesta zona del Pallars.

A la tardor, moltes cases de segona residència han quedat buides i de poques xemeneies en surt fum. Un fum que alguns matins queda enganxat al fons de la vall, com si volgués escalfar la gent que es prepara per a l’hivern. Als horts ja només hi queden cols, apis, porros, espinacs i potser alguna pastanaga o patata que encara falta collir. També́ persisteixen algunes flors que aviat quedaran sepultades per la neu. És la descripció del que veurem a la tardor si anem a la vall de Tírvia, una zona que conserva autenticitat i cinc secrets.

L’ermita de la Mare de Déu de la Serra

Mare de Déu de la Serra L'ermita de la Mare de Déu de la Serra té les millors vistes a la vall de TírviaClara Torné
L’ermita de la Mare de Déu de la Serra és una bona platea per sorprendre’s amb l’espectacle que ens regala la natura: la vall de Tírvia, enlairada sobre la Noguera de Cardós, és una gran catifa de fulles de colors ocres i vermells. Els nuclis de cases de pedra i teulades de pissarra són el colofó d’aquesta estampa bucòlica on la vida continua el seu ritme abans que arribi el rigorós fred de l’hivern.

El camí d’Alendo

camí Alendo El camí de porta a Alendo és un espectacle a la tardorClara Torné
Una bona manera de copsar la tardor és fer a peu el camí d’Alendo, llogaret situat a 1.305 m, en un tossal. Hi arribareu per un camí fàcil des de Farrera, ple d’arbres que, a aquesta època trobareu tenyits de tons ocres, taronges i marrons. Un cop al poble, hi destaca l’església romànica de Santa Eulàlia d’Alendo, una mica separada del nucli principal. És un dels pobles més antics documentats de la Coma de Burg, municipi al qual pertany.

Els 7 pobles de la vall

Burg Els carrers costeruts de BurgClara Torné
Des de l’ermita de la Mare de Déu de la Serra també es veuen els set pobles que omplen de vida la vall: si mirem cap al nord-oest, treuen el cap Farrera i Alendo; a la dreta, Burg; a l’esquerra, Mallolís, i als nostres peus, Montesclado, Glorieta i Tírvia. Són petits, però encantadors, i us diríem que cal visitar-los tots. A Farrera, no us perdeu el campanar de Sant Roc de Farrera, que té la peculiaritat que és també el portal per on s’accedeix a la població.

Les ovelles als estables

Ovelles Tírvia Un pastor fa tornar les ovelles al corral a TírviaClara Torné
A la tardor, el bestiar torna als corrals. És hora, per exemple, que les ovelles que a la primavera i a l’estiu han estat pasturant pels camps, tornin a recer. Quan aneu a l’ermita de la Mare de Déu de la Serra, fixeu-vos que a sota hi ha un pas comptador de les ovelles que pujaven a les pastures de muntanya o es desplaçaven a Castellbò.

Un concurs fotogràfic

Coma de Burg tardor Vistes de tardor des de FarreraClara Torné
Fins al 22 de novembre es pot participar en el VIII Concurs de Fotografia Digital a Instagram ‘Colors de Tardor’. Per participar-hi, cal seguir el compte d’Instagram del Parc Natural de l’Alt Pirineu (@pnaltpirineu) i etiquetar les fotografies #pnaltpirineu i #colorsdetardorPNAP2020. Ara que s’està a punt d’acabar, feu una ullada a l’etiqueta: hi ha fotos espectaculars!

Si voleu saber-ho tot sobre aquesta zona, no us perdeu el reportatge ‘Colors de tardor a la vall de Tírvia’, que vam publicar al número 272 (‘Montseny, la muntanya de les 900 fonts’).
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació