Anuncia't al Descobrir

El camí de la transhumància d’Avinyó i el vi de tina d’Abadal guanyadors del Premi Viu la Pedra Seca

La DO Pla de Bages premia els projectes que reivindiquen la pedra seca

El camí ramader del Pla de l’Oliva, realitzat per Josep Solsona i Vaquí i que forma part del camí de la transhumància d’Avinyó, ha guanyat el primer premi de la categoria Pedra Seca del Premi Viu la Pedra Seca que la Denominació d’Origen (DO) Pla de Bages dóna des de 1996. En la categoria Pedra Viva, el guanyador ha estat el projecte ‘Mas Arboset. La recuperació del vi de tina’ de Miquel Palau, enòleg del celler Abadal.

Són els dos premis principals que ha repartit la DO Pla de Bages, amb l’objectiu de valorar el patrimoni cultural de la pedra seca al Bages. Amb la categoria Pedra Seca es pretén guardonar la rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca, mentre que la categoria Pedra Viva premia la difusió, l’estudi i la valoració del patrimoni de la pedra seca al territori que abasten els municipis de la DO Pla de Bages.

En el cas del camí de la transhumància, que ha guanyat 700 €, el jurat ha valorat la important i continuada tasca de rehabilitació al llarg de nou anys, protagonitzada per Josep Solsona. Una tasca que ha consistit en la localització i el desbrossament del camí ramader i la recuperació i rehabilitació dels marges del camí al llarg de més d’un quilòmetre.

En el projecte ‘Mas Arboset. La recuperació del vi de tina’ de Miquel Palau, enòleg del celler Abadal, que ha guanyat 400 €, s’ha valorat la globalitat del projecte, vinculat a la recuperació dels elements patrimonials de pedra seca i d’altres lligats a la viticultura, així com al mateix treball de recuperació i experimentació vitivinícola. Les particulars característiques del projecte han fet valdre els elements patrimonials com unes eines útils per al present i també per al futur.

Altres projectes guardonats han estat la barraca de vinya de la Fumera, rehabilitada per Jordi Falip Sabartés, al terme municipal de Navàs (segon premi de la categoria Pedra Seca), i el ‘Mòdul de restauració i reconstrucció de marges de pedra seca, incorporat en la Formació de Polivalència en el peonatge agrari’, de Càritas Arxiprestal de Manresa (segon premi de la categoria Pedra Viva).

Altres projectes
Amb el mateix objectiu de treballar per conservar el patrimoni de la pedra seca, la DO Pla de Bages, amb l’Obra Social ”la Caixa” - Caixabank i Càritas Arxiprestal de Manresa, ha convocat uns ajuts per a la rehabilitació de construccions de pedra seca. Aquests ajuts són fins al 50% subvencionables a través de la inserció sociolaboral de personal format per Càritas Manresa.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació