Anuncia't al Descobrir

El Parc Natural de l'Alt Pirineu té un cel nocturn de qualitat excel·lent

Ho diuen els primers mesuraments, que li permetran poder aspirar a certificacions internacionals com Starlight o Dark Sky

El Parc Natural de l’Alt Pirineu disposa d’una qualitat de cel nocturn excel·lent en nombrosos llocs, compatible amb les certificacions ambientals de màxima categoria, com Starlight o Dark Sky. Aquesta és la conclusió que s’obté a partir dels mesuraments, tant de la qualitat acústica com lumínica, que el personal de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha dut a terme en diversos llocs de l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu des de 2019. El primer objectiu és iniciar la tramitació de l’àrea com a zona d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA) i punt de referència de la qualitat lumínica.

Per avaluar-ne la qualitat lumínica, s’ha fet una campanya de mesuraments en col·laboració amb el Parc Astronòmic Montsec i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, que ha inclòs: mesuraments extensius al llarg del parc en vehicle motoritzat per conèixer la variació de la problemàtica al llarg del territori; mesuraments fixos durant un llarg període de temps per detectar variacions en diferents hores o dies del cicle lunar, i mesuraments fixos i puntuals en el temps, amb càmera amb objectiu d’ull de peix per observar l’afectació a tota la cúpula celeste.

Pel que fa a la qualitat acústica, s’han impulsat dues campanyes: una a la vall Ferrera, entre els mesos de juliol i agost de 2019, i una altra a la vall d’Isil, durant el mes d’agost de 2020. Totes dues indiquen que el parc disposa d’una qualitat acústica excel·lent, amb nivells d’immissió sonora inferiors als 50 decibels en horari diürn.

Que el Parc Natural de l’Alt Pirineu aconsegueixi l’acreditació de ZEPQA i punt de referència de la qualitat lumínica farà que l’àrea que comparteix amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Montsec sigui la zona més gran de l’Europa continental amb protecció lumínica.

Altres zones amb cel nocturn de qualitat excel·lent al Principat són el terme municipal d’Albanyà, a l’Alt Empordà, el primer parc internacional de Cel Fosc de l’Estat a presumir de tenir el segell de la International Dark Sky Association (IDA); el Parc Natural del Cadí-Moixeró, on es troba el poble de Saldes, declarat Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat des de 2016 amb els miradors de Gresolet i de l’Espà com a punts de referència per a l’observació astronòmica; o l’espai de l’hotel rural Morvedra Nou a Menorca, certificat amb el distintiu Reserva i Destí Turístic Starlight 2019 per la qualitat de cel nocturn i el seu compromís en astroturisme.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació