Anuncia't al Descobrir

El Parc Natural dels Ports inicia el procés per obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible

L’acreditació demostra l’encaix entre el turisme, la sostenibilitat, el desenvolupament socioeconòmic i els espais naturals protegits

El Parc Natural dels Ports engega les primeres sessions de contacte i de presentació del procés de certificació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) que atorga la Federació EUROPARC. Es tracta d’una metodologia de treball, d’una eina de planificació i gestió, que representa el treball conjunt entre un espai natural protegit i els agents turístics públics i privats del territori, per planificar i garantir un futur viable i saludable per a les persones i per al seu entorn.

La voluntat d’impulsar la CETS al Parc Natural dels Ports es va originar entre 2018 i 2019, durant un seguit de jornades participatives. Persones professionals i emprenedores locals van valorar positivament les possibilitats i els beneficis del turisme sostenible com un dels motors de desenvolupament socioeconòmic a la zona.

En la fase inicial, que ara comença, cal que l’espai natural protegit i els principals agents turístics estableixin una sèrie de mecanismes de participació que permetin elaborar de manera coordinada una diagnosi, una estratègia i un pla d’acció. Un cop superada l’avaluació de tot plegat, EUROPARC serà qui certifiqui l’espai natural protegit com a espai CETS.

S’espera que cap a final d’any es pugui constituir un fòrum permanent i un grup de treball encarregats de dur a terme la primera fase de la CETS de manera concertada. Aquestes dues figures establiran els mecanismes de participació i elaboraran, durant el 2021, els documents esmentats (diagnosi, estratègia i pla d’acció), que seran presentats finalment a EUROPARC.

Espais acreditats a Catalunya
La CETS és més que un simple distintiu de qualitat. Representa una eina molt potent que reforça i augmenta la qualitat de l’espai natural com a destinació de turisme de natura. Alhora, el mètode permet assolir aquesta fita treballant conjuntament amb tots els actors del territori. Els resultats de tot el treball i l’estratègia consensuada encaminen l’àmbit del parc cap a uns objectius comuns de millora continuada.

A Catalunya, 11 espais naturals, com el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural del Montseny o el Parc de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ja han obtingut aquesta certificació; 150 empreses han estat acreditades en la fase II i el delta de l’Ebre i la Garrotxa ja estan treballant en la fase III.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació