Anuncia't al Descobrir

Es crea el primer itinerari geològic al Parc Natural de la Serra de Montsant

Un nou llibre proposa 47 km de ruta per descobrir l’essència geològica més singular de la serra

Una ruta que abasta un total de 47 km, i que recorre la serra de Montsant en tres etapes, és el primer itinerari geològic per visitar i descobrir l’essència de la geologia singular d’aquest indret. És la proposta del nou llibre La geologia de Montsant. Proposta d’itinerari geològic, dels doctors en geologia Ferran Colombo i Manuel Gómez, que han escrit fruit de l’anàlisi exhaustiva de la morfologia d’aquesta àrea. El llibre també incorpora un recull de les investigacions i estudis geològics que han elaborat durant els darrers anys els autors.

La publicació, inclosa a la col·lecció ‘Patrimoni Natural’, engega, així, una nova línia de treball dins la gestió i la planificació del parc natural, centrada a fer valdre la singularitat geològica de la serra de Montsant i el seu extens patrimoni natural. El llibre, de caràcter eminentment divulgatiu, presenta un llenguatge clar i senzill per arribar a la ciutadania en general, si bé inclou alguns conceptes complexos, per la qual cosa s’ha elaborat un glossari detallat que explica el significat dels termes geològics utilitzats.

Un paisatge geològic excepcional
Roques de fins a 400 milions d’anys on actualment es planten vinyes, llacs quilomètrics i conglomerats són només una mostra del paisatge geològic que constitueix el Parc Natural de la Serra de Montsant. Aquesta geomorfologia i sedimentologia que presenta el massís conglomeràtic és una de les raons que van portar la Generalitat a declarar l’espai Parc Natural l’any 2002.

Els nombrosos estudis geològics han permès constatar la formació d’aquests relleus, com el desenvolupament al llarg del temps de llacs quilomètrics, el plegament i aixecament de grans masses de roca, i la formació de serralades, o la col·locació de conglomerats fets de còdols procedents de rius i rieres de la serra de Llaberia i que en el passat es van escampar i dipositar per tot el Priorat. Una de les característiques més interessants dels conglomerats és que permeten enregistrar la formació de les serralades, que pot ser analitzada a partir de la seva estructura interna i de la disposició geomètrica que tenen en el paisatge.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació