Anuncia't al Descobrir

Es lliura el Premi Nat 2020 de divulgació de les ciències naturals

En la tercera edició, el guardó és per al doctor en biologia i socioecòleg, Ramon Folch

Ramon Folch, doctor en biologia i socioecòleg, ha guanyat el Premi Nat 2020 per la seva tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient a Catalunya i a escala global. A més, se’l guardona per haver creat innovadores eines científiques i educatives al servei de naturalistes i ecòlegs, i per l’impacte que la seva labor ha tingut en molts àmbits professionals i en la sensibilització de la societat envers la natura. En un moment d’aïllament científic provocat per la dictadura i la transició, Ramon Folch va ser impulsor de grups de treball per a la creació d’eines científiques i educatives que van tenir un gran impacte en diversos àmbits professionals. En són exemples Natura, ús o abús? El Llibre Blanc de la gestió de la natura als Països Catalans, del 1976, o la Història natural dels Països Catalans (1981-1992, en setze volums).

Enguany, el lliurament dels Premis Nat 2020 tindrà lloc el 25 de novembre, a les 18:30 hores, amb la conferència ‘Difondre coneixement més que divulgar curiositats’ que el guardonat impartirà en el transcurs de l’acte. A través del canal de YouTube del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, es podrà seguir aquest acte virtual que comptarà amb la intervenció de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Anna Omedes.

Una menció d’honor pòstuma
La menció d’honor a títol pòstum d’aquesta edició del premi ha estat per a Lynn Margulis, biòloga i pensadora, per les seves aportacions en el camp de la biologia evolutiva que van agitar les aigües de la interpretació del món viu en formular una teoria que situava la simbiosi i la cooperació com a motors clau de l’evolució, així com per la seva gran tasca pedagògica i divulgativa.

La motivació
El Premi Nat és una distinció honorífica que vol premiar les persones o les institucions que han aportat una nova mirada a la divulgació de les ciències naturals. Així doncs, els guardonats són persones i institucions que han esdevingut referents per la seva manera de mirar i explicar la natura, perquè han impulsat vocacions en totes les disciplines de les ciències naturals i perquè han contribuït d’una manera molt destacada a la conservació de la natura.

Hereu de 142 anys de trajectòria científica i naturalista, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona està especialment compromès amb la conservació de la natura i implicat en els esforços locals i internacionals per conservar, estudiar i divulgar la biodiversitat i la geodiversitat.

Connectar les ciències naturals amb la ciutadania
Amb el Premi Nat, el Museu es proposa potenciar la divulgació de les ciències naturals en un context de crisi mediambiental en què calen més esforços que mai per obrir noves perspectives que connectin les ciències naturals amb la ciutadania.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació