Anuncia't al Descobrir

Menorca Talaiòtica intenta de nou ser Patrimoni Mundial

Després de no aconseguir-ho el 2017, l'illa presenta ara un projecte que posa en valor paisatge i patrimoni

Menorca Talaiòtica s’ha presentat per segon cop com a candidatura per ser Patrimoni Mundial de la UNESCO l’any 2022. L’objectiu d’aquesta proposta és mostrar al món el valor universal excepcional de la cultura indígena i prehistòrica de l’illa, present des del segon mil·lenni aC fins a l’any 123 aC, quan l’expansió progressiva del poder romà va imposar la seva cultura a la indígena.

El 2017, Menorca va presentar la candidatura, amb 32 monuments com a mostra dels edificis més representatius de la prehistòria de l’illa, però no va passar de fase. Tres anys després, en aquest segon intent s’introdueix el paisatge com a element clau, i es presenten els 1.586 jaciments talaiòtics que hi ha a l’illa repartits en nou àrees territorials —una manera de mostrar les diverses formes d’ocupació del territori i la construcció del paisatge en l’època talaiòtica. Entre les restes arqueològiques (construccions ciclòpies compreses entre el 1600 i el 123 aC), hi ha els recintes de taula, les navetes d’enterrament i les monumentals cases circulars. Les taules de Torrellafuda, la naveta des Tudons i el poblat de Trepucó són les construccions més representatives i millor conservades de la prehistòria de l’illa.

La candidatura de Menorca Talaiòtica aporta el testimoni excepcional d’una cultura que diferenciava el territori entre el món dels vius i el dels morts, i que es relacionava amb el celatge, la qual cosa s’observa en les singulars orientacions de determinats monuments com les taules o les navetes i les seves relacions amb el firmament i l’horitzó. A més, són la mostra d’aquestes cultures insulars del planeta que van evolucionar d’esquena a les influències exteriors durant llargs períodes de temps.

La Menorca Talaiòtica i, per extensió, tota l'illa, representa així un dels àmbits més importants per a l’estudi de les civilitzacions prehistòriques a Europa i la Mediterrània. A més, constitueix un llibre obert al coneixement dels processos d’adaptació de les antigues cultures als mitjans insulars i a l’ús imaginatiu i sostenible dels seus limitats recursos.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació