Anuncia't al Descobrir

Neix la Setmana de la Pedra Seca

Del 23 al 29 de novembre es realitzaran més d’una cinquantena d’activitats arreu dels Països Catalans per reivindicar el patrimoni i el manteniment de la pedra seca

La promoció i la posada en valor de la pedra seca com a patrimoni i com a ofici són els objectius de la Setmana de la Pedra Seca, una nova iniciativa promoguda per COL·LABORAxPAISATGE per commemorar el segon aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. Del 23 al 29 de novembre, i per primera vegada, tots els racons dels Països Catalans visibilitzaran l’extensa xarxa d’entitats, col·lectius i voluntaris que treballen per al seu manteniment i per reivindicar el patrimoni de la pedra seca i la seva tècnica constructiva.

Per tal de conscienciar la ciutadania, s’organitzaran diverses activitats per a tots els públics que posaran en valor la pedra seca durant tota una setmana, com jornades divulgatives, xerrades, sortides fotogràfiques a l’entorn de la pedra seca i visites guiades, tallers de reconstrucció, accions de voluntariat, exposicions o concursos fotogràfics.

Importància de la pedra seca als Països Catalans
Als Països Catalans existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el seu paisatge, com barraques, forns, sínies, fonts, marges o tines, entre altres. Moltes d’aquestes construccions es troben protegides com a Béns Culturals d’Interès Local (BCIL), com a Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN), com a Zones d’Interès Etnològic (ZIE), o bé, estan situades dins de parcs naturals o altres categories d’espais protegits.

Per tant, l’arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans, com també en d’altres àmbits propers al mediterrani. Però, malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), la pedra seca es troba immersa en una dinàmica d’abandonament que en comporta el deteriorament i la destrucció, i que coincideix amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica, que, d’altra banda, s’ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània.

Les activitats proposades durant la Setmana de la Pedra Seca es poden consultar en una agenda en línia, així com en un mapa d’ubicacions a la web de COL·LABORAxPAISATGE.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació