Anuncia't al Descobrir

El ‘Calendari dels Pagesos’ celebra el seu 160è aniversari

La informació agrícola, astronòmica i sobre la cultura i les tradicions catalanes, protagonista del ‘Calendari dels Pagesos’ del 2021

Ja és a la venda la 160a edició del ‘Calendari dels Pagesos’, un almanac, que ofereix informació agrícola, astronòmica i sobre la cultura i les tradicions catalanes. Entre d’altres aspectes, inclou consells per fer un hort urbà; un calendari de pràctiques agrícoles, sembres i plantacions; un calendari de fruites i verdures de temporada; el santoral, i les dates de les fires, mercats setmanals i festes majors de tots els municipis de Catalunya. A més, per exemple, pel que fa a l’astronomia, recorda que el 10 de juny hi haurà un eclipsi anular de sol, que serà visible com a parcial des de Catalunya.

També conté una poesia per a cada mes de l’any i el ‘Judici de l’any’, escrit per Anaís Falcó i Christian Simelio, amb el més destacable que ha succeït durant aquest any 2020 que ja es troba a la recta final.

Un dels al·licients del ‘Calendari dels Pagesos” és la Roda Perpètua, que reprodueix a la portada. Ideada pel frare Domènec Varni i publicada pel frare Miquel Agustí, prior del temple de Perpinyà, l’any 1617, la Roda Perpètua pronostica quins anys seran fèrtils, molt fèrtils, estèrils i molt estèrils. Pel que fa al conreu, el 2021 serà fèrtil.

Reportatge sobre el 160è aniversari
El ‘Calendari dels Pagesos’ és la publicació en llengua catalana que fa més anys que s’edita ininterrompudament. Va néixer l’any 1861 a la llibreria i impremta Casa Llorens, situada al costat del mercat de Santa Caterina, avui desapareguda. En aquell temps, Barcelona acabava d’enderrocar les muralles que la cenyien i projectava l’Eixample.

Aquest ‘Calendari’ del 2021 fa un recorregut per tota la seva història. També conté diverses poesies d’Estanislau Tomàs i Morera, que es van publicar en aquest almanac que va dirigir del 1975 al 2014.

Del malbaratament alimentari a la promoció de les llavors de varietat locals
El ‘Calendari dels Pagesos’ del 2021 inclou un calendari de paret —amb les festes i llunes de tot l’any— i diversos articles de temes d’actualitat —com la importància de menjar aliments primaris poc adulterats i processats, ecològics, de proximitat i de temporada, de comerç just i sostenibles; i de fer exercici, si pot ser, a l’aire lliure. També parla sobre el malbaratament alimentari i la cuina dels aprofitaments, sobre les propietats del romaní, sobre les feines al bosc temps enrere i sobre la promoció de les llavors de varietats locals fetes al país, entre d’altres.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació