Anuncia't al Descobrir

Els 12 pobles de la Terra Alta

És una comarca petita, però els seus pobles tenen paisatges encisadors i han estat protagonistes dels capítols més rellevants de la història de Catalunya

Història recent, pobles que mantenen les seves tradicions i l’essència medieval, paratges encisadors i paisatges del vi són els elements que identifiquen la Terra Alta, una comarca poc poblada, però plena d’encant. Us expliquem els llocs imprescindibles per descobrir els 12 pobles d’aquesta comarca.

Arnes

Poble d'Arnes L’any 1992, el nucli antic d’Arnes va ser declarat Bé Cultural d’Interès NacionalJorge Franganillo, Wikimedia Commons
Situada sobre un petit turó que domina el riu Algars, trobareu la vila d’Arnes, amb un conjunt històric encisador. Envoltada d’una natura esplèndida dins del Parc Natural dels Ports, Arnes conserva l’estructura original d’un nucli medieval, que podreu descobrir passejant pels seus carrerons. Restes de les fortificacions, un castell i cases palau són alguns dels elements que us portaran a transportar-vos al passat. I és que Arnes amaga un tresor del Renaixement català que haureu de visitar: l’edifici de l’Ajuntament, construït l’any 1584.

Batea

Poble de Batea Carrer Major de BateaMaria Rosa Ferre, Wikimedia Commons
Sens dubte ens trobem davant d’un poble amb un passat històric molt ric i extens, que fa de Batea una població que gaudeix d’una diversitat excepcional. Passejant pels seus voltants trobareu empremtes de diferents moments de la història: de la prehistòria —amb la bassa del tossal del Moro de Borrasquer com a referent— dels ibers —al tossal del Moro de Pinyeres—, dels romans —que van portar la via romana— i dels àrabs —amb les restes del castell de Batea i Algars. Al centre, hi destaca el seu passat medieval, que ha fet dels seus carrers i construccions un escenari únic per a la celebració del Mercat Medieval cada estiu.

Bot

Poble de Bot Vistes del nucli urbà de BotWikimedia Commons
Situat a la vora del riu Canaletes, Bot és un indret amb una gran riquesa natural i nombroses rutes per descobrir-la. Podreu passejar per la Via Verda de la Terra Alta, des de l’antiga estació de ferrocarril, o fer la ruta de les Olles, un recorregut seguint el curs del riu Canaletes que us portarà fins a un espai natural. Però si preferiu quedar-vos pel municipi, un volt pels seus carrerons us farà descobrir antigues cases senyorials, com la Casa Paladella, o l’església de Sant Blai de Bot, del segle XVII.

Caseres

Poble de Caseres Les terres del que avui és Caseres ja estaven habitades als segles VII i VI aCAjuntament de Caseres
Pocs pobles poden presumir de tenir restes d’un antic poblat iber com ho fa Caseres. Envoltat de vegetació i fauna trobareu el turó de la Gessera, que s’ha encarregat de preservar aquest jaciment iber durant milers d’anys. Però Caseres té més relíquies històriques, com el castell templer d’Almudèfer, construït al segle XII, i del qual queden les restes d’una torre, una cisterna excavada en roca i un tros de muralla. Abans de marxar, no us oblideu de conèixer el fort de Milet, que va pertànyer a la línia defensiva d’Algars durant la Guerra Civil.

Corbera d'Ebre

Poble Vell de Corbera Ruïnes del Poble Vell, en què destaca la vella església de Sant Pere
Envoltada de les serres de Cavalls i de la Torre i de la serra de la Fatarella, trobem Corbera d’Ebre, un poble que ha renascut de les seves cendres. Durant la batalla de l’Ebre, el poble va quedar destruït i els veïns van haver de fer-ne un de nou a la part baixa del turó. Passejant pels carrerons d’aquest municipi coneixereu les conseqüències de l’episodi més trist del país, en què les pedres del Poble Vell, que encara conserva cases en ruïnes i les restes de l’església de Sant Pere, reflecteixen dècades d’història.

La Fatarella

La Fatarella La Fatarella manté una estructura amb elements medievalsAjuntament de la Fatarella
Entrar a la Fatarella és transportar-se automàticament a l’època medieval, un poble que es manté dins d’una bombolla. Aquesta és la sensació que tindreu mentre passegeu per tot el conjunt arquitectònic d’aquest municipi i descobriu les perxes i la muralla, que es va formar aprofitant les parets de les cases i que encara es conserva. Però, també, la batalla de l’Ebre forma part de la seva història. Si els ho pregunteu, els habitants d’aquest municipi segurament estaran disposats a explicar-vos-ho.

Gandesa

Poble de Gandesa Gandesa és la capital de la comarca de la Terra AltaWikimedia Commons
Si us agrada la història, Gandesa és un poble expert en aquesta matèria. Hi podreu conèixer en profunditat el que ha estat l’escenari de nombrosos fets històrics, com la primera guerra carlina o la batalla de l’Ebre. Si preferiu la natura, als seus entorns podeu gaudir de diverses excursions pel riu Canaletes i pel puig Cavaller, o descobrir el jaciment del Coll del Moro, on es troben les restes d’un poblat iber. Això sí, no marxeu sense visitar el Celler Cooperatiu de Gandesa, una edificació modernista considerada una de les catedrals del vi.

Horta de Sant Joan

Horta de Sant Joan El poble d'Horta de Sant Joan és Bé Cultural d'Interès NacionalGetty Images
Situat en un turó de 542 m d’altitud i amb gran part del municipi dins d’un espai natural de bellesa encisadora com és el Parc Natural dels Ports, s’alça Horta de Sant Joan. Aquest poblet de caràcter i forma medieval, a més, té l’orgull de ser Bé Cultural d’Interès Nacional, i Conjunt Històric, com Arnes. Mentre feu un volt pel seu interior, descobrireu desenes d’edificacions singulars, com la Casa Pessetes o la Casa del Delme, l'edifici renaixentista més notable del municipi.

El Pinell de Brai

Pinell de Brai Vistes del poble de Pinell de BraiGetty Images
Envoltat de les serres de Pàndols, de la Talaia, de Vallplana i de Cavalls, es troba amagat el poble de Pinell de Brai, un indret que respira natura. Aquí podreu gaudir de diverses rutes que us portaran a conèixer els paratges naturals del municipi. Les rutes de la Pau i de la Via Verda de la Terra Alta són ideals per fer-vos-en una idea general. Per als amants del vi, és visita obligatòria el Celler Cooperatiu de Pinell de Brai, una altra de les catedrals del vi. I si el que us agrada és la història, sens dubte, haureu de visitar les cases caigudes, a conseqüència de la Guerra Civil.

La Pobla de Massaluca

La Pobla de Massaluca El símbols indiscutibles de la Pobla de Massaluca són l'oli i la ramaderiaAjuntament de la Pobla de Massaluca
Si sou amants de l’oli, la Pobla de Massaluca serà la vostra primera parada a la Terra Alta. En aquest poble, que se situa a la part més nord de la comarca i és l’únic que està en contacte amb el riu Ebre, descobrireu que la ramaderia és la principal activitat laboral i que l’oli és el seu símbol indiscutible, que l’ha fet mereixedor d’importants premis. A la Pobla de Massaluca també gaudireu d’una vila d’elements medievals, com els porxos de la plaça de la Vila i el carrer Pilota. Si voleu fer-hi una excursió, no us perdeu paratges encisadors com els del riu Matarranya.

Prat de Comte

Prat del Comte Prat del Comte és el poble més petit de tota la comarca de la Terra AltaWikimedia Commons
El municipi de Prat de Comte és el més petit de la Terra Alta que ha sabut mantenir l’essència rural dels seus orígens. Mentre passegeu pels seus carrers, teniu una visita obligatòria: l’antic forn Morruno, el forn dels pobres, que va funcionar durant 105 anys i va esdevenir un dels punts de major interès. Prat de Comte es considera una de les entrades al Parc Natural dels Ports i, per tant, hi podreu fer nombroses excursions per conèixer els paratges naturals que l’envolten.

Vilalba dels Arcs

Capella de la Mare de Déu dels Dolors La capella de la Mare de Déu dels Dolors és d'època templeraPatronat de la Passió de Vilalba dels Arcs
Nombroses ermites i capelles són els elements que, sens dubte, configuren el paisatge de Vilalba dels Arcs, un poble que manté l’essència de les seves tradicions. En aquest indret descobrireu la capella de la Mare de Déu de Gràcia, d’època templera i d’estil romànic, o el Calvari, que es troba a la part alta d’un camí empinat, on resguarda dues capelles més. També hi heu de conèixer la Casa Martell o la Casa Coll, dues edificacions que encara mantenen l’arquitectura medieval del poble.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació