Anuncia't al Descobrir

Restaurat el retaule de Sant Ramon del castell de Cardona

La intervenció al conjunt decoratiu s’ha dut a terme en quatre mesos

Les vuit escenes i el frontal d’altar, que formen part del retaule barroc de la capella de Sant Ramon del castell de Cardona, s’han restaurat després de quatre mesos d’intervenció. El conjunt de relleus, que representen diversos fets de la vida del sant, i el frontal d’altar, de fusta policromada i daurada, que conté l’escut dels Cardona, estan aixoplugats dins el lloc on, segons la tradició, hauria mort sant Ramon Nonat.

Aquest procés de restauració, realitzat pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), s’ha dut a terme en dues localitzacions. La intervenció es va iniciar amb el desmuntatge de les peces, in situ; i les tasques de documentació, examen visual i tècniques de conservació i restauració es van fer als laboratoris del CRBMC. Els resultats de l’estudi van determinar que la capa de pintura requeria una fixació de manera generalitzada.

Estat de conservació del conjunt
Tot el conjunt es trobava en un estat de conservació deficient. L’estrat pictòric patia nombroses pèrdues, que deixaven al descobert la capa de bol, que, en alguns casos, permetia veure la capa de preparació. També s’observava, en tot el perímetre de les taules, una repintada de color fosc, que cobria els emmarcaments daurats originals. I, en el cas del frontal, es detectaven pèrdues de policromia, que deixaven a la vista el pa d’or. A més, la dauradura de l’escut es trobava completament repintada amb purpurina.

El procés de neteja ha consistit a retirar la brutícia superficial, a remoure la capa de vernís oxidat i a eliminar les repintades. Per finalitzar la intervenció de la policromia i de la dauradura, s’ha donat una capa de protecció a tota la superfície pictòrica.
Pel que fa al suport de fusta, s’han unit de nou les posts i s’han encolat les esquerdes existents. A més, s’han reforçat els travessers per guanyar estabilitat estructural. En general, es detectaven rascades i abrasions, així com orificis provocats per insectes xilòfags a tota la superfície pictòrica, que, gràcies a les tasques de restauració, s’han pogut pal·liar.

Un retaule de gran valor
El desembre de 1681, després d’una epidèmia de pesta a Catalunya, la duquessa Caterina d’Aragó i Sandoval, filla i hereva del duc Lluís Ramon Folc, va ordenar la fundació de la capella de Sant Ramon Nonat, que s’havia de bastir al lloc on s’havia mort el sant l’any 1240, amb altar, retaule i llàntia d’argent. Finalment, el febrer de 1682, s’inicien les obres en aquest espai, que presideix el castell de Cardona, considerat una de les fortaleses medievals més importants de Catalunya. El resultat de les obres va ser la creació del retaule, a mans de l’escultor manresà Pau Sunyer, i l’encarregat de fer la dauradura va ser l’argenter local, Magí Torrabruna.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació