Anuncia't al Descobrir

6 sortides d’hivern a la Vall d’Aran

Neu, neu i més neu. Us proposem sis experiències naturals per gaudir de postals hivernals a les terres araneses

Els ‘guardadèrs’ (‘miradors’, en aranès) ens permeten veure la neu de prop, però amb l’avantatge de poder accedir-hi també amb vehicle. En canvi, les raquetes de neu ens porten a conèixer a peu llocs menys accessibles i més amagats. Ja sigui motoritzats o no, a l’Aran trobarem paisatges eurosiberians, de boscos exuberants i muntanyes alpines. Hem fullejat la revista del febrer ‘Aran únic’ i hem recollit en aquest article tres excursions per fer amb raquetes de neu i tres magnífics miradors naturals de visita obligada que heu de conèixer al territori. Atenció a les sis sortides d’hivern que us proposem per fotografiar el país de la neu. Si ens voleu ajudar a seguir recorrent el nostre fantàstic territori per poder fer propostes com aquesta, podeu subscriure-us a la revista per rebre-la a casa amb informació més detallada.

Estanys de Vacivèr

El Tuc de Vacivèr El Tuc de Vacivèr és un dels cims que custodien el Plan de Beret
Sergi Boixader Catot
Una sortida espectacular amb raquetes de neus la podreu fer als estanys de Vacivèr, en 7,30 km que podeu recórrer en tres hores com a màxim. Aquesta excursió remunta l’arriu i horat (‘forat’) deth Malo, afluent de la Garona, amb passatge subterrani de pocs metres, fins als estanys de Baciver, ja al terme pallarès d’Alt Àneu. Fins a l’arribada a la petita represa, estareu rodejats pels tucs (‘pics’) de Saumet i Vacivèr a la vostra esquerra i per la Sèrra d’Escornacrabes a la vostra dreta. Passareu pels darrers boscos de pi negre, que desapareixen en arribar a l’estany, normalment ben gelat i cobert de neu. Vorejareu l’estany, tot contemplant l’antic i enorme circ glacial, gairebé tot en terra pallaresa, davant vostre.

Cabana de Beret Darrèr

Vell camí de la solana de Montgarri Ruta entre Montgarri i el Plan de Beret pel vell camí de la solanaSergi Boixader Catot
Estigueu atents amb la segona sortida que us proposem. En aquesta excursió, haureu de travessar el camí de Montgarri i Bonabé i remuntar fins a l’antiga cabana, propietat del comú de cinc pobles i muntanyes comunals, avui tancada. Sempre hi ha molt bona vista des d’aquests antics refugis de pastor, inventariats fa uns anys en més d’un centenar, i on es feia la reconeguda mantega, avui perduda, i formatges aranesos. De la cabana passareu pel rierol de Varlongueta per fer mitja volta fins a trobar de nou el vell camí de la solana de Montgarri. Remuntareu la Noguera Pallaresa i passareu a prop d’uns jaciments de l’edat del bronze, excavats i inventariats els darrers estius. Són 4,90 km i necessitareu entre 2 h i 2 h i 30 min per completar el circuit.

Estanhs deth Clòt der Os

Raquetes de neu Les raquetes de neu permeten caminar més còmodament per la neuGetty Images
La tercera sortida amb raquetes de neu us farà pujar entre el barranc i l’arriu des Molins i l’actual pista d’Audèth. Arribareu als tres estanys glacials després de fer un desnivell de més de 400 m. Entremig dels dos principals estanys (estanh i estanho, en occità aranès), haureu de fer la volta i baixar pel marge dret de l’arriu des Molins, que a l’hivern està completament gelat i nevat. Per això, en aquests entorns només veureu alguna traça d’esquí de muntanya o d’altres raquetes, i amb sort traces d’óssos, com ara petjades. Fins i tot hi ha la possibilitat d’albirar algun isard, guineu o perdiu nival. Són 7,80 km, que es poden fer entre 3 hores i 3 hores i mitja.

Mirador de Canejan

Mirador de Canejan L'alba des del mirador de CanejanSergi Boixader Catot
Ara ha arribat el moment de conèixer les cares més fotogèniques dels millors cims nevats de l’Aran. Comencem a Canejan, una de les viles amb més encant i desconegudes de l’Aran, amb tres hores més de sol a l’hivern que els seus veïns de Bossòst i Les. Us trobeu a l’entrada de la vall més septentrional del Principat, la Val de Toran. Una vegada aparcats a l’entrada del poble, haureu de caminar pel carrer principal. Al final del carrer hi ha una capelleta moderna. És aquí on contemplem embadalits la millor visita del Baish Aran. Els cims del Luishonés, a Occitània, es troben al sud, oest i nord de la nostra posició. Tota una descoberta a la darrera contrada aranesa en direcció nord. I a només mitja hora de Vielha i a 900 m d’altitud.

Mirador de Vilamòs

Mirador de Vilamòs Vistes des del mirador de Vilamòs amb el cim Aneto al fonsSergi Boixader Catot
També conegut com el guardadèr der Aneto, aquest mirador es troba tot pujant a Vilamòs, el poble florit i més antic de l’Aran, segons la tradició llegendària, abans d’entrar al darrer revolt de la carretera local, al km 6 de la forta pujada que hi ha des de la cruïlla d’Eth Pònt d’Arròs. Haureu d’aparcar a la vostra esquerra, on ja tindreu, des del primer quilòmetre de pujada, un panorama grandiós de Varicauva, el bosc de coníferes més important de la contrada, i la famosa ribera d’Era Artiga de Lin. És un dels millors miradors de les glaceres de l’Aneto i dels camins històrics i tradicionals que accedeixen al punt culminant dels Pirineus, per on van passar gairebé tota la plèiade dels pirineistes francesos i de casa nostra, com Verdaguer, el 1882. A 15 min amb cotxe de Vielha i a poc més de 1.200 m.

Plan de Beret

Mirador del Plan de Beret Capvespre d'hivern des del mirador de Plan de BeretSergi Boixader Catot
És el més elevat de tots tres miradors i ara el més conegut i concorregut perquè té un petit aparcament i bon espai per veure la neu, l’estació d’esquí de Baqueira Beret o un dels naixements de l’arriu Garona, riu vertebrador de l’Aran, l’únic de conca atlàntica del Principat. Aquest mirador es troba al darrer revolt del Pòrt de Beret, de construcció recent (1982). Té la millor vista del Naut Aran. L’immens panorama us deixarà veure en dies nets el vessant occità de la Val de Lis i les glaceres i els cims de la vall de Benasc i el Parc Natural de Posets-Maladeta. La natura us recordarà la petitesa i insignificança del nostre pas per les muntanyes. A només 20 minuts de Vielha, a gairebé 1.800 m.

Recorda que estarem molt contents que formis part de la nostra família de subscriptors per seguir descobrint junts els tresors que tenim a tocar de casa.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació