Anuncia't al Descobrir

Descoberta una vaca marina al bell mig d'Osona

La troballa, de gran interès científic i patrimonial, és una costella d’un dels grans mamífers de l’època de l’eocè. El fòssil s'ha localitzat recentment a prop d’un camí al terme de Folgueroles.

Fa 42 milions d'anys, a la Catalunya central hi havia un mar tropical, i un dels animals que habitaven la zona eren les vaques marines, uns grans mamífers que avui en dia només es poden veure a les costes de l'oceà Índic i que també són coneguts com a sirenis o dugongs.

Fa unes setmanes, l'Íngrit Soriguera i en Jordi Vilà, dos geòlegs impulsors de geoleg.cat i membres del Grup de Naturalistes d'Osona, passejaven pel camí ral de Folgueroles i es van topar amb una troballa inesperada: una costella d'aquest animal. Els experts consideren que al punt on es va localitzar hi havia en aquell moment un mar profund, un indret on no vivien vaques marines, de manera que és probable que l'animal morís al mar, anés a la deriva i es desmembrés i dispersés a mar obert mentre el cos es descomponia i altres organismes marins aprofitaven per alimentar-se'n.

El camí on es van trobar les restes és un pas habitual de vehicles, de manera que hi havia un perill de degradació evident. És per això que en Jordi i l'Íngrid van iniciar urgentment els tràmits per extreure el fòssil. Ells mateixos se'n van encarregar, amb l'ajuda del personal de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Un cop acabades les tasques de restauració i identificació, la costella serà donada a l'Ajuntament de Folgueroles, que l'exposarà perquè tothom la pugui veure.

Parents dels elefants
Inicialment, aquests animals tenien unes potes curtes i van anar perdent les extremitats i guanyant habilitat a la vida aquàtica. El seu morro recorda una trompa que ha estat escapçada.

Com un plom!
Com que tenen una gran quantitat de greix i tendeixen a surar, els seus ossos són molt densos, de la mateixa manera que els submarinistes utilitzen ploms per no flotar.

I si trobeu un fòssil?
No toqueu res (és prohibit!), feu fotografies i comuniqueu la troballa a l'ajuntament de torn, que es posarà en contacte amb la Direcció General del Patrimoni de la Generalitat de Catalunya per fer la valoració de les restes. Si dubteu si es tracta d'un fòssil, podeu contactar amb en Jordi i l'Íngrid: saber@geoleg.cat

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació