Anuncia't al Descobrir

La Noguera Pallaresa, candidata a Wild River

Seria el primer riu de l'Estat a obtenir aquest distintiu europeu que acredita el bon estat ecològic dels rius

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha donat el tret de sortida a l’elaboració de la candidatura per obtenir el certificat Wild Rivers Site per al tram alt de la Noguera Pallaresa, entre el seu naixement al Pla de Beret i l’embassament de Borén. Aquest tram es caracteritza per presentar un estat de conservació excepcional i no tenir cap regulació hidrològica ni focus de contaminació, entre d’altres.

El Wild Rivers Site és un reconeixement no reglamentari d’un organisme de certificació independent, que distingeix des del 2014 les capçaleres dels rius més excepcionals d’Europa, ocncretament els primers 30 quilòmetres. Pretén crear una dinàmica entre els agents de gestió local, administracions, ciutadania, empreses, pagesia, sector pesquer, i d’activitats turístiques i de lleure. Així, s’uneixen per contribuir al desenvolupament, la promoció i la preservació d’aquest element que genera un valor afegit al territori.

Amb aquest reconeixement, la Noguera Pallaresa es convertiria en el primer riu de tot l’Estat espanyol a aconseguir una distinció com aquesta. A tot Europa, hi ha més de 25 cursos de riu que tenen la certificació, la majoria a França. La iniciativa forma part del programa World Rivers, que es va impulsar amb el suport de la World Wildlife Fundation (WWF) França i altres organitzacions no governamentals.

Per obtenir l’etiqueta, cal acreditar la naturalesa verge del riu a partir d’un seguit de criteris socioecològics en una avaluació. A més, promotors locals han d’establir un pla de conservació plurianual (cinc anys, de mitjana) en col·laboració amb diversos grups d’interès, de manera que la implicació dels actors locals és clau per a l’èxit del projecte.

Primer taller participatiu
Per a la cocreació de les bases de la candidatura del tram alt de la Noguera Pallaresa, el Parc Natural de l’Alt Pirineu ha impulsat un primer taller amb la participació d’una vintena d’agents del territori que tenen vinculació amb aquesta part del riu. L’objectiu és construir conjuntament els pilars d’aquesta candidatura, consensuant els elements que han de constituir l’essència de la proposta, amb la idea de posicionar aquesta part del riu com un reservori únic de biodiversitat i de vida a l’entorn del riu, amb lemes com ’El riu amb més vida d’Europa‘ o ‘El teu riu està a l’Alt Pirineu’. També s’ha abordat que la gestió conjunta podria relligar dos territoris com el de la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà.

Pel que fa als objectius estratègics, s’han focalitzat en aspectes al voltant de la conservació del riu (estudi, seguiment i gestió activa), l’ordenació dels accessos, l’educació i sensibilització de la població local, o la promoció d’activitats esportives sostenibles amb la conservació del riu, entre d’altres.

Al llarg del 2021, el Parc Natural de l’Alt Pirineu impulsarà l’elaboració d’una diagnosi de l’estat de conservació del riu i un nou procés de cocreació amb els agents locals clau per construir plegats el pla de maneig d’aquest riu, que s’integrarà en la documentació de la candidatura de l’Alta Noguera Pallaresa al certificat Wild Rivers.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació