Anuncia't al Descobrir

Nou impuls en la conservació marina a Catalunya

El ‘Mapa d’Hàbitats Marins a Catalunya’ donarà informació específica per determinar la protecció ecològica del mar

El ‘Mapa d’Hàbitats Marins a Catalunya’ serà un instrument indispensable per millorar la planificació i la gestió sostenible dels usos i les activitats que es desenvolupen en el medi marí català, i garantir-ne la conservació futura. La Generalitat de Catalunya vol donar així un nou impuls a la cartografia marina catalana amb l’objectiu de poder protegir els ecosistemes marins. Amb tota la informació que s’obtindrà dels fons marins d’arreu de Catalunya —en els àmbits batimètric, geomorfològic, sedimentari i bionòmic— es podrà conèixer de manera específica quins hàbitats i quines espècies hi ha, a més de la seva extensió i distribució.

La disponibilitat d’informació és clau per poder definir objectius de conservació, planificar instruments i gestionar adequadament qualsevol sistema ecològic. En els ecosistemes marins, però, la complexitat i el cost de generar informació ha fet que aquesta sovint hagi estat escassa i dispersa. En aquest sentit, la millora del coneixement dels hàbitats marins és un mandat de dues estratègies de Govern: l’Estratègia del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat de Catalunya 2030 i l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030. Totes dues defineixen la cartografia marina com una actuació prioritària per desenvolupar en els propers anys.

Tots els productes i les bases digitals cartogràfiques que formen el ‘Mapa d’Hàbitats Marins a Catalunya’ s’han definit seguint les normes i els estàndards establerts per la Comissió de Coordinació Cartogràfica de Catalunya, comissió formada per diverses unitats tècniques dels dos departaments amb la col·laboració de científics i experts en la matèria, que permetrà que aquest mapa formi part del Pla Cartogràfic de Catalunya, el qual defineix i identifica els conjunts d’informació geogràfica que les administracions de Catalunya produeixen i utilitzen.

L’elaboració del ‘Mapa d’Hàbitats Marins de Catalunya’ s’ha externalitzat des del Departament de Territori i Sostenibilitat a través d’un contracte obert plurianual de 3 anys que ja està en la fase final d’adjudicació i que està previst que pugui començar el gener del 2021. El cost total aproximat d’executar el Projecte és de 3.300.000 € i per al seu finançament s’ha signat un acord de col·laboració amb el Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca perquè es pugui reemborsar el 75% del seu cost amb fons provinents dels Fons Europeu Marítim i de la Pesca que gestiona aquest departament .

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació