Anuncia't al Descobrir

10 muntanyes singulars de Catalunya que heu de conèixer

Fem un repàs dels cims més curiosos del país

Una de les millors sensacions que ens pot regalar la natura és, sens dubte, l'emoció que sentim quan arribem al cim d'una muntanya. Aquella aura de llibertat, d'estar al sostre del món, ens genera un plaer tan genuí que rarament el podem imitar amb altres experiències. Avui, en aquesta llista, coneixereu deu muntanyes i turons de Catalunya que són ben singulars, perquè pugueu seguir gaudint d'aquestes emocions. No necessàriament es tracta de les formacions més colossals, famoses o emblemàtiques, però totes tenen un nexe en comú: existeix quelcom que les fa especials. Des de turons regentats per castells fins a volcans, segur que en aquesta llista descobrireu algun indret que no coneixíeu. Prepareu el calçat de muntanya, que el camí fa pujada!

Montgrí

Castell de Montgrí El massís del Montgrí, amb el famós castell al centreGetty Images
El Montgrí, muntanya del Castell o muntanya de Santa Caterina, segons on pregunteu, és un turó de 303 metres del massís calcari del Montgrí, entre l'Alt i el Baix Empordà. Tot i no ser el cim més alt de la zona, aquesta muntanya n'és sens dubte la més icònica, gràcies a l'imponent castell de Montgrí, que la corona. L'espectacular fortalesa va ser construïda entre els anys 1294 i 1301, fruit de les disputes de Jaume II amb el comtat d'Empúries, però mai es va acabar. A dalt del castell tindreu unes vistes meravelloses de la badia de Roses i la del Ter, incloent-hi les illes Medes.

Montcau

Montcau a Sant Llorenç La característica silueta del Montcau, amb els Pirineus al fonsGetty Images
Aquesta peculiar muntanya, entre Mura (Bages) i Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental), és la segona més alta del massís de Sant Llorenç del Munt. Amb 1.056 metres d'altitud i només superat per la Mola, el Montcau és especial per la seva part superior, de conglomerat pelat i formes molt singulars. La muntanya us recordarà una piràmide triangular o un globus inflant-se cada cop més, segons la perspectiva des d'on l'observeu. Malauradament, la zona també és una de les més erosionades del massís, així que, si la visiteu, procureu ser prudents.

Mont Caro

Mont Caro El Caro ofereix una panoràmica esplèndida dels Ports de Tortosa-BeseitGetty Images
El Caro, ubicat al Baix Ebre i amb 1.441 metres d'altitud, és característic perquè representa el punt més alt de les comarques tarragonines. El mític cim, que forma part dels Ports de Tortosa-Beseit, s'alça amb autoritat per sobre la plana del Delta, proporcionant-vos unes vistes increïbles de la regió. Depenent del dia que trieu per pujar-hi, és probable que observeu l'atractiu mar de boira que a vegades es forma a les zones planes dels voltants. En dies clars, si sou molt afortunats, potser podreu veure fins i tot les Illes Balears!

Montnegre

Montnegre El Montnegre, amb els densos boscos que li donen nomAdriana Olsina
Si sou aficionats de la muntanya, segur que ja sabeu que la Pica d'Estats és el cim més alt del territori català. Coneixeu, però, quin és el punt més alt de la serralada Litoral? Doncs, per molt poc, és el turó d'en Vives, al massís del Montnegre, amb 760 metres d'altitud. La competència per aconseguir aquest títol no és pas poca: al mateix massís també trobareu el turó de la Font, de 759 metres, i el turó Gros, segurament el més famós dels tres, amb 758 metres. Sigui quin sigui el vostre preferit, no deixeu escapar l'oportunitat d'explorar els densos boscos del Maresme i del Vallès Oriental, d'on surt el nom de Montnegre.

Turó de Montsoriu

Castell de Montsoriu La torre de l’Homenatge culmina la fortalesa del castell de Montsoriu
A l'est del Parc Natural del Montseny, a la comarca de la Selva, trobareu aquest curiós cim, sovint eclipsat pels alts pics que hi ha ben a prop seu. Tot i no apropar-se gens a les altituds que assoleixen el turó de l'Home o el Matagalls, el turó de Montsoriu (633 metres) és especial per la fortalesa que el culmina, el castell de Montsoriu. Aquesta imponent edificació, amb més de mil anys d'història, compta amb tres recintes emmurallats, sobre els quals sobresurt la torre de l'Homenatge. Al castell reviureu els passos dels vescomtes de Cabrera, antics residents de l'aleshores luxosa construcció.

Tibidabo

Tibidabo No es pot entendre Barcelona sense la mítica silueta del Tibidabo de fonsGetty Images
Tot i ser un dels cims més coneguts del país, no podíem obviar el Tibidabo (Barcelona) a l'hora de parlar de pics especials. I és que, posat en perspectiva, quantes muntanyes al món poden presumir de tenir un parc d'atraccions, un temple de dimensions colossals o un observatori? Ens atrevim a dir que ben poques, o cap ni una. Al Tibidabo (516 metres) gaudireu d'una panoràmica immensa que inclou Barcelona, el Baix Llobregat, el Maresme i els Vallesos, i també hi podreu fer activitats esportives de tota mena. La joia de Collserola.

Volcà de Santa Margarida

Volcà de Santa Margarida L'interior del cràter de Santa Margarida amb l'església al migGetty Images
Poques vegades trobareu a la natura formacions tan curioses com el volcà de Santa Margarida, al terme municipal de Santa Pau (Garrotxa). Aquesta petita muntanya, d'unes 12 hectàrees d'extensió, arriba fins als 766 metres, i forma part de la Zona Volcànica de la Garrotxa. El més especial del volcà és, sens dubte, el seu cràter. A banda de poder-lo distingir perfectament, a dins hi trobareu fins i tot una església, la de Santa Margarida de la Cot. S'estima que va entrar en erupció fa onze mil anys, però no patiu: ara està apagat.

Roca Corbatera

Roca Corbatera La serra Major i la Roca Corbatera, des de SiuranaGetty Images
La Roca Corbatera (Priorat) és el sostre del Parc Natural de la Serra de Montsant, que s'eleva fins a uns impressionants 1.163 metres. Concretament, trobareu aquest cim a l'extrem oriental de la serra Major, que travessa el parc des del centre fins a l'extrem est. Els cingles abruptes que recorren la roca horitzontalment, si us hi fixeu, poden arribar a semblar muralles de pedra i doten la muntanya d'una personalitat fortíssima. A la mateixa serra Major també podreu pujar a altres cims igual d'impressionants, com la Roca de les Dotze o la Falconera.

Pedraforca

Pedraforca El Pedraforca, emblema muntanyenc del paísSergi Boixader
El Pedraforca (Berguedà) és una de les muntanyes més conegudes de Catalunya, però això no fa que sigui menys curiosa. I és que aquest pic té una silueta única i inconfusible, amb dues carenes característiques que el recorren paral·lelament. Les dues banyes estan coronades pel Pollegó Superior, al nord i de 2.506 metres, i el Pollegó Inferior, al sud i de 2.445 metres. Al mig, l'Enforcadura divideix la muntanya d'oest a est, creant la tartera de Gósol i la tartera de Saldes, cadascuna a un vessant de la muntanya. Una autèntica icona de la geografia catalana.

Montserrat

Parc Natural de la Muntanya de Montserrat Les curioses agulles de Montserrat fan que tingui una silueta molt singular
Hem deixat pel final de la llista la que és, possiblement, la muntanya més famosa del país. El massís de Montserrat, d'origen sedimentari i format per conglomerats, presenta una morfologia impressionant, modelada per l'erosió durant milers d'anys. Amb les seves característiques agulles, que dibuixen el perfil de la muntanya, podreu jugar a endevinar formes humanes o animals, tal com han fet sempre els visitants de Montserrat. El seu cim més elevat és el de Sant Jeroni (1.236 metres), des d'on tindreu unes vistes esplèndides del Vallès, l'Anoia i el Bages.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació