Anuncia't al Descobrir

13 viles amb caràcter que fan bategar Catalunya

Exploreu les millors propostes de turisme urbà

En un temps en què viatjar lluny de casa és complicat, i a vegades impossible, les ciutats del nostre territori prenen més importància que mai. La curiositat i les ganes de conèixer no es poden posar en quarantena, i per això avui us descobrim 13 localitats catalanes que ofereixen un turisme urbà de primeríssim nivell. Des de Tortosa, amb el seu passat renaixentista, fins a Caldes de Malavella, amb les aigües termals que hi brollen, en aquesta llista trobareu les viles que fan bategar Catalunya amb el seu caràcter. Preparats per a l'aventura?

Montblanc

Montblanc Vila del Llibre L’estret lligam amb la història de Sant Jordi fa de Montblanc una ciutat llegendària
Ben viva ja des del segle XII, la capital de la Conca de Barberà representa un dels conjunts medievals més ben conservats del país. Tot travessant el recinte emmurallat, us submergireu en un poble encisador, on podreu reviure els misteriosos segles de l'edat mitjana. També tindreu l'oportunitat de visitar el curiós Museu del Pessebre o el Centre d'Interpretació d'Art Rupestre, on s'estudia el conjunt de pintures rupestres de les muntanyes de Prades, Patrimoni de la Humanitat.

Solsona

Catedral de Solsona La catedral de Solsona, que conté elements romànics, gòtics, barrocs i neoclàssicsOscar Rodbag
Rarament trobareu pobles amb unes tradicions tan potents i arrelades com les que posseeix Solsona (Solsonès). Dins d'aquesta localitat de 9.000 habitants respirareu l'aroma del barroc, una de les èpoques més esplendoroses de la vila, i descobrireu la peculiar indústria del ganivet, abans pròspera a la població. Solsona també és famosa pel magnífic carnaval i els més de tres-cents anys de tradició gegantera.

Vilafranca del Penedès

Vilafranca del Penedès Vilafranca, un dels centres vinícoles de CatalunyaMaria Rosa Farré (Wikimedia Commons)
Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) és un dels nuclis catalans més cèlebres per les seves festivitats, viscudes amb gran intensitat i devoció pels locals. En destaquen, per descomptat, la famosa festa major o els castellers, símbols tradicionals de la vila ara en 'stand-by'. Si aneu a Vilafranca, però, no podeu deixar de banda el vi, l'altre gran reclam de la ciutat. L'oferta perquè descobriu la potent cultura vinícola de la regió és molt diversa: tasts, caminades per les vinyes, visites a cellers i molt més!

Girona

Catedral de Girona La catedral de Girona, a la dreta, és segurament l’edifici més icònic del nucliGettyImages
Poques localitats poden presumir de tenir una història tan plena i interessant com la de Girona. Erigida fa més de dos mil anys, la capital de província ofereix atractius d'èpoques molt diverses. A la vila contemplareu des de la monumental Força Vella, aixecada pels romans al segle I aC, fins a la catedral o la basílica de Sant Feliu, dels segles XI i XIII, respectivament. Si voleu fugir dels concorreguts carrers de la ciutat, però, sempre podeu trobar la calma al parc de la Devesa, el més gran dels Països Catalans.

Reus

La Casa Navàs, a Reus La Casa Navàs, un dels símbols modernistes de ReusLikamccuntz
A mig camí entre les muntanyes de Prades i la costa Daurada, Reus (Baix Camp) amaga un dels llegats culturals més impressionants de tot Catalunya. La localitat ha vist créixer figures d'importància universal, com l'arquitecte Antoni Gaudí, el pintor Marià Fortuny o l'escultor Joan Rebull. Prop de 80 edificis modernistes modelen els carrers de la ciutat, entre els quals la Casa Navàs, l'Institut Pere Mata o la Casa Gasull. En èpoques de normalitat, a més, es fa la Festa Major de Sant Pere, en què es pot sentir el veritable batec de la població reusenca.

Caldes de Malavella

Vichy Catalan El Balneari Vichy Catalan és un dels centres termals de Caldes de MalavellaAjuntament de Caldes de Malavella
Les aigües termals, naturals de la terra de Caldes, són el tret distintiu que fa especial aquesta acollidora localitat de la Selva. Dins el nucli tindreu la possibilitat de visitar les Termes Romanes, el Balneari Vichy Catalán, el Balneari Prats o les diverses fonts repartides pel poble. Observant aquests indrets captareu immediatament l'estret vincle del progrés de Caldes amb les seves aigües, que brollen a una temperatura que varia entre els 56 °C i els 60 °C.

Lleida

Catedral de la Seu Vella i Lleida Lleida, la capital comercial de la Catalunya interiorGetty Images
Lleida és, probablement, la capital de província catalana més singular de les quatre. El potent sector agroalimentari de la regió ha transformat la localitat en el centre comercial de l'interior del país, i l'ha dotat d'una varietat de possibilitats impressionant. A Lleida gaudireu del patrimoni històric, dels paratges naturals i, sobretot, de la reconeguda gastronomia de la regió. No podeu marxar de la capital del Segrià sense tastar els productes d'horta i la carn local, els vins DO Costers del Segre, els olis DOP Garrigues... i els emblemàtics caragols!

Vic

Vic Abans de dir-se Vic, la ciutat era coneguda amb el nom 'Ausa'
Habitada des del segle IV aC pels ibers, la capital d'Osona us mostrarà l'equilibri perfecte entre el món rural i els entorns cosmopolites de les ciutats modernes. La manufactura del cuir, abans important, ha deixat pas, avui en dia, al sector metal·lúrgic i a l'agroalimentari. A Vic, descobrireu una combinació molt diversa d'ofertes, incloent-hi museus històrics, com l'Episcopal, visites per conèixer els productes locals, com el fuet, i mil activitats culturals. Si sou valents també us podeu atrevir amb els vols en globus aerostàtic, una experiència d'alta volada.

Tortosa

L'Ebre, al seu pas per Tortosa, amb el castell de la Suda al fons L’Ebre, el riu que ha modelat històricament la localitat de TortosaJackF / Thinkstock
Sigueu benvinguts a la capital catalana del Renaixement. Aquest moviment, que no té massa representació a la resta del país, és probablement el tret més singular de Tortosa (Baix Ebre), on sí que va gaudir d'una gran esplendor. L'obra literària de Cristòfor Despuig, així com els Col·legis Reials, seran els encarregats d'explicar-vos el magnífic passat cultural de la ciutat. Un vessant que potser no coneixíeu d'aquesta localitat, sovint associada a l'Ebre i a tantes activitats que el riu, com sempre, us seguirà oferint.

Terrassa

Masia Freixa La Masia Freixa és un referent modernista a CatalunyaGetty Images
Si Tortosa presumeix d'un ric passat renaixentista, Terrassa fa el mateix amb el Modernisme: la cocapital del Vallès Occidental té alguns dels edificis d'aquest estil més icònics de Catalunya. En són exemple la majestuosa Masia Freixa o el Vapor Aymerich, Amat i Jover (Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, MNACTEC), on podreu observar diverses col·leccions meravelloses de patrimoni científic, tècnic i industrial. La població, a més, també us oferirà atractius d'altres èpoques, una cartellera cultural de primer nivell i una passió per l'esport inigualable.

La Bisbal d'Empordà

La Bisbal d'Empordà La Bisbal és característica per la seva producció de ceràmicaAjuntament de la Bisbal d'Empordà
Ubicada ben bé al cor del Baix Empordà, la Bisbal és una de les joies patrimonials del nord del país. Caracteritzada pel seu nucli de carrers estrets, la localitat farà que us sentiu com uns veritables viatgers del temps. Tot recorrent la ciutat topareu amb l'imponent Castell Palau, del segle XII, el pont Vell, del segle XVII, o l'església de Santa Maria, del segle XVIII, entre altres edificis d'alt valor històric. La Bisbal també és singular per la seva producció de ceràmica, tradició molt arrelada encara al nucli.

Tarragona

Mirador hotel H10 Imperial Tarraco Vistes des de la terrassa del bar/restaurant de l'hotel H10 Imperial TarracoRafael López-Monné
No cal bussejar pels llibres d'història per conèixer el passat de Tarragona: la quantitat de patrimoni històric visitable dins la població és espectacular. El ric conjunt arqueològic de la ciutat, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO, inclou el Circ Romà o l'Amfiteatre, on us sentireu com uns autèntics gladiadors i aurigues de mil·lennis enrere. Quan us canseu dels edificis històrics, també us podreu relaxar a les tranquil·les platges de la Costa Daurada, o passejar pel barri del Serrallo, d'enorme essència marinera.

Manresa

La Seu de Manresa de nit
Amb prop de 80.000 habitants i situada just al centre de Catalunya, posem punt final a la llista amb Manresa, un altre dels nuclis amb una varietat de propostes sorprenent. A la ciutat podreu conèixer els seus mil cent anys d'història visitant el patrimoni medieval, barroc i ignasià, i modernista i industrial. L'oferta no s'acaba aquí, però. La localitat també us oferirà un ric sector cultural, amb el teatre Kursaal al capdavant, espais naturals que fan goig, com el parc de la Séquia, i visites d'enoturisme, en les quals tastareu els coneguts vins DO Pla de Bages.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació