Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

5 motius per (re)descobrir la Pletera de l’Estartit

Les raons per les quals aquest horitzó de dunes i maresmes és un dels 10 llocs que s’han de visitar abans que acabi el 2021

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí i l’Estartit va fer una cosa insòlita: va desfer-se de l’asfalt d’uns carrers fantasma que havien d’albergar una urbanització i va recuperar l’espai per als ocells i la natura. A la Pletera, hi han tornat les maresmes i les basses pròpies de l’entorn aquàtic de la desembocadura d’un riu, en aquest cas, el Ter. Us donem cinc motius per (re)descobrir aquest espai natural de l’Estartit. És un dels 10 llocs que hem triat per descobrir abans que s’acabi l’any.

1. Ha guanyat la batalla a l’asfalt

Pletera platja Les dunes de la platja de la PleteraAdriana Olsina
A finals dels anys noranta, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va començar un projecte inèdit: desurbanitzar tot aquell asfalt i recuperar la Pletera com a espai natural. No va ser fàcil, però es va aconseguir perquè, quan hi ha voluntat, es té molt de guanyat.

2. És una destinació sostenible

Pletera bassa gran La bassa Gran de la PLetera amb un grup de flemencsFrancesc Ferrer
El projecte Life Pletera —el que va aconseguir guanyar la batalla a l’asfalt, assolit amb l’ajuda de la Unió Europea— ha estat premiat per l’Europarc, la xarxa d’àrees protegides més gran d’Europa, un fet que consolida el municipi com una de les 100 destinacions més sostenibles del món; una certificació renovada durant tres anys que atorga l’associació internacional Green Destinations.

3. Es pot visitar tot l’any

Corriol Un exemplar de corriol camanegre a la PleteraEva Colomina
Paga la pena passejar per la Pletera qualsevol matí, acompanyant el sol que es lleva, o a la tarda, independentment de l’època de l’any. Depenent del mes en què hi aneu, hi veureu les maresmes, més o menys abrandades, de les pluges i del mar.

4. És un observatori natural fascinant

Pletera aguait Una família observa els ocells des d'un aguait ubicat al Ter Vell, al nord de la PleteraJordi Renart
Una de les gràcies dels aiguamoixos és que atrauen una munió d’ocells. Entreu a un refugi d’observació i asseieu-vos a fer d’observador ocult. Hi ha un panell que informa que s’hi poden arribar a veure fins a 80 espècies d’aus diferents. Tot és qüestió de saber trobar la millor època de l’any per anar-hi i de tenir paciència. Aniran passant per davant dels vostres ulls —fent la seva vida— ànecs, territs, bernats pescaires, gavians, mallerengues, gaigs i cueretes.

5. Té un final de recorregut espectacular

Pletera gola del Ter El Ter fa una gran aportació de matèria orgànica a la marRoger Rovira
Si camineu fins a la gola del Ter, trobareu vegetació de ribera i l’aigua dolça que es barreja amb l’aigua de mar. Tot un joc. Si us atureu a mirar-ho, de vegades sembla que l’aigua del mar remunti el riu. El Ter, en aquest punt, és ample i desmaiat. Li han pres ja tanta aigua i tanta força que sembla que no tingui esma de continuar. Però ho fa, treu un braç d’aigua entre la sorra i s’hi acaba abocant.

Al web ‘Els 10 del 2021’ trobareu una relació d’activitats que es poden fer a la zona i més informació pràctica per visitar la Pletera.

També podeu aconseguir la revista en paper o subscriure-us al DESCOBRIR per ajudar-nos a seguir fent propostes arreu del nostre estimat territori.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació