Anuncia't al Descobrir

5 rutes circulars per la Séquia de Manresa

Esglésies, boscos, paisatges panoràmics i varietat de cultius mediterranis. Us mostrem els indrets d'aquest canal medieval!

És un entorn natural ple d'història amb una màgia especial. Al llarg del seu recorregut, des de Balsareny fins a Manresa, la Séquia mostra una gran varietat de paisatges, patrimoni i cultius. Recorrem aquest canal medieval amb cinc itineraris circulars que també us faran conèixer alguns dels principals atractius del Bages. Ens acompanyeu a descobrir aquestes rutes per la Séquia?

Els orígens de la Séquia  
Aquesta ruta ens porta a descobrir els indrets més significatius de l’inici de la Séquia. Comença a la plaça de l’Ajuntament de Balsareny, puja al castell de la mateixa població, baixa fins a la resclosa dels Manresans i torna
al poble resseguint la Séquia. Pel camí, els paisatges us fascinaran. Tindreu vistes dels Pirineus i dels meandres del riu Llobregat mentre travesseu boscos de ribera.
Inici: Balsareny | 5,8 km.

Aqüeductes i panoràmiques 
Si us animeu a fer aquest itinerari, combinareu l’ascens a la Costa Gran, des d’on podreu admirar grans panoràmiques del Pirineu i de la Catalunya Central, amb la visita a quatre dels millors exemples d’arquitectura medieval de la Séquia. Passareu per tres aqüeductes com el de Conangle, un dels més importants de la séquia, i una mina. Si voleu entrar-hi, no us oblideu pas de la llanterna!
Inici: Sallent | 10,4 km

Entre boscos i masies 
Aquest recorregut surt des del mas de la Sala i passa per un dels trams més bucòlics de la Séquia. Travessa una roureda amb alguns arbres monumentals i permet conèixer diferents exemples dels boscos representatius del pla del Bages entre camps de cereals i masies enormes. A més, té bones vistes de Montserrat i Sant Llorenç del Munt. És un recorregut llarg, però força planer.
Inici: Sallent | 11,4 km

Entre camps i aiguamolls
Descobrireu com la Séquia continua essent d’utilitat quatre segles després de la seva construcció. Amb sortida des de Santpedor, ens endinsarem entre camps de cereals i horts regats pel canal medieval i passarem pel conjunt d’esglésies de Santa Anna i Santa Maria de Claret. De tornada, resseguirem el canal i passarem per la casa del Sequiaire i l’aqüeducte del riu d’Or. Per acabar, passejarem pels aiguamolls de la Bòbila.
Inici: Santpedor | 9,7 km

El final de la séquia
És una ruta curta, planera i apta per a tothom que ressegueix els últims quilòmetres del canal. Hi ha una representació dels cultius mediterranis més significatius (oliveres, vinyes, cereals i horta). A més, podem fer parada al mas de Sant Iscle, celler de la DO Pla de Bages, i a un bosc on tindrem una vista impressionant de la serralada de Montserrat.
Inici: Sant Fruitós de Bages | 6,7 km

Ho sabieu? És una gran obra d'enginyeria!
Construïda pel mestre d’obres Guillem Catà, la popularment anomenada séquia de Manresa és una construcció cabdal d’enginyeria medieval. Amb només 10 metres de desnivell al llarg de 26 quilòmetres, aquest canal medieval ha permès el creixement de Manresa i el desenvolupament agrari de bona part del pla de Bages. Seguir el camí que voreja la séquia o fer alguna de les cinc rutes circulars que us proposem és una experiència única que us farà descobrir temples, fortificacions, obres hidràuliques, masos i espais naturals transformats per l’aigua que ens ajudaran a entendre els orígens d’aquest territori.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació