Anuncia't al Descobrir

Altafulla recupera les dunes per protegir la platja de llevantades i de l’amenaça del canvi climàtic

El projecte ha estat reconegut amb el Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona

La Diputació de Tarragona ha atorgat el Premi Iniciativa Medi Ambient a l’Ajuntament d’Altafulla (Tarragonès), pel programa ‘Platja viva’. Aquesta iniciativa, que ha creat un sistema de dunes a la línia de la costa, té com a objectiu protegir la zona de les llevantades i de les amenaces del canvi climàtic. El guardó, que la Diputació utilitza per donar suport a programes de protecció i millora del medi ambient, s’entrega anualment i té un valor de cinc mil euros.

Aquesta actuació partia inicialment d’una proposta per mantenir i reforçar el sistema natural, fent-lo compatible amb els usos turístics i adaptant-lo al canvi climàtic. Seguint aquesta línia, s’ha donat continuïtat a les dunes entre els sectors de Botigues de Mar i Vinyet, que se sumen al sistema ja iniciat del parc de Voramar. En conjunt, l’estructura dunar afavoreix i enforteix el dipòsit sedimentari, i actua així contra els desequilibris creats pels temporals.

Concretament, al sector del Fortí-Voramar s’ha renaturalitzat l’entorn, amb l’eliminació d’espècies invasores i d’infraestructures fora de servei, com restes de runa. Properament, també s’hi preveu la sembra d’espècies autòctones. A més, el programa també ha tingut en compte la gestió dels accessos, la connexió entre la platja i el parc i els serveis associats, com la furgoteca (‘food truck’) estacional, la Bibliomar o els rentapeus.

A la zona de Botigues de Mar, d’altra banda, s’hi han instal·lat barreres de contenció de sorra, i s’ha acordonat entre la zona final del passeig i la zona varada del Club Marítim. La intenció és que hi hagi continuïtat amb les dunes del Vinyet, i reforçar la captació de sorra.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació