Anuncia't al Descobrir

L’Alt Pirineu reivindica el seu passat glacial

El Parc Natural explica com l’evolució de les glaceres ha contribuït a modelar el paisatge

Fa més de 40.000 anys la glacera del Noguera Pallaresa, la més important del sud dels Pirineus, va arribar a mesurar 63 km de llarg i a tenir un gruix de 600 m, el que significa que anava des del Pla de Beret fins a gairebé Sort. És una de les curiositats que explica el nou pòster divulgatiu que ha editat el Parc Natural de l’Alt Pirineu amb l’objectiu de reivindicar el seu passat glacial.

D’aquesta manera, el parc vol apropar a la ciutadania el passat glacial que n’ha marcat per sempre la geomorfologia. L’objectiu és promoure la descoberta del patrimoni natural amagat en el modelatge de les valls, els circs i els estanys d’alta muntanya, i explicar-ne l’origen i la influència que ha tingut en el paisatge actual l’evolució de les glaceres ara fa milers d’anys.

El pòster permet descobrir altres curiositats, com ara la formació de l’estany de la cubeta d’Esterri d’Àneu a l’indret que ara es coneix com la Mollera d’Escalarre, una de les zones humides més emblemàtiques del parc, i saber que aquest estany va arribar a ser el més gran del sud dels Pirineus, amb 6,5 km de longitud i 400 m de profunditat (l’estany de Certascan és ara el més gran de l’Alt Pirineu i té 90 m de profunditat).

Aquest material, del qual s’han editat 250 exemplars, es distribuirà en centres educatius, entre el col·lectiu de guies, i es podrà adquirir gratuïtament en els punts d’informació del parc. S’ha elaborat a partir d’estudis recents, incloent-hi també dades procedents de treballs previs realitzats per diversos grups investigadors, i l’ha coordinat Josep Ventura, expert de referència en geomorfologia glacial del Parc Natural. Es nodreix també de l’Inventari de llocs d’interès geomorfològic del Parc Natural de l’Alt Pirineu, publicat el 2010.

Un nou centre per descobrir la geologia del Parc
El pòster també formarà part de la documentació gràfica sobre el patrimoni geològic del Parc Natural que s’està organitzant en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i que s’ubicarà al futur Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra, a Rubió (Soriguera). Aquest centre funcionarà com a punt d’informació especialitzat, amb itineraris i lIocs d’interès geològic durant la temporada d’estiu, de juny a setembre, a partir d’aquest estiu.

El nou centre s’ubicarà al costat del Jardí de Roques, el primer museu a l’aire lliure de Catalunya per posar en valor la geologia del parc, inaugurat el 2018, en aquest indret emblemàtic, Rubió, a 1.687 m d’altitud.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació