Anuncia't al Descobrir

Tarrés comença la restauració dels elements de la ruta de la Calç

El poble de les Garrigues té la concentració de forns de roca calcària més notable de Catalunya

La Diputació de Lleida i l'Ajuntament de Tarrés han engegat aquest gener un projecte conjunt que pretén restaurar alguns dels principals punts característics de la ruta de la Calç. El projecte, finançat amb fons FEDER dins la iniciativa Ponent Actiu, té la intenció de recuperar els forns més atractius del recorregut, així com altres construccions en estat de conservació deficient. El pressupost és d'aproximadament 77.000 euros, i s'espera que els treballs durin quatre mesos.

En total es restauraran disset forns al llarg de la ruta, però aquests no seran els únics protagonistes del projecte. La iniciativa també preveu la millora de dues cabanes de volta, parcialment ensorrades, i la recuperació d'una bassa empedrada. Aquesta última, situada molt a prop d'una de les cabanes, s'espera que acabi allotjant fauna i flora hidròfila. També s'arreglarà la font de Sant Isidre, de la qual es repararan les dues piques i la paret de pedra seca, i s'eliminarà la vegetació perjudicial. Finalment, es restauraran diversos marges del recorregut.

Tarrés conté l'agrupació de forns de calç més gran de Catalunya, amb un total de 60. Aquestes construccions servien per produir calç a partir de la roca calcària, la qual se sotmetia a temperatures pròximes als 1.000 graus. El producte resultant s'utilitzava per ensulfatar la vinya i en àmbits com la construcció, i es tractava d'un ofici estacional que feien certs pagesos. Els últims forns de les Garrigues van coure calç fins a mitjans del segle XX.

Amb aquestes accions, la Diputació i l'Ajuntament de Tarrés volen divulgar l'existència dels forns de pedra calcària i el seu funcionament. Per donar a conèixer l'ofici dels forners, també es preveu carregar el forn Nou perquè es pugui visualitzar com era la seva activitat en el passat.

La ruta de la Calç
La ruta de la Calç és un recorregut estrenat el 2003 que permet veure gran part dels forns del municipi de Tarrés. Amb prop de 13 quilòmetres de recorregut senyalitzat, la ruta travessa boscos i fins i tot un parc eòlic. L’itinerari dura entre 4 i 6 hores si es fa a peu, i entre 1 i 3 hores en bicicleta, si bé hi ha un tram on s'ha de baixar del vehicle. La Diputació recomana fer l'excursió de març a octubre.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació