Anuncia't al Descobrir

5 pobles abandonats del Pallars que heu de descobrir

Nuclis rurals que encara conserven bocins del seu patrimoni i la seva història

Després de patir l’envelliment i la marxa dels seus habitants cap a poblacions més grans i amb més serveis, molts nuclis rurals han quedat totalment despoblats. Alguns se situen a la muntanya, estan allunyats de les principals vies de comunicació i l’estat de les seves edificacions és totalment ruïnós. L’esperança que puguin tornar a ser el que eren s’ha esvaït completament. D’altres, en canvi, encara clamen per una segona oportunitat. No tenen oficina de turisme, ni museus ni restaurants; tanmateix, són una atracció per a ànimes curioses a la recerca de paratges singulars o amants de la fotografia. Us atreviu a descobrir-los?

Àrreu

Àrreu Les cases del poble es troben alineades sobre dos carrers principalsWikimedia Commons
Àrreu és un poble abandonat situat en un lloc idíl·lic envoltat de vegetació. Passejar-s’hi convida a imaginar com era la vida dels seus antics habitants. Destaquen les restes del castell i de les dues esglésies romàniques: la de la Mare de Déu de les Neus i la de Sant Sadurní. Aquest nucli de muntanya va quedar despoblat al segle passat i, per accedir-hi, fins fa poc només hi havia els camins de ferradura que el comuniquen amb els pobles veïns de Borén i Sorpe. Ara s’està recuperant l’antic camí medieval, i una pista, per fi, en permet l’accés rodat, una reclamació històrica d’alguns dels propietaris de les cases que encara queden dempeus.

Espluga Freda

Espluga Freda El temps sembla haver-se aturat a l’Espluga Freda, al municipi de TrempGustau Erill (Wikimedia Commons)
Tremp, al Pallars Jussà, té ni més ni menys que vint-i-nou nuclis agregats, alguns dels quals despoblats. Un d’ells és l’Espluga Freda, que forma part del nucli de Sapeira. Tot i el deteriorament i abandonament de la majoria de les seves cases, el nucli encara no ha desaparegut del mapa i és destinació d’algunes excursions per la zona. S’hi pot arribar seguint una pista sense asfaltar des de Talarn o Gurp, o des del Pont d’Orrit. Destaca l’església de Sant Esteve, al voltant de la qual se situen les cases de pedra, la majoria en ruïnes.

Aramunt Vell

Aramunt Vell La majoria de cases d’Aramunt Vell estan en ruïnes, tot i que se n’han restaurat un grapatGustau Erill (Wikimedia Commons)
Una passejada per aquest llogaret us farà viatjar a l’edat medieval. I és que aquest despoblat del municipi de la Conca de Dalt, al Pallars Jussà, sembla atrapat en el temps. La vegetació ha crescut, salvatge, entre les ruïnes del seu castell, les cases i l’església, que van quedar malmeses durant la Guerra Civil. Des d’Aramunt Vell es pot fer la ruta fins a la muntanya de Sant Corneli, un dels llocs on va haver-hi un dels episodis més tràgics de la guerra, on es pot visitar la creu tombada al capdamunt de la muntanya, així com restes de les trinxeres.

Sant Romà de Tavèrnoles

església de Sant Quirze Façana de l’església de Sant Quirze, a Sant Romà de TavèrnolesAjuntament de Llavorsí
A 1.208 metres d’altitud, Sant Romà de Tavèrnoles és un nucli en ruïnes envoltat de muntanyes, al qual només es pot accedir a peu. Per fer-ho cal situar-se al pont de Gulleri sobre el riu Noguera Pallaresa, situat a uns sis quilòmetres de Llavorsí. Cal creuar-lo i iniciar la caminada pel sender que s’enfila muntanya amunt, passant primer entre les restes del monestir de Vellanega i arribant al despoblat, després d’haver recorregut dos quilòmetres i vuit-cents metres des del pont. Destaquen les cases de pedra, gairebé totes en ruïnes, i l’església de Sant Quirze, un petit edifici de pedra amb campanar d’espadanya.

Besan

església de Santa Maria de Besan L’església de Santa Maria de Besan, d’origen romànic amb afegits posteriorsXavllado (Wikimedia Commons)
No busqueu al Google Maps la carretera per arribar-hi. A Besan només s’hi pot accedir a peu per un camí empedrat que hi puja des de la carretera de la Vallferrera, concretament, des de les Bordes d’en Felip, a mig camí entre els pobles d’Ainet de Besan i Araós. Calen aproximadament uns 45 minuts per plantar-se al despoblat, un espai que us transportarà al Pallars de principis del segle XX. Carrerons plens de males herbes, gairebé totes les cases derruïdes (excepte alguna d’arreglada que algun pastor utilitza per refugiar-se i guardar el bestiar), i en un extrem del nucli, l’església romànica de Santa Maria, que conserva la façana i el campanar.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació