Anuncia't al Descobrir

5 valls dels Pirineus per gaudir de la natura durant la Setmana Santa

No cal anar massa lluny per descansar i carregar les piles. Els Pirineus són plens de petits paradisos en forma de vall, territoris verds i biodiversos, ideals per gaudir al cent per cent de la natura i desconnectar durant uns dies.

Les valls són espais plans, allargats i relativament amples, situats entre dos vessants, que acostumen a estar recorreguts per un riu. Són indrets on habitualment hi ha alguns nuclis de població, protegits per les muntanyes que els envolten i amb aigua a l’abast. De valls, n’hi ha per tot el país, però als Pirineus, per raons òbvies, n’hi ha moltes. Hem fet un recull d’algunes de les més llamineres a l’hora de passar uns quants dies de vacances. En totes trobareu racons de somni on instal·lar-se i viure uns dies de calma envoltats de flora i fauna. Amb diferents opcions d’allotjament, des d’hotels o cases rurals fins a refugis, albergs o càmpings, són una bona pensada per inaugurar la primavera i treure el màxim profit a la Setmana Santa.

Valls d'Àneu

Valls d'Unarre El territori de les Valls d’Àneu està format per un grup de valls. A la imatge, la vall d’UnarreGetty Images
Un territori format per quatre municipis (Alt Àneu, Espot, Esterri d’Àneu i la Guingueta d’Àneu) que abracen un total de 24 pobles. Tots, ideals per oblidar-se del món i dedicar-se en cos i ànima a connectar amb la natura. La zona compta amb dos parcs naturals: el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb incomptables itineraris per practicar el senderisme per llocs tan increïbles com la gran avetosa de València d’Àneu, els plans de Boavi o el bosc de Virós. Més excuses per triar aquesta destinació? L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, un museu que no es reclou en un edifici, sinó que s’escampa per tot el territori en forma de centres d’interpretació, cases-museu, conjunts monumentals o antigues serradores per tal d’explicar les formes de vida del Pallars de principis del segle XX.

Vall Fosca

Vall Fosca Vista de l’estany de Colomina, un dels estanys del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant MauriciGetty Images
A la Vall Fosca, al Pallars Jussà, trobareu atractius paisatges d’alta muntanya i pobles encantadors on podreu visitar ermites romàniques i fer petites excursions. A la vall s’hi arriba des de la Pobla de Segur, en direcció al Pont de Suert, o a l’inrevés. A mig camí hi ha Senterada, porta d’entrada a la vall, amb uns quants allotjaments. Aquí podeu desviar-vos i pujar fins a Cabdella, amb la famosa central hidroelèctrica i el seu museu, i el telefèric de Sallente, a l’embassament del mateix nom, que funciona només a l’estiu. La zona és un paradís per fer rutes a peu (algunes als estanys de muntanya dins del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici), en BTT, al voltant de l’estany de Montcortès o sortint dels pobles d’Espui, la Torre de Cabdella, Molinos, Senterada, Paüls o la Pobleta de Bellveí.

Vall Núria

Vall de Núria L’estany de Núria, amb el santuari al fonsGetty Images
És un dels paisatges més populars del Pirineu català, un refugi natural a dos mil metres d’altitud, que s’estén entre el santuari de Núria i el riu Freser. Al nord, la vall queda tancada per un grapat de cims (pic del Segre, Puigmal, Finestrelles, Eina, Noufonts, Noucreus i pic de la Fossa del Gegant) i al sud, per les gorges de Núria. Vist així sembla una vall inaccessible, però res més allunyat de la realitat. Des que el 1931 es va inaugurar el cremallera, que fa el trajecte des de Ribes de Freser fins a Núria, l’aïllament ha minvat i la vall s’ha posat a l’abast de qui vulgui gaudir-ne. Pujar amb cremallera és la manera més fàcil d’arribar-hi, però també s’hi pot accedir a peu. Al capdamunt de la vall trobareu el santuari de Núria i l’ermita de Sant Gil, les pistes d’esquí, un parc lúdic, restaurants, allotjaments de diferents tipus i una pila d’activitats i itineraris per gaudir de la muntanya.

Vall de Boí

Vall de Boí Església de Sant Joan de Boí, una de les joies romàniques de la vallGetty Images
Passar uns dies en una vall apartada, envoltada de muntanyes i en un allotjament acollidor, pot ser una excel·lent teràpia per combatre l’estrès. I tenint en compte que, a més, en aquesta vall es concentren vuit esglésies i una ermita d’estil romànic, declarades Patrimoni de la Humanitat, i que és una de les portes d’entrada del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la fórmula vacacional esdevé un èxit segur. Hi trobareu restaurants i itineraris senyalitzats de durada i dificultat diverses. Una idea: arribar-hi en transport públic o deixar el cotxe estacionat a un dels seus nuclis, i recórrer la vall de poble en poble seguint els antics camins recuperats que els enllacen.

Vall d'Aran

Vall d'Aran Els Uelhs deth Joeu, una cascada espectacular al paratge de l’Artiga de LinGetty Images
Fer senderisme, travesses d’alta muntanya i altres activitats a l’aire lliure, observar fauna salvatge o passejar per pobles amb cases de pedra i ermites romàniques. La Vall d’Aran ofereix nombroses propostes per passar uns dies de vacances. Si us agrada la calma, eviteu els nuclis més poblats, com Viella, i trieu un racó tranquil com Arties, Gessa o Unha. Si voleu acció, aneu cap a les pistes d’esquí de Vaqueira o poseu-vos en contacte amb una de les tantes empreses de turisme actiu i esports d’aventura. Excursions com les dels llacs de Colomers, la circular del Camin Reiau, el Port de Vielha, els Uelhs deth Joeu o la que arriba al santuari de Montgarri travessant el pla de Beret són clàssiques, però no fallen mai.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació