Anuncia't al Descobrir

7 coves per endinsar-se en la Catalunya subterrània

Antigues mines, cases o simplement formacions naturals: us mostrem els tresors que tenim sota terra

Muntanyes, boscos, aiguamolls, llacs, platges... Tenim formacions geològiques espectaculars a la superfície terrestre, però us heu parat a pensar què hi ha a les entranyes de casa nostra? Avui ens volem endinsar en les profunditats de Catalunya i descobrir cavitats subterrànies sorprenents. Són set coves que han estat antigues mines, que han servit d’habitatge dels nostres avantpassats o que, simplement, són formacions naturals fascinants. Ens acompanyeu en aquest particular viatge sota terra?

Coves del Salnitre

Coves de Salnitre El passeig interior per les Coves de SalnitreTurisme de Baix Llobregat
Sabíeu que les seves formes ondulades van servir d’inspiració per a la construcció de la Sagrada Família? Gaudí estava tan enamorat com nosaltres d’aquest paradís subterrani que s’amaga al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, que no va poder-se resistir a plasmar-ne un bocinet a la Sagrada Família. Per visitar les coves del Salnitre, o també anomenades coves de Montserrat o de Collbató, és necessari reservar una visita guiada. Fareu un recorregut de 549 metres, amb un desnivell de 20 metres i unes temperatures interiors de 14 °C que us prometem que no us decebrà!

Les mines de sal de Cardona

Mines de sal de Cardona Les estalactites i les estalagmites de les mines de sal de Cardona són espectacularsJ2R, Getty Images
Una antiga explotació minera s’amaga dins de la muntanya de sal de Cardona. Són les antigues instal·lacions de Mina Nieves, l’explotació de sals potàssiques més important d’Europa fins a l’any 1990, amb una geologia excepcional. Definitivament, una meravella natural per gaudir d’estalagmites i estalactites espectaculars i, també, dels diferents tipus de sals: potàssiques, sòdiques i magnèsiques. Si voleu saber-ho tot sobre la història d’aquestes mines i els seus secrets, no deixeu perdre l’oportunitat de visitar el museu de les mines, un espai obert on descobrireu l’explotació de les sals, la geologia, la mineralogia i la botànica d’aquest Espai d’Interès Natural, la Vall Salina de Cardona.

Les coves prehistòriques de Serinyà

Cova del Reclau Viver La cova del Reclau Viver conserva molt bé seu aspecte originalEl Consell Comarcal del Pla de l’Estany
T’imagines com vivien els nostres avantpassats en les coves i com era la seva vida quotidiana? Al Pla de l’Estany hi ha un dels millors jaciments de l’Europa occidental per conèixer el pas de l’home de Neandertal a l’home modern. Descobertes a mitjans del segle XX, hi trobareu diverses coves que formen un conjunt de jaciments prehistòrics del paleolític mitjà i superior. Durant les visites guiades, podreu entrar dins de tres de les coves: la cova de l’Arbreda, la cova Mollet i la cova del Reclau Viver. L’espai, que ara s’està condicionant com a centre d’interpretació i es preveu que estigui a punt a la tardor, també consta d’una exposició permanent que recrea la vida quotidiana dels grans caçadors i inclou reproduccions d’algunes de les restes trobades a les coves.

Les coves de les Meravelles de Benifallet

Coves de les Meravelles Les coves de les Meravelles tenen formacions naturals espectacularsPere Magrans
El lent degoteig de les aigües ha anat deixant formacions fascinants a les coves de les Meravelles. Hi ha dues coves visitables: la cova de les Meravelles, anomenada així per les espectaculars formacions que hi ha, i la cova del Dos, on s’han conservat traces d’ocupacions que daten des del neolític antic fins a l’edat del bronze. Us animem a passejar per l’interior de la muntanya i que descobriu racons màgics plens d’estalagmites, estalactites, diversitat de columnes, colades de totes les formes i un gran nombre de formes excèntriques que semblen vulnerar la llei de la gravetat.

Les coves de Can Riera

Coves de Can Riera Indrets profunds i rogencs de les coves de Can RieraMaPe-Photography, Getty Images
El petit poble de Torrelles de Llobregat guardava un secret natural enmig del bosc fins que se’l va començar a anomenar el Canyó d’Antílop català. La pedra argilosa i les formes arrodonides —causades per l’erosió de l’aigua i el vent— de les coves de Can Riera recorden tant la formació natural americana, que s’han fet més que famoses. A només 30 km de Barcelona, trobem aquesta meravella natural, formada per tres coves a diferents altituds. Ara tenen l’accés tancat, ja que la gran afluència de gent que hi ha hagut en els últims temps ha posat en alerta geòlegs i naturistes. S’estan estudiant diferents mesures de conservació i protecció necessàries per a la preservació d’aquest espai natural tan fràgil.

Les coves del Toll

Coves del Toll Les meravelloses formes singulars de les coves del TollMuseu de Moià
A la comarca del Moianès trobem unes de les coves prehistòriques d’Europa més riques en la fauna del Quaternari, el període que coincideix amb la darrera glaciació Würm. Conegudes també com el Palau del Quaternari, s’hi han identificat més de 35 espècies diferents, algunes d’extingides, com l’ós de les cavernes o el mamut. El complex està format per quatre coves: la cova del Toll (1.148 m de profunditat), la cova de les Toixoneres (50 m), la cova Morta (100 m) i l’avenc del Bassot (12 m). Només les podreu visitar acompanyats d’un guia, que també us explicarà que les coves van ser habitades per neandertals i ‘homo sapiens’, i gaudireu d’un medi natural extravagant i d’una bona lliçó de paleontologia i arqueologia.

Les coves de la Roca dels Moros de Cogul

Roca dels Moros Pintures de l’art rupestre llevantí a la Roca dels MorosVicens, Wikimedia
Al poble del Cogul, a mitja hora de Lleida, es troba un dels jaciments de pintures rupestres més destacats d’aquest tipus d’art, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Les coves del Cogul, més conegudes com a Roca dels Moros, van tenir una gran influència durant el neolític amb presència humana durant cinc mil·lennis. Les restes de pintures rupestres i gravats analitzats semblen indicar que va ser un lloc de culte. Els caçadors-recol·lectors van deixar la seva petjada a través de les pintures llevantines, mentre que els grups neolítics van deixar constància de les seves creences amb representacions esquemàtiques. Un passeig ple d’història que no us podeu perdre!
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació