Anuncia't al Descobrir

6 pobles de l’Alt Urgell per enamorar-se del romànic

Viatgeu a l’edat medieval redescobrint els monuments històrics de la comarca

Esglésies, castells i ponts d’època romànica es troben de cap a cap de la segona comarca més gran de tot Catalunya. L’Alt Urgell conserva un valuós patrimoni arquitectònic i unes arrels culturals de l’edat mitjana que es troben a cada petit poble del territori. Voleu conèixer alguns dels monuments que guarda aquesta comarca? Som-hi!

Aristot

Aristot El poble d'Aristot al cim d'un turó amb la Serra del Cadí al fonsIsidreb, Wikimedia
Al cim d’un turó dominat per la vall del riu Segre, hi trobem Aristot. Un poblet petit, del municipi del Pont de Bar, on totes les cases s’estenen al voltant de l’església parroquial de Sant Andreu d’Aristot. L’església, d’estil romànic, data de l’any 1312 i destaca per ser un edifici de nau coberta amb volta de canó i acabada en un absis semicircular. Està situada enmig d’un paratge amb unes magnífiques vistes que us transportaran a una altra època.

Ansovell

Ansovell El poble d'Ansovell té unes vistes impressionants als PirineusTonia Rius - Raconets
Tot de cases de pedra agrupades amb teules de pissarra i alguns balcons de fusta creen la diminuta capital del municipi de Cava, Ansovell, envoltada d’uns paisatges excepcionals. És entre els seus pocs carrerons on trobareu l’església parroquial de Sant Martí d’Ansovell, una joia romànica del segle XII d’una sola nau, que segur que us fascinarà. La trobareu camuflada entre les cases!

Bescaran

Església Sant Vicenç d'Estamariu Lateral de l’església Sant Vicenç d’EstamariuPMRMaeyaert, Wikimedia
A prop de la vall del riu de Bescaran, amb unes grans panoràmiques de la plana de la Seu i la serra de Cadí, hi ha el poble de Bescaran. És un territori rodejat de cultura. Abans d’arribar-hi, venint d’Estamariu, ja voldreu fer una parada per visitar l’església de Sant Vicenç, un dels primers exemples a Catalunya de les estructures basilicals amb influències llombardes. Seguidament, ja en el poble, no us perdeu el campanar de l’església de Sant Martí, una de les peces més importants del patrimoni romànic de la comarca de l’Alt Urgell, construït entre els segles XII i XIII.

Anserall

Monestir de Sant Sadurní de Tavèrnoles d'Anserall Vista de les restes del campanar rodó del monestir de Sant Sadurní de Tavèrnoles d’AnserallMarisaLR, Wikimedia
Enmig de les cases antigues i els plans verds, es troba l’expressió romànica més significativa de la regió i, fins i tot, de Catalunya: l’església de Sant Serni de Tavèrnoles. Situada al poble d’Anserall, a les valls de Valira, trobem aquest monument d’origen visigot, i una de les primeres construccions d’estil romànic, coneguda pels vilatans com el ‘monestir’, que s’alça a 300 metres del centre del poble. Actualment només en queda la capçalera de l’edifici, però, si voleu conèixer-ne més detalls, al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) s’hi conserven fragments de baldaquí i taules de l’altar.

Castellbò

Església de la Mare de Déu del Remei de Castellbò Part superior de l’església de la Mare de Déu del Remei de CastellbòFerran Llorens, Wikimedia
Sabíeu que durant l’època medieval el municipi de Montferrer i Castellbò va tenir un paper molt important? Va ser una població emmurallada, amb dues torres i un castell que esdevingué un dels centres neuràlgics de Catalunya. Actualment encara conserva una de les torres, tot i que el castell es troba en ruïnes. També hi podreu visitar la col·legiata de Santa Maria, de l’any 1233. Es tracta d’un temple gòtic que encara manté una tradició constructiva i escultòrica romànica i que ens deixa gaudir del record emmurallat del poble.

Taús

Església de Sant Martí de Taús Camuflada entre els arbres i la vegetació, trobem l’església de Sant Martí de TaúsJolipixel, Wikimedia
Ubicat al sector més occidental del municipi de les Valls d’Aguilar i que comprèn l’inici del riu Major, es troba l’última parada del recorregut: el poble de Taús. Entre les seves cases i vegetació hi ha l’església d’època moderna de Sant Julià, i just fora del nucli de cases, l’ermita romànica de Sant Martí de Taús, que destaca per la seva senzillesa, pel seu bon estat de conservació i per l’espai natural que l’envolta.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació