Anuncia't al Descobrir

6 rutes per fer en família a l’Empordà

Us proposem sis bones excuses per calçar-se unes botes i gaudir de la natura i els paisatges de mar i muntanya de l’Alt i el Baix Empordà

Castells, camins de ronda, espais naturals, escenaris de llegendes o petits pobles de pescadors. Les comarques tocades per la tramuntana són plenes de reclams per als més petits i petites de casa. Per descobrir-los com cal, us presentem mitja dotzena de recorreguts sense cap dificultat tècnica i ben senyalitzats per fer amb tota la família. Són excursions d’entre una i cinc hores que transcorren per senders, pistes forestals, passeres de fusta o fins i tot camins pavimentats, ideals per passar-hi amb cotxet, si es va amb nadons o criatures més petites.

La volta al cap de Norfeu

Torre de Norfeu La torre de Norfeu es va bastir el 1604 per defensar el litoral dels piratesCecília Lorenzo
Aquesta ruta circular recorre el cap de Norfeu, passant per la torre de Norfeu –una antiga fortalesa que servia per vigilar la costa dels atacs dels pirates– o el mirador de la Trona, des d’on s’albira part del litoral de Roses i el cap de Creus. Durant la passejada, podeu explicar als nens i nenes la llegenda d’Orfeu, que va naufragar i va refugiar-se en una roca separada de la costa. Inspirat per la bellesa del paisatge, va agafar la seva lira i va començar a cantar cançons. Les seves melodies van atreure les muntanyes del litoral fins a la roca on era Orfeu. Va ser així com es va formar el cap de Norfeu.

Punt de sortida: coll de Canadell, entre cala Pelosa i cala Jóncols, a Roses.
Distància: 4,7 km (ruta sencera).
Durada: 1 h 45 min.

De Palamós a Calella de Palafrugell vorejant la costa

Cala s'Alguer El camí de ronda al seu pas per cala s’Alguer, un nucli d’antigues barraques de pescadors, molt característic per les seves portes i finestres de colorsCecília Lorenzo
Els camins de ronda eren els senders costaners que comunicaven els pobles del litoral i que feia servir la policia per fer les rondes de vigilància i evitar el contraban. Avui, els qui recorren aquests vials són caminant àvids de descobrir tots els racons de la costa. Un dels més variats i agraïts de la Costa Brava per fer amb canalla és el que enllaça les poblacions de Palamós i Calella de Palafrugell. Aquest trajecte surt de Palamós i passa per molts llocs d’interès, com el poblat ibèric i el castell de Sant Esteve de Mar, cala S’Alguer, amb les seves petites cases de colors arran de mar, la platja de Castell, la roca Foradada o el mirador de la punta dels Canyers; i petites cales com cala Corbs o cala Crit.

Punt de sortida: platja de la Fosca.
Distància: 11 km (anada).
Durada: 3 h.

Passejada vora el mar entre Llançà i el Port de la Selva

Port de la Selva El sender del GR-92 arribant al Port de la SelvaCecília Lorenzo
El GR-92 ressegueix tot el litoral català, des de Portbou fins a les Cases d’Alcanar. En el seu pas per Llançà voreja tota la costa per platges i cales, travessa pel far de s’Arenella i, després de nou quilòmetres, arriba al Port de la Selva. És un camí molt arreglat, amb passeres, escales i en alguns trams pavimentat, ideal per fer amb el cotxet. A més dels dos nuclis de població, destaquen la platja de la Farella, la platja de les Tonyines, la punta d’en Feliu i la platja Port de la Vall.

Punt de sortida: plaça del port de Llançà.
Distància: 9 km (anada).
Durada: 2 h 30 min.

Pujada al castell de Montgrí

Castell de Montgrí El castell de Montgrí coronant el massís del mateix nomGetty Images
Diuen que el massís del Montgrí té la forma d’un bisbe estirat amb un anell al dit. El bisbe és la muntanya i l’anell és el castell que porta el mateix nom i que s’aixeca, imponent, al capdamunt. Una ruta hi puja des de Torroella de Montgrí. Un cop a dalt, es pot accedir mitjançant una escala de cargol a les torres del castell. Des d’allà, la vista sobre l’Empordà i les illes Medes és impressionant.

Punt de sortida: carrer del camí de les Dunes. Torroella de Montgrí.
Distància: 4 km (anada i tornada).
Durada: 2 h.

Del Port de la Selva a Cadaqués travessant el cap de Creus

Cadaqués Tram final de l’excursió de Port de la Selva a CadaquésCecília Lorenzo
Per a famílies en bona forma, avesades a caminar per la muntanya, aquesta excursió travessa el parc natural del cap de Creus i enllaça les poblacions del Port de la Selva i Cadaqués a través del GR- 92. El tram més complicat per a la canalla és la pujada al Puig de l’Oratori, que és força llarga o costeruda. Un cop fet aquest tram, la ruta és més tranquil·la, travessa altiplans, boscos i carenes amb vistes espectaculars de mar i muntanya, fins a arribar a Cadaqués.

Punt de sortida: passeig del Port de la Selva.
Distància: 12 km (anada).
Durada: 4 h.

Del Cortalet al Mas del Matà, als Aiguamolls de l’Empordà

Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà Posta de sol en una de les llacunes del Parc Natural dels Aiguamolls de l’EmpordàGetty Images
Un itinerari curt, però intens pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà que us permetrà descobrir bona part dels hàbitats i les espècies més emblemàtiques del parc, com el corb marí, el bernat pescaire, el cabusset, el martinet blanc, l’ànec collverd, la polla blava o el cames llargues. No oblideu els binocles!

Punt de sortida: punt d’informació del Cortalet a l’entrada del parc.
Distància: 5 km (anada i tornada).
Durada: 1 h 20 min.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació