Anuncia't al Descobrir

8 passos per fer un jardí de papallones

Us expliquem com omplir Catalunya de papallones

Per salvar les papallones, podem fer moltes coses. Una d'elles és crear petits hàbitats per donar-los més espai on nèixer, viure i reproduir-se. Us proposem omplir Catalunya de papallones fent jardins als patis de casa vostra.

Junts podem fer que les papallones i altres pol·linitzadors visquin a gust a les zones urbanitzades si connectem els pobles i les ciutats amb l’entorn natural proper. El balcó o el pati de casa teva, per petit que sigui, pot ser molt útil en aquesta missió. Us expliquem com fer un jardí de papallones perquè entre tots, omplim Catalunya de papallones.

Com fem un jardí de papallones a casa?
1. Busqueu un espai assolellat i protegit del vent.
2. Col·loqueu les plantes a diferents alçades o compreu testos de diferents mides perquè les plantes no es facin ombra.
3. Aconseguiu plantes aromàtiques, ruderals i, si teniu prou espai, plantes enfiladisses i arbustos. Prioritzeu les plantes autòctones.
4. Trieu plantes que floreixin entre març i octubre, quan hi ha el període de vol de la majoria de papallones.
5. Planteu les aromàtiques a part, en un racó. Com menys aigua, més olor i, per tant, més papallones.
6. Ordeneu les plantes per colors. Cada papallona se sent atreta per uns colors determinats. Com més colors, més papallones.
7. Ubiqueu un punt d’aigua amb fang de terra argilosa on les papallones puguin obtenir-ne les sals minerals del fang.
8. No utilitzeu productes fitosanitaris.

Quines plantes necessitem?
- Aromàtiques: romaní, farigola, espígol, orenga, tarongina, sàlvia, fonoll i ruda. Són l’opció més completa, ja que n’hi ha que alimenten les papallones i també les erugues.
- Plantes ruderals: caputxina, alfàbrega, boixac, malva... Són les conegudes com a males herbes, però tenen una floració espectacular, serviran d’aliment a les papallones i atrauran fauna útil que controli plagues.
- Arbustos: marfull, arboç, aladern. Alguns són plantes nutrícies, és a dir, de les quals s’alimenten les erugues.
- Enfiladisses: heura o lligabosc. El nèctar de les flors és aliment per les papallones, però el lligabosc també és planta nutrícia.

També heu de tenir en compte que les espècies que us recomanem són autòctones i ajudaran que les femelles puguin fer la posta i establir una petita població de cria. Per últim ens agradarà molt que compartiu els vostres jardins de papallones amb l’etiqueta #salvemlespapallones. 

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació