Anuncia't al Descobrir

9 castells que heu de visitar a l’Anoia

Ubicats en talaies espectaculars, aquestes fortaleses us endinsaran a la història a Catalunya

L’Anoia és terra de castells. Tant és així que s’han trobat fins a setanta-cinc fortaleses que esquitxen tots els racons de la comarca. La majoria daten d’entre mitjans del segle X i mitjans del segle XI, quan aquestes contrades eren part de la línia de frontera entre territoris cristians i musulmans. A través de l’aplicació mòbil ‘Anoia, terra de castells’, podeu realitzar tres rutes històriques que enllacen els castells més emblemàtics; i, per als que vulgueu anar acompanyats i que us n’expliquin totes les curiositats, l’empresa Anoia Patrimoni organitza visites programades que podeu reservar a la seva pàgina web.

Castell de Claramunt

Castell de Claramunt Castell de Claramunt amb Montserrat al fonsAnoia Turisme
És un dels castells més ben conservats i amb millor vista de Catalunya. Hi podeu pujar des de la Pobla de Claramunt a través d’una ruta senyalitzada per ‘La muntanya dels nens’, amb diferents activitats pensades per a la canalla. Un cop a dalt, podreu visitar la torre de l’homenatge, la torre quadrada, set torres defensives i les ruïnes de l’església romànica de Santa Maria.

Castell de Montbui

Església de Santa Maria de la Tossa Campana i ombra de l’església de Santa Maria de la Tossa de Montbui amb la torre de defensa al fonsAnoia Turisme
Si us agrada el romànic, aquest és el vostre castell. Destaquen la torre de defensa, la muralla, la cisterna medieval i l’església de Santa Maria de Gràcia, dels segles X i XI. A més a més, es troba al final de la serra de Miralles-Queralt, una talaia privilegiada de la conca d’Òdena.

Castell de Tous

Castell de Tous La torre quadrada corona el castell de Tous, al capdamunt del turó que presideix la vilaAntoni Grifol, Wikimedia
El poble de Sant Martí de Tous, on cada any se celebra el Festival de Llegendes de Catalunya, té un castell que sembla haver sortit d’un conte de cavallers i princeses. És una fortalesa de grans dimensions, fortificada, i amb una torre quadrada al capdamunt. Va ser construït al segle X, però l’edificació actual és bàsicament gòtica.

Castell de Miralles

Castell de Miralles L’església de Santa Maria i les ruïnes del castell de Miralles al fonsAngela LLop, Wikimedia
Des del mirador de la torre de llevant d’aquesta fortalesa, dominareu amb la mirada la vall alta de la riera de Miralles, una zona de bosc de ribera amb una gran riquesa biològica. El conjunt està format per la fortalesa, que, tot i estar en ruïnes, encara conserva el doble recinte de muralles, i l’església romànica de Santa Maria, que resta dempeus i en bon estat.

Castell d’Òdena

Castell d'Òdena La gran torre poligonal del castell d’Òdena, un dels pocs elements que es conservenPobles de catalunya - poblesdecatalunya.cat
A banda d’un dels aeròdroms més antics i emblemàtics de Catalunya, a Òdena hi trobareu un castell molt antic, amb una història llarga i plena d’incidents. Si el descobriu a través d’una visita guiada, podreu conèixer com va evolucionar la fortalesa, per què va acabar arruïnat i qui en van ser els principals senyors.

Castell de Vilademàger

 Església de Sant Pere de Màger Església de Sant Pere de Màger, a la vora del castellMaria Rosa Ferre, Wikimedia
De la Llacuna fins al castell de Vilademàger, una fortalesa situada al capdamunt d’un espadat, hi ha uns vint minuts de caminada. La ruta passa per boscos i per la font del Noguer, una de les tantes que hi ha per aquesta zona. Un cop a dalt podreu contemplar una perspectiva única, a gairebé 750 m d’altitud. Si feu la visita guiada, recorrereu els diferents espais i visitareu també l’església de Sant Pere de Màger.

Castell de Rubió

Rubió El conjunt monumental de Rubió està format pel castell, la torre, les muralles i l’església fortificadaAnoia Patrimoni
Per trobar aquesta fortalesa, haureu d’anar-hi expressament, ja que queda ben amagada entre els cims de la serra de Rubió. Conserva la seva torre circular i un tram de muralles. Però, segurament, el que més us sorprendrà de tot el conjunt és l’església gòtica fortificada de Santa Maria.

Castell de la Torre de Claramunt

Torre de Claramunt Fortalesa i església de la Torre de Claramunt, envoltades de vegetacióAnoia Turisme
És un dels pocs castells de l’Anoia que encara estan habitats, però els seus propietaris deixen que s’hi facin visites guiades. La seva construcció es remunta a nou segles enrere, però l’edifici va ser ampliat en diverses èpoques. En destaquen les façanes sud i est, d’estil renaixentista.

Torre de la Manresana

Torre medieval La torre medieval destaca entre els camps de conreu i bosquets que l’envoltenPere López, Wikimedia
A l’Alta Anoia, als afores de Prats de Rei, s’alça la torre de la Manresana. Construïda amb maons, arriba als 22 metres d’altura. Si hi voleu entrar i pujar al mirador que hi ha al capdamunt, cal que feu una reserva a Turisme de l’Alta Anoia. I si opteu per fer la visita guiada, descobrireu la importància de l’indret en la guerra de Successió.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació