Anuncia't al Descobrir

Els 7 municipis més alts de Catalunya

Desafieu les altures pujant als sostres del país

Dominar les altures ha estat sempre un dels somnis més intensos i captivadors que ha tingut l’ésser humà. Sigui pujant pics impressionants o agafant un avió, la sensació d’estar jugant amb els núvols és rarament imitable per cap altra experiència. A la llista d’avui, doncs, us descobrim els set municipis catalans que més s’eleven sobre el nivell del mar, perquè desafieu les altures vosaltres mateixos. Abans, cal aclarir que l’altitud oficial d’un municipi es mesura al punt central del seu nucli capital. Això vol dir que pobles com Rubió (1.687 m) o Tor (1.649 m) no apareixeran al rànquing, ja que no són el nucli més important del seu municipi. Preparats per una aventura d’alta volada?

7. Gisclareny - 1.340 m

Mirador de la Gargallosa - Pedraforca Gisclareny, oficialment el municipi menys habitat de CatalunyaSergi Boixader
Gisclareny, al Berguedà, és un petit municipi situat dins el Parc Natural del Cadí-Moixeró. Aquesta curiosa població, que jeu al vessant sud-oest de la serra de Gisclareny, s’eleva fins a uns impressionants 1.340 m d’altitud. Als seus voltants, apreciareu la bellesa del Pedraforca i les serres infinites del Prepirineu, així com l’església de Sant Miquel de Turbians, consagrada l’any 948. Tot i que es té constància del poble des de fa més de mil anys, Gisclareny és famós per una altra raó: és el municipi menys poblat de Catalunya. Segons l’últim cens, hi viuen només 26 habitants!

6. Guils de Cerdanya - 1.385 m

Sant Esteve de Guils L'església de Sant Esteve de Guils, del segle XIIMarisaLR (Wikimedia Commons)
Trobareu aquest municipi de la Cerdanya al peu de la serra de Bifons, al nord-oest de Puigcerdà, 1.385 m sobre el nivell del mar. La població, que fa frontera amb França, ja apareixia mencionada a l’acte de consagració de la catedral d’Urgell, l’any 839, amb el nom d’Égils. Guils de Cerdanya està compost de diversos nuclis habitats, anomenats Guils, Sant Martí de Cerdanya, Sant Martí d’Avaró i Saneja, on podreu explorar la preciosa parròquia de Sant Vicenç. A més, si us agrada l’esport, també gaudireu de les pistes d’esquí nòrdic Guils-Fontanera, amb 40 km de recorregut total.

5. Castellar de n’Hug - 1.395 m

Castellar de n'Hug Prop de Castellar de n’Hug neix el riu LlobregatGetty Images
Localitzable a l’extrem oriental del Parc Natural del Cadí-Moixeró, Castellar de n’Hug (Berguedà) presumeix d’estar a uns impressionants 1.395 metres d’altitud. El singular poble, envoltat d’un entorn muntanyenc de primera classe, ofereix mil i un atractius diferents. A Castellar hi trobareu les Fonts del Llobregat, on neix el famós riu, o el cim de Puigllançada, des d’on tindreu unes vistes magnífiques de totes les comarques del voltant. Al mateix municipi, també podreu visitar el Museu del Pastor o fer el recorregut del Tren del Ciment, tibats per una locomotora dièsel durant 20 minuts.

4. Gósol - 1.423 m

Gósol Gósol amaga una curiositat artística que potser no coneixíeuJorge Franganillo
Gósol, al Berguedà, és un dels municipis més característics de Catalunya. Situat just al sud del Cadí, les seves cases i carrers descansen al peu occidental del Pedraforca, muntanya emblemàtica del país. A més de la seva increïble situació geogràfica, 1.423 m sobre el nivell del mar, el municipi té una particularitat que el fa especial: Picasso hi va estar una temporada. Al Centre Picasso, al mateix nucli, gaudireu de la mostra més representativa de les 302 obres que s’atribueixen al període gosolà de l’artista. Un municipi inspirador, dins el qual també s’inclou el petit nucli de Sorribes.

3. Toses - 1.444 m

Toses El municipi de Toses consta de quatre nuclis diferentsAjuntament de Toses
Ubicat a la Vall de Ribes, al Ripollès, Toses tanca geogràficament la seva comarca i dona entrada a la Cerdanya, a través de la famosíssima collada de Toses. El municipi està format per nuclis diversos, anomenats Nevà, Dòrria, Fornells i Toses, capital i a 1.444 m d’altitud. La zona, fins fa poc força aïllada, ha conservat la calma i bellesa intrínseca de la muntanya, una sensació que difícilment sentireu enlloc més. Des dels pobles de Toses distingireu els característics plans de contorn suau de les muntanyes del voltant, que temptegen la marca dels 2.000 m.

2. Lles de Cerdanya - 1.471 m

Lles L’estació d’esquí nòrdic de Lles, al peu de la Tossa PlanaEnfo (Wikimedia Commons)
Lles de Cerdanya es queda molt a prop dels 1.500 m, però no hi acaba d’arribar. Trobareu aquest municipi, el més gran en extensió de tota la comarca, a les valls de la Llosa i d’Aransa, fent frontera al nord amb Andorra i l’Alta Cerdanya. En concret, el municipi el configuren cinc nuclis diferents: Mussa, Aransa, Travesseres, Viliella i el mateix Lles, que sumen un total de 305 habitants. La seva excepcional situació fa que sigui una zona perfecta per gaudir del Pirineu. Al terme, descobrireu tot tipus de meravelles naturals, com els estanys de la Pera, la mateixa vall de la Llosa o la Tossa Plana de Lles, 2.905 m sobre el mar.

1. Meranges - 1.539 m

Meranges Si parlem de municipis alts de Catalunya, Meranges no té cap competidor que l’igualiMaria Planas Aulet (Wikimedia Commons)
Al nord-est de Lles de Cerdanya, darrere les serres de Comaermada i del Reller, s’amaga Meranges, el rei de les altures a Catalunya. Amb una altitud de 1.539 m i a la comarca de la Cerdanya, aquest és oficialment el municipi més elevat del país. El terme, al vessant sud del Puigpedrós (2.915 m), també inclou el nucli de Girul, encara més amunt que Meranges (1.625 m). A més dels evidents atractius de l’alta muntanya, estanys de Mal de Guils i de Malniu inclosos, en aquest curiós poble també podreu visitar el Museu de l’Esclop o l’església de Sant Sadurní, temple romànic del segle XI.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació