Anuncia't al Descobrir

Naturalwalks: la fusió entre natura i cultura

Un projecte capdavanter, que ofereix la possibilitat d’acostar-se a l’entorn natural i la cultura de cada indret amb una mirada respectuosa, lúcida i singular

L’Evarist March es va criar al Maresme, en un paisatge dominat pels camps de conreu, les vinyes i el mar. Va passar la infantesa al bosc buscant espàrrecs, bolets i herbes de marge, pescant pops arran d’espigó i ajudant els seus avis a plantar tomaqueres o a collir patates. Avui, biòleg de formació i director de l’empresa d’ecoturisme Naturalwalks, es dedica a explicar als altres tot allò que ha viscut des de menut. Va començar oferint activitats sobre plantes remeieres i comestibles, un dels temes que més l’apassionen i que l’ha portat a ser el botànic d’El Celler de Can Roca, i ara compta amb un equip de guies de natura especialitzats en disciplines com ara la zoologia o la geologia, mentre que ell s’encarrega de tot el que tingui a veure amb les plantes.

La filosofia de Naturalwalks

Naturalwalks mar Una de les activitats que ofereix l'empresa és un recorregut amb caiac per algunes cales de la Costa BravaGaspar Morer
Un dels pilars de Naturalwalks és la voluntat de fer evident l’indestriable vincle que hi ha entre la cultura i la natura, tot explicant com l’ésser humà ha anat transformant l’entorn natural per tal d’adaptar-lo a les seves necessitats. “Cal entendre que la cultura neix de la natura, i això es nota especialment en països mediterranis com el nostre”, recalca l’Evarist. Tot això ho transmeten, per exemple, a través de l’enoturisme, un dels punts forts de l’empresa. De fet, una de les seves propostes més reconegudes és la del maridatge entre flors silvestres i vins, que permet viure una particular experiència en què el paladar, el paisatge i la història són els protagonistes.

“Els vins són vius, i les plantes també, de manera que aquest maridatge és com un ball en el qual mai no saps què passarà”, explica el botànic. Aquest ball avança al ritme del guiatge de l’Evarist per tot el que tingui a veure amb les flors i també d’en Carles Aymerich, el sommelier d’El Celler de Can Roca, pel que fa als vins. Un altre element que tenen en comú les activitats que ofereix Naturalwalks és que sempre tenen en compte que tot allò que fan tingui un efecte positiu per a la gent d’aquell territori, reduint a la vegada tant com els és possible l’impacte negatiu de la seva presència. Amb l’Evarist i el seu equip és possible, per exemple, endinsar-se al món de la geologia a través d’una passejada per Montjuïc o be fer un recorregut amb caiac per algunes cales de la Costa Brava, i alhora aprendre quines herbes i algues comestibles ofereix aquell paratge.

Una farmàcia natural

Naturalwalks 1 Una de les voluntats de Naturalwalks és fer evident el fort vincle que hi ha entre la cultura i la naturaPaola de Grenet
L’Evarist no només fa d’amfitrió, sinó que també es dedica a impartir classes a casa nostra i en diversos països d’Europa i de l’Amèrica Llatina a través de l’associació Interpret Europe, de la qual és formador oficial, a més d’oferir serveis de consultoria en turisme i també de gastrobotànica. A Naturalwalks tenen molt clar que la salut de la natura i la salut de les persones són dos conceptes que van de la mà. D’una banda, per la necessitat que té l’ésser humà d’estar en contacte amb un entorn natural de qualitat, de respirar aire fresc i de visitar llocs oberts: un dels grans antídots per combatre l’estrès i aconseguir benestar. D’altra banda, per tot allò que un entorn natural sa ofereix a la societat, per exemple, aliments que produeix la terra gràcies a la gent que la treballa i a una pila de substàncies que ajuden el nostre cos: “Hem oblidat que tenim una farmàcia natural als marges de molts camins”, assegura.

La importància dels guies de natura

Naturalwalks guia Segons l’Evarist, la feina d’un guia, a més d'educar, és tornar a fer venir ganes d’entendre la naturaRoger Lleixa
“Un guia ensenya a veure allò que només mirem”, explica l’Evarist. “Hem perdut el contacte directe amb la natura i tenir algú que sigui capaç d’interpretar l’entorn i donar-nos els matisos de, per exemple, una herba, un bolet, un paisatge o un animal que passa volant o que es posa en un cau canvia totalment l’experiència. Només cal veure com la gent va al camp avui, molts corrent, amb les orelles tapades amb música, amb ulleres de sol i amb molta pressa... per bé que molts tenim natura al costat de casa, la manera d’aproximar-nos-hi i connectar-hi es pot millorar. Un guia de natura fa aquesta tasca de mediador que abans feien els pagesos o els pastors, i ajuda a connectar amb un món, el natural, que tenim molt a prop. La nostra feina no és només educar, és tornar a fer venir ganes d’entendre la natura”.

Naturalwalks s’adhereix al ‘Manifest Descobrir’

Naturalwalks 3 Podeu signar el Manifest a manifest.descobrir.catNaturalwalks
“Ens hem adherit al ‘Manifest Descobrir’ perquè significa un gra de sorra per repensar-nos com a societat. Encara som a temps d’aprendre a viure pensant en què deixem als nostres fills. Potser ells no podran triar”, comenta l’Evarist. Naturalwalks se suma així als altres signants del ‘Manifest’, com l’Associació de Guies de Catalunya AGUICAT, Territori de Masies o l’Estació de Benifallet, entre molts d’altres. Si tu també vols signar-lo, ho pots fer a manifest.descobrir.cat.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació