Anuncia't al Descobrir

6 indrets per gaudir de l’esclat de la primavera

Un recull de visites per passejar entre flors arreu de Catalunya

Els camps florits de tulipes d’Holanda, els camps de lavanda i gira-sols de la Provença, les roses de Bulgària o les grans extensions de flors de lotus del Vietnam. Són estampes de floració idíl·liques (i llunyanes) en l’imaginari de viatgers i viatgeres d’arreu. Tanmateix, a prop de casa també tenim indrets on és possible meravellar-se amb els colors i les formes de la natura en la seva màxima expressió. Segur que en teniu algun a prop de casa!

Jardins de Cap Roig

Jardins de Cap Roig Flors de primavera als jardins de Cap RoigFundació La Caixa
Aquest jardí botànic està situat al sud del nucli de Calella de Palafrugell, just on hi ha l’accident geogràfic homònim. El lloc va ser escollit per l’aristòcrata Dorothy Webster i el coronel rus Nicolau Woevowski per viure una peculiar història d’amor. Ell pertanyia a l’exèrcit rus tsarista i es va exiliar a Londres quan va esclatar la revolució bolxevic. Allà va conèixer la Dorothy, responsable d’una botiga d’antiguitats, casada amb el descobridor de la tomba de Tutankamon. Quan aquest va morir, la Dorothy i en Nicolau van fugir de Londres i es van refugiar en aquest racó de la Costa Brava, on van construir un palau al voltant del qual van començar a plantar un gran jardí. Actualment està obert al públic, ple d’arbres, flors, brolladors i miradors excepcionals a la costa. Des d’un d’ells s’albiren molt bé les illes Formigues.

Jardins de Mar i Murtra

Jardí Botànic Un jardí botànic històric a la vora de la mar MediterràniaGetty Images
Fins a quatre mil espècies diferents de flora subtropical, mediterrània i temperada (algunes en perill d’extinció) que coexisteixen en un mateix espai gràcies al microclima del lloc. El terreny on avui hi ha el jardí, a Blanes, va ser adquirit a principis dels anys vint per l’alemany Karl Faust, que va començar a plantar-hi vegetals autòctons a més de plantes exòtiques. A les quinze hectàrees que formen el jardí —de les quals, només cinc estan obertes al públic—, s’hi troben varietats procedents de tot el planeta. Destaquen les palmeres, els xiprers i els arbustos de diferents famílies botàniques i una col·lecció de falgueres de les muntanyes catalanes, un estany d’aigua dolça on viuen nombroses plantes botàniques i miradors espectaculars sobre la Costa Brava.

Jardins de Santa Clotilde

Jardins Santa Clotilde Panoràmica dels jardins de Santa Clotilde
L’espai verd per excel·lència a Lloret de Mar va ser dissenyat a principis del segle XX al més pur estil dels jardins del Renaixement italià. És l’indret ideal per passejar sense presses entre arbres i plantes de tota mena, escultures i elegants miradors amb vista al mar. Però què hi fa aquí un lloc com aquest? Doncs els jardins són una bona mostra de l’esperit del Noucentisme: van ser dissenyats per Nicolau Rubió i Tudurí per encàrrec del marquès de Roviralta, propietari d’aquesta gran finca a Lloret. Les hores us passaran volant contemplant les terrasses que se superposen, els bustos de marbre, els brolladors i els estanys. No us perdeu les vistes des de l’escala de les sirenes i dels lleons, el mirador de la Boadella o la plaça de la Mediterrània.

Parc de les Olors del Serrat

Parc de les Olors del Serrat Camps de lavanda al parc de les Olors del SerratParc de les olors (www.parcdelesolors.com)
Per despertar els sentits i endinsar-se en l’apassionant món de les plantes aromàtiques, res millor que visitar aquest parc, que és la seu central de la Xarxa Parc de les Olors, un conjunt d’espais visitables dedicats a la producció i divulgació de les plantes aromàtiques, culinàries i medicinals. El del Serrat està situat a Santa Eulàlia de Ronçana, al Vallès Oriental. És una finca d’onze hectàrees on es cultiven algunes de les plantes més emblemàtiques de la Mediterrània i on realitzen tallers, cursos i visites, com la Festa de la Lavanda, tallers d’aromateràpia o de jardineria

Parc Samà de Cambrils

Parc Samà de Cambrils L’estany del parc Samà de CambrilsRafael Lopez Monné (www.parcsama.es)
Un lloc d’ombra i silenci en una localitat de platja com Cambrils? Doncs sí, existeix. És el parc Samà, un refugi de tranquil·litat situat entre el nucli de Cambrils i Montbrió del Camp, a cinc quilòmetres de la costa. Passegeu per aquest immens espai verd i retrocediu fins a l’època de les colònies catalanes d’ultramar. Pas a pas, contemplareu la torre-mirador neogòtica, l’antic pavelló dels Lloros, la font de les Closques, el palau neoclàssic, la cova, l’estany, la cascada i un munt d’espècies d’arbres, flors i plantes com els roures, els til·lers, les palmeres, els castanyers d’Índies, les iuques… Va ser dissenyat pel mateix autor del parc de la Ciutadella, Josep Fontserè i Mestre, però es va crear a petició de Salvador Samà i Torrens, marquès de Marianao, que, com a successor d’una família establerta a Cuba, va voler traslladar al Baix Camp l’ambient exòtic de la colònia perduda a finals del segle XIX.

Jardí Botànic de Barcelona

Jardí Botànic de Barcelona Margallons i atzavares al Jardí Botànic de BarcelonaGetty Images
Ocupa una extensió de 14 hectàrees i se centra en la vegetació dels territoris del món amb clima mediterrani: la conca mediterrània, Califòrnia, Xile, Sud-àfrica i Austràlia. Hi trobareu plantes molt curioses, com l’arbre de l’amor —amb flors de color lila— i fulles amb forma de flor, o les acàcies africanes, que cobreixen enormes parterres al més pur estil de la sabana africana. Diversos camins i passarel·les de fusta conviden a contemplar meravelloses vistes de Barcelona i, sobretot, a conèixer arbres i plantes de tota mena i a identificar-los gràcies a les plaques que indiquen el seu nom i procedència.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació