Anuncia't al Descobrir

7 municipis del Pallars, protegits contra la contaminació lumínica

Es tracta d’Alins, Alt Àneu, Farrera, les Valls de Valira, Llavorsí, Rialp i Talarn

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat una resolució que amplia la zona de màxima protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya. En aquesta nova extensió, el mapa inclou sis municipis del Pallars Sobirà (Alins, Alt Àneu, Farrera, les Valls de Valira, Llavorsí i Rialp) i un del Pallars Jussà, Talarn, que s’inclourà pròximament a l’àrea d’influència de l’Observatori Astronòmic del Montsec. La intenció de l’actualització és millorar la qualitat mediambiental del territori protegit, el que també significarà un augment del potencial turístic de la regió.

Amb aquesta nova declaració, el 41% del territori català passa a ser de protecció màxima, un 5% més que al mapa de 2018 i un 15% més que a l’aprovat inicialment el 2007. La Generalitat, a més, aportarà mig milió d’euros als pobles que quedin dins les zones sensibles, per tal que puguin tenir un enllumenat respectuós amb l’entorn i eficient energèticament. Ara per ara, ja són 44 els ajuntaments que aposten per una il·luminació que combina la qualitat del servei per a la ciutadania amb un impacte mínim sobre l’entorn.

La contaminació lumínica és una problemàtica creixent arreu, que afecta els éssers vius i els seus hàbitats. Cal protegir les zones d’alt valor natural i astronòmic, ja que així es pot garantir la preservació de la seva biodiversitat i les condicions naturals de foscor. Una de les solucions és adoptar tecnologies més eficients, amb capacitat per reduir el consum energètic i la repercussió ambiental de la il·luminació exterior. L’ideal és utilitzar la llum estrictament necessària per a cada activitat, de manera que no hi hagi sobreil·luminació.

Lleida, referent en qualitat del cel nocturn
La província de Lleida disposa de diverses zones reconegudes internacionalment per la qualitat del seu cel. D’una banda, el 2013 es va atorgar al Montsec la doble certificació com a Reserva i Destinació Turística Starlight, renovada el 2018 per quatre anys més. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, per la seva banda, va rebre també el 2018 aquesta doble distinció. La Fundació Starlight té la intenció de preservar la qualitat dels cels nocturns de la regió, i desenvolupar propostes turístiques basades en aquest recurs natural.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació