Anuncia't al Descobrir

7 raons per visitar Menorca

Us proposem set motius per descobrir un dels paradisos naturals i culturals de la Mediterrània

No és casualitat que Menorca sigui l’única de les illes Balears declarada Reserva de la Biosfera per la Unesco. Els paisatges, la gastronomia, la cultura, les seves aigües cristal·lines, el llegat de la seva història mil·lenària, les tradicions o el caràcter afable de la seva gent. Existeixen mil excuses per animar-se a fer una escapada a l’illa de Menorca. De ben segur que als arguments que us presentem en sumareu molts d’altres, segons els interessos de cadascú. I així ha de ser. Tots els viatges comencen amb un grapat de reclams i acaben amb una maleta plena d’experiències inesperades. Però d’idees, que no en faltin. Aquí en teniu una tria:

La natura i la biodiversitat

Cala Pregonda Cala Pregonda, una cala formada per tres platges, a la costa nord de l’illaGetty Images
Practiqueu el turisme sostenible i visiteu els espais naturals protegits del Parc Natural de l’Albufera des Grau, l’illa de Colom i el cap de Favàritx. L’illa us ofereix infinitat d’activitats per descobrir els seus paisatges sense malmetre’ls, com el camí de Cavalls (un recorregut per etapes que envolta l’illa i que es pot fer a peu, en bici o a cavall), rutes senyalitzades per fer a cop de pedal, rutes en caiac, descobertes del fons marí o itineraris botànics com els del Pas d’en Revull, Es Torretó i Santa Eularieta.

Platges i cales paradisíaques

Cala Pregonda Cala Pregonda, una cala formada per tres platges, a la costa nord de l’illaGetty Images
Les aigües de Menorca no tenen res a envejar a les del Carib. Són cristal·lines i els seus colors abracen una increïble gamma de blaus, des del més fosc fins al turquesa intens. Per comprovar-ho, haureu d’anar a les seves cales i platges. En general les del nord s’ubiquen en zones més verges i aïllades (cala Pregonda, cala Pilar, cala Cavalleria, la Vall, cala Presili o cala Tortuga) i les del sud, més a prop de les urbanitzacions (es Talaier, cala Macarella i cala Macarelleta, cala Turqueta, cala en Porter, Cales Coves o Son Bou). Com a tot arreu, com més inaccessibles siguin, menys massificades i urbanitzades seran.

Pobles amb encant

Poble Alaior Façana d’una casa i carrer del poble d’AlaiorGetty Images
L’arquitectura més tradicional i els carrers més amables i menys cimentats de l’illa els trobareu en els petits pobles com Alaior, Sant Lluís, Sant Climent, Es Mercadal, Es Migjorn Gran, Cales Fons, Llucmaçanes o Ferreries. Tot i que més turístics, també és un plaer passejar pels ports d’Es Castells o Fornells o pel nucli de cases blanques de Binibeca. Rondeu pels carrers i places, compreu als mercats, atureu-vos als bars i a les botigues, participeu en les festes populars i xerreu amb la seva gent. És així com descobrireu la veritable essència de l’illa.

Els fars i les torres de defensa

 El far de Cavalleria El far de Cavalleria, rodejat de penya-segats, està situat al cap del mateix nom, a l’extrem més septentrional de l’illaGetty Images
Un total de set fars emeten els seus llampecs lluminosos a Menorca i senyalitzen l’illa als navegants. De tots ells destaquen el de Cavalleria, on hi ha un centre d’interpretació, el de Favàritx o el de Punta Prima. Són part indestriable del paisatge costaner, igual que les seves torres de defensa, record del pas dels anglesos per l’illa al segle XVIII. N’hi ha onze, de les quals destaquen la torre de Cala Mesquida, la des Castellar, la de Fornells o la de Sant Felipet.

La gastronomia

 El formatge de Maó El formatge de Maó, un clàssic record comestible menorquíGetty Images
Caldereta de llagosta, formatge de Maó, sobrassada, pastissets, carquinyolis o gin Xoriguer. La gastronomia tradicional menorquina és rica i present a diferents establiments de l’illa. A les pastisseries dels pobles, a les botigues, als restaurants o als mercats. En algun d’ells, com el Mercat del Peix, a Maó, a més d’oferir peix i marisc fresc de Menorca, trobareu taules i parades on es pot gaudir ‘in situ’ de tapes, pinxos, vins i altres productes de quilòmetre zero com formatges o cervesa menorquina.

Ciutadella i Maó

 El port de Ciutadella El port de Ciutadella al capvespreGetty Images
Separades l’una de l’altra per quaranta quilòmetres, les dues ciutats més importants de Menorca, Ciutadella i Maó, mereixen, totes dues, per elles soles, una visita a l’illa. A Ciutadella: el port, la catedral de Santa Maria, les places del Born i de s’Esplanada, el castell de Sant Nicolau i les festes de Sant Joan —les més tradicionals i emblemàtiques de l’illa.
A Maó: el port (el segon natural més gran d’Europa) amb la fortalesa militar de la Mola, el teatre Principal (que és el teatre d’òpera més antic d’Espanya), el nucli antic o l’església de Santa Maria. I a totes dues: els museus, les terrasses on es pot assaborir el peix local o les sabateries on podreu comprar les tradicionals avarques.

Els poblats prehistòrics i la pedrera de Líthica

Talaiots Talaiots al poblat talaiòtic de TrepucóCecília Lorenzo
Les taules, els talaiots i les navetes són monuments prehistòrics únics al món. No deixeu de visitar la naveta des Tudons —el monument funerari més conegut de l’illa—, la necròpolis de Calescoves —un conjunt de tombes excavades a la roca de les parets a la vora del mar— i els poblats talaiòtics de Trepucó i de Torre d’en Galmés. I una altra visita sorprenent és la de les Pedreres de Líthica, a Ciutadella, una antiga pedrera on s’extreia la pedra. Actualment es pot passejar pels seus jardins, jugar al laberint de pedra o presenciar un concert o una obra de teatre.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació