Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

7 rutes per fer en família a les muntanyes de Prades

A Prades, les rutes no us les acabareu! Aquest massís és ple de boscos, rius i muntanyes on podreu gaudir de la natura i les activitats a l’aire lliure

Prepareu la motxilla per descobrir en família set indrets des dels pobles de Prades, Capafonts, Farena, Alcover o Vilaplana. A través d’itineraris d’entre dos i vuit quilòmetres, tots ells de poca dificultat tècnica, coneixereu alguns dels espais naturals més sorprenents de la zona: ermites excavades a la roca, un cim, avencs, un poble abandonat, miradors, boscos, rius i tolls on —si fa bon temps— us podeu banyar, coves o roques foradades. A més: sabíeu que les muntanyes de Prades són una de les destinacions de turisme familiar certificades per l’Agència Catalana de Turisme?

L’ermita de l’Abellera

Emita de l'Abellera de Prades Vista des de l’ermita de l’Abellera© Camping Prades
Una excursió fàcil i curta des de la vila de Prades us portarà a l’ermita de l’Abellera. Es troba a dos quilòmetres del poble, a una hora i quart a peu, aproximadament. S’hi arriba per un camí senyalitzat des del poble, que passa per les ermites de Sant Antoni i Sant Roc. És un edifici del 1570, incrustat en una cinglera de 1.020 metres d’altitud, aprofitant una cova que havia servit d’aixopluc. Des de la mateixa església es té una bonica vista de la vall del Brugent i el poble de Capafonts, al fons. Hi ha un petit aparcament i taules per fer-hi un pícnic.

La Roca Foradada

Roca Foradada La pedra sorrenca de color vermell que es pot veure a la Roca Foradada caracteritza la geologia de les muntanyes de PradesWikimedia Commons - EliziR
Una altra excursió fàcil des del centre de la vila de Prades. Es tracta d’una caminada d’un quilòmetre i mig (tres quilòmetres si feu l’anada i la tornada) planera, senyalitzada i sense cap dificultat. La destinació és la Roca Foradada, una gran roca amb un forat que es va formar fa 350 milions d’anys per l’erosió de l’aigua sobre el conglomerat vermell. Per la part de darrere, podeu pujar-hi grimpant amb precaució.

Avencs de la Febró

Avencs de la Febró Interior dels Avencs de la Febró Mochila en la espalda
Us proposem entrar en una esquerda de roca de 250 metres de llargària i 30 metres de fondària oberta a la serra de la Mussara. És un dels tres avencs de la Febró, el que és més accessible; els altres dos queden encara més amagats. Hi podeu arribar des del refugi de la Mussara, seguint el recorregut marcat, o bé des del camí que surt des del quilòmetre 22 de la carretera entre Vilaplana i la Mussara. L’entrada a l’avenc és difícil de trobar. Haureu d’estar atents al punt on hi ha diferents instal·lacions d’acer, com grapes i cables, que permeten baixar a l’avenc. No és perillós, però cal baixar-hi a poc a poc i amb precaució, sobretot amb els infants. És recomanable anar ben abrigats i portar algun frontal o lot.

La Mussara

Mussara La Mussara pertany al terme municipal de Vilaplana. No té cap habitant des del 1959Cecília Lorenzo
Aquest poble enmig de les muntanyes de Prades va quedar totalment abandonat als anys seixanta, però el despoblament ja havia començat molt abans, durant les guerres carlines. És una visita en què podreu passejar-vos entre les runes de vuit cases, senyalitzades amb els noms dels antics masos, entrar a l’antic cementiri i veure el que queda de l’església de Sant Miquel. Pugeu fins al mirador, a tocar de les runes del Xalet, amb unes vistes espectaculars del sud del camp de Tarragona. Molt a prop hi ha el refugi que porta el seu nom, on es pot dormir o fer un àpat. S’expliquen tota mena de llegendes sobre aquest indret. La més popular presenta el poble com una porta dimensional al més enllà i en què la boira actua com a frontissa a una altra realitat.

El Toll de l’Olla

Brugent El salt d’aigua del Toll de l’Olla, a Farena© Juan Manuel Borrero
Al nord de l’Alt Camp s’amaga Farena, un petit poble de carrers empedrats des del qual es pot arribar al riu Brugent. Aquest recorregut s’endinsa pels boscos per arribar a una destinació que farà feliços els més petits: diferents gorgues que s’obren pas entre roques. Una de les més espectaculars és el toll de l’Olla. S’hi arriba des de Farena a peu durant uns tres quilòmetres de recorregut pel Camí de la Solana. La tornada es pot fer pel mateix camí o bé pel Camí del Mas d’en Toni, una mica més llarg.

La vall del riu Glorieta

Al riu Glorieta hi ha el Niu de l'Àliga El salt d’aigua i el gorg del Niu de l’Àliga, a la vall del riu GlorietaWikimedia Commons
Terra de fòssils i molins paperers, l’entorn del poble d’Alcover ens regala paisatges naturals inesperats en forma de boscos humits i gorgs d’aigües cristal·lines, que semblen sortits d’un conte de nimfes i follets. La ruta surt del Mas de Forès, una masia senyorial del segle XVIII, situada a redós de tres molins paperers del segle XIX que ja no funcionen. Aquest espai, a tres quilòmetres d’Alcover, s’usa com a zona de lleure. Seguint les indicacions podreu fer l’itinerari circular que arriba al ‘Niu de l’Àliga’, una piscina natural amb un salt d’aigua, passant per boscos de pi, roure i alzina, travessant el riu Glorieta a través de petits ponts. En total, el recorregut per arribar al Niu de l’Àliga i tornar seguint la ruta circular recorre vuit quilòmetres i mig.

La font de la Llúdriga

Cova de les Gralles La cova de les Gralles, a CapafontsWikimedia Commons - Pere López
Des del poble de Capafonts surt una ruta que s’endinsa en el bosc tot seguint el riu Brugent fins a un conjunt de piscines naturals anomenat les Tosques i que continua fins a arribar a la font de la Llúdriga, la font més abundant del terme. Fins a la font de la Llúdriga hi ha un quilòmetre i mig, aproximadament. Des d’aquí podeu tornar al poble o allargar l’excursió mitja hora més fins a la cova de les Gralles, una impressionant cavitat a la roca per la qual (quan ha plogut) baixa un espectacular salt d’aigua.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació