Anuncia't al Descobrir

8 tresors poc coneguts del Parc Natural del Cadí-Moixeró

Descobrim altres joies paisatgístiques més enllà del Pedraforca i les fonts del Llobregat

El Parc Natural del Cadí-Moixeró és un immens espai natural format per les dues grans serralades del Cadí i el Moixeró que, unides pel coll de Tancalaporta, esdevenen una barrera muntanyosa on es troben el Pirineu i el Prepirineu. És un parc protegit d’unes quaranta mil hectàrees on viuen més d’un miler d’espècies vegetals i animals com l’isard, la marmota, la guineu, el teixó, el picot negre o el trencapinyes. Hi podeu accedir des dels municipis d’Alàs i Cerc, Alp, Bagà, Bellver de Cerdanya, Castellar de n’Hug, Cava, Das, Gisclareny, Gósol, Guardiola de Berguedà, Josa i Tuixén, la Vansa i Fórnols, Montellà i Martinet, Riu de Cerdanya, Saldes, Urús o Vallcebre. A més dels llocs més populars i freqüentats, com la muntanya del Pedraforca o les fonts del Llobregat, us animem a preparar la motxilla, calçar-vos unes bones botes de muntanya, i descobrir el territori pam a pam.

La ruta del Trencapinyes

Mirador dels Orris Vista des del mirador dels Orris al vespreWikimedia Commons
Aquesta caminada circular de dos quilòmetres i mig té com a objectiu veure un ocell molt curiós, que té el costum de trencar pinyes per alimentar-se; però també, gaudir dels paisatges d’aquest racó del parc. Per arribar al punt de partida de l’itinerari, cal prendre la carretera del coll de Pal des de Bagà. Després de recórrer uns quinze quilòmetres, abans d’arribar al refugi de Rebost, trobareu l’aparcament i el senyal de punt de partida de la ruta. El camí s’endinsa per un bosc de pi negre, on ja se sent el cant dels trencapinyes, encara que també hi ha mallerengues i raspinells. Quan s’acaba el bosc, hi ha un prat amb una font i un corriol que arriba fins al mirador dels Orris, amb vista a la vall de Gréixer i el massís del Pedraforca al fons. Per un altre corriol es torna al punt d’inici.

El camí dels Empedrats

Camí dels Empedrats El camí dels Empedrats ressegueix el riu i passa per zones boscoses, rocoses, gorgs i salts d’aigua Turisme del Berguedà
Per anar de Bagà al coll del Pendís, res millor que passar pel camí dels Empedrats, un indret espectacular al cor del parc natural. La via transcorre per una vall estreta al costat del torrent de la font del Faig, ple de salts d’aigua i gorgs. S’agafa des de la pista que va de Bagà a Gisclareny (abans d’arribar a la font de l’Adou hi ha el senyal), passa pel refugi de Sant Jordi i arriba fins al coll del Pendís. La ruta des de Bagà al coll és d’unes dues hores i mitja.

La Via Nicolau

Pont penjant El pont penjant de la Via Nicolau Rutes Pirineus
Una excursió ideal per fer amb nens, que transcorre per una antiga via que es va construir a principis del segle XX amb l’objectiu de transportar fusta des de Gisclareny fins a Guardiola de Berguedà. Té una llargària de sis quilòmetres (dotze, si es fa d’anada i de tornada) i surt des de la zona d’esbarjo de Sant Joan d’Avellanet. Passareu per camins envoltats de vegetació, un pont penjant, passarel·les, miradors… L’arribada és a Guardiola de Berguedà, on podeu visitar el monestir de Sant Llorenç.

Fageda i santuari del Gresolet

Fageda Gresolet La fageda i el santuari del Gresolet, amb el Pedraforca al fonsSergi Boixader
A les faldes del Pedraforca, aquest bosc de faig és un dels tresors amagats del parc. S’hi arriba per una pista en bon estat des de Saldes, que porta també a l’avetosa, el santuari i el refugi del mateix nom, on es pot dormir i dinar. A la fageda destaquen alguns arbres monumentals, com el Faig Gros de les Molleres de Gresolet, el Faig Setrill o els Faigs del Clot de l’Om. El santuari està enlairat respecte de la vall, davant de l’avetosa. L’indret és documentat des del segle XIII, tot i que de l’estructura romànica original de l’església no en queda gairebé res.

La font de l’Adou

 Cascada de l'Adou Cascada de l’Adou, on neix el riu BastarenyGetty Images
Menys coneguda que la de les fonts del Llobregat, però igualment espectacular i menys freqüentada, aquesta font és una excusa excel·lent per fer una excursió tranquil·la des de Bagà. Es troba a cinc quilòmetres de la població i s’hi arriba seguint un camí de terra en direcció a Gisclareny. Aquí neix el riu Bastareny, que forma un gran salt d’aigua. Des de la font es pot seguir un corriol que arriba fins al naixement del riu, envoltat d’una vegetació molt frondosa, digna d’un conte de fades.

El cim de les Penyes Altes del Moixeró

Penyes Altes del Moixeró El cim de les Penyes Altes del Moixeró és un dels clàssics de l’excursionisme a la zonaWikimedia Commons
Aquesta caminada de gairebé dotze quilòmetres (anar i tornar) s’enfila fins al cim de les Penyes Altes del Moixeró passant per paratges solitaris en un entorn subalpí dominat pel bosc de pi negre i extensos prats. El punt de partida és el refugi de la Pleta dels Ordiassos, on s’arriba des d’Urús amb vehicle. Des del refugi, cal agafar el camí que porta al refugi del Corral d’en Vidal pel torrent de Canaletes i, d’allà, muntanya amunt fins a dues petites tarteres, un bosc de pins, el torrent del Saüc i un collet força vertiginós. Per la carena s’arriba al cim, format per dues puntes bessones a 2.275 metres d’altitud.

El santuari de Boscalt

Ansovell Ansovell des del camí vell que porta al santuari de BoscaltWikimedia Commons (Sr. Bauti)
A aquest edifici romànic, aïllat, envoltat de prats de pastura, als peus de la serra del Cadí, s’hi arriba des del poble d’Ansovell, al terme de Cava, a l’Alt Urgell, fent una caminada de mitja hora per una pista o pel camí vell. L’esforç paga la pena només per veure l’església de pedra, del segle XII, davant de la serra del Cadí, i el gran exemplar de boix de més de dos-cents anys que hi ha a la vora. No hi falta una zona amb taules, bancs, un mirador i uns quants panells informatius sobre el parc.

Ascensions, travesses i rutes per observar fauna

Gisclareny El Pedraforca, un dels clàssics de l’excursionisme al BerguedàGettyImages
A més de les clàssiques grimpades i ascensions al Pedraforca, el Comabona, la Gallina Pelada, el pas dels Gosolans o les Penyes Altes del Moixeró, podeu fer rutes per etapes temàtiques com el camí dels Bons Homes (de Berga a Montsegur seguint la petjada dels càtars), la travessa Cavalls del Vent (ruta circular al parc de refugi en refugi), la ruta de l’Ermità, la ruta dels Segadors o el camí Picasso. El parc també proposa rutes per observar fauna, com la ruta de la marmota o la de la llúdriga, jardins botànics (com el de les Trementinaires a Tuixén) i un gran nombre d’itineraris senyalitzats per fer a peu, a cavall o en bicicleta.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació