Anuncia't al Descobrir

9 descobertes surrealistes a la ciutat de Figueres

A Figueres la realitat supera la ficció. Hi descobrim des del Teatre-Museu Dalí, considerat l’objecte surrealista més gran del món, fins a una cullera de 38 metres.

Si féssim una guia mundial del surrealisme, Figueres hi apareixeria en un bon grapat de pàgines. La ciutat és plena de racons únics que us deixaran bocabadats. Molts d’ells són causa i conseqüència de la vida i l’obra del seu fill pròdig, Salvador Dalí, l’artista que va deixar en diferents espais de la ciutat la seva empremta genial i única. Us convidem a descobrir el seu llegat, però també a anar més enllà i visitar altres espais al·lucinants de la capital de l’Alt Empordà.

Teatre-Museu Dalí

Museu Dalí Interior del Museu Dalí, amb la doble imatge de Gala mirant el mar i el retrat d’Abraham Lincoln.Jose Luis Filpo (Wikimedia Commons)
La Cúpula, la Torre Galatea o Torre Gorgot i la seva façana decorada amb maniquins, ous i pans de crostó formen la icona més emblemàtica del paisatge urbà de Figueres. És el Teatre-Museu Dalí, situat a l’antic Teatre Municipal. L’anomenen l’objecte surrealista més gran del món. I ho és en l’exterior i en l’interior. Visitar-lo esdevé una experiència concebuda i planificada pel mateix Dalí, en la qual tant podeu trobar-vos una columna de pneumàtics com un sofà amb forma de llavi, un taxi plujós o la cripta on està enterrat l’artista… La sorpresa i la provocació us espera a cada racó per endinsar-vos en el particular univers del pintor.

La plaça Gala

Plaça Gala L’obelisc de la televisió, una obra de Wolf Vostell, situada a una de les cantonades de la plaça Gala.Grondin (Wikimedia Commons)
El llindar del Teatre-Museu és la plaça Gala, un espai que prepara el visitant abans d’entrar de ple en el món extravagant del museu. Moltes vegades, per a molta gent esdevé un lloc de pas, però val la pena fer una visita amb calma a tots els racons: l’obelisc de la televisió (una torre de televisions amb un cap de dona al capdamunt), obra de Wolf Vostell; el monument homenatge a Francesc Pujols, filòsof i amic de Dalí, i altres escultures dalinianes. En aquesta plaça també podeu entrar a la Llibreria Surrealista, una botiga on podreu trobar tota mena de llibres, joies, samarretes, pòsters o altres objectes de decoració inspirats en les obres del geni empordanès. Podeu comprar des d’un rellotge tou fins a una figura d’elefant amb potes de girafa.

Dalí Joies

Dalí Joies La joia ‘L’ull del temps’ és una de les que s’exposa a Dalí JoiesAjuntament de Figueres (visitfigueres.cat)
‘L’ull del temps’, ‘Els llavis de robí’, ‘El cor de Magrana’ o ‘Les arracades telefòniques’ són els noms d’algunes de les vistoses i surrealistes joies de l’exposició permanent Dalí Joies, una col·lecció de trenta-nou peces d’or i pedres precioses de la col·lecció Owen Cheatham, acompanyades dels dibuixos i pintures que Salvador Dalí va fer per dissenyar-les. Per veure-les cal anar al mateix Teatre-Museu Dalí, on es pot comprar l’entrada, i accedir-hi per la cantonada del carrer Maria Àngels Vayreda amb la Pujada del Castell.

El Museu del Joguet

Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres L’entrada a una de les sales del Museu del JoguetMuseu del Joguet de Catalunya
Les melodies de Pascal Comelade i Erik Satie us acompanyaran durant la visita a les sales del Museu del Joguet de Catalunya, situat al que fou l’antic Hotel París, un edifici del 1789. La col·lecció de joguines, una de les millors del món, meravella i entendreix tant els adults com els infants. Hi trobareu els teatrets, els cavalls de cartó, les baldufes, les nines, els trenets i —ara ve la part surrealista— el maletí de viatjant de quincalla, l’arrossegall que representa un gat d’ulls extremament grans, l’orquestra de ratolins de llauna que es mou al ritme de la música o el peluix Don Osito Marquina, el nino més estimat d’en Salvador Dalí. A més, fins l’11 de setembre es pot veure l’exposició fotogràfica ‘Els vint primers anys de Salvador Dalí. Àlbum familiar’.

Castell de Sant Ferran

Castell de Sant Ferran Imatge aèria del castell de Sant FerranAjuntament de Figueres (visitfigueres.cat)
Sabíeu que el monument més gran de Catalunya i la fortalesa més gran d’Europa d’època moderna es troba a Figueres? El castell de Sant Ferran va ser construït durant el segle XVIII, ocupa una superfície de 32 hectàrees i té un perímetre de 3.120 metres. A les seves cisternes, situades a sota del pati d’armes, hi caben nou milions de litres d’aigua. S’ofereixen visites guiades a tot el conjunt monumental, a peu o en vehicle tot terreny i a vegades (ara, a causa de les restriccions per la covid-19, no és possible) els visitants poden navegar per les cisternes en una llanxa pneumàtica. Sigui com sigui: una experiència increïble i un pèl surrealista.

Museu de l’Empordà

Museu de l'Empordà Una de les sales d’exposició al Museu de l’EmpordàAjuntament de Figueres (visitfigueres.cat)
Aquest museu conserva una de les col·leccions d’art més destacades de la comarca. Hi trobareu col·leccions d’arqueologia, escultura medieval (amb importants peces procedents del monestir de Sant Pere de Rodes), pintura barroca dels dipòsits del Museo del Prado, o pintura i escultura dels segles XIX i XX i d’art empordanès. Naturalment, també podreu contemplar pintors surrealistes de l’Empordà. A banda d’alguna de Salvador Dalí, hi són exposades obres d’Evarist Vallès, Joan Massanet o Ángeles Santos Torroella.

La casa natal de Dalí

Casa natal de Salvador Dalí Façana de la casa natal de Salvador DalíAjuntament de Figueres (visitfigueres.cat)
Apunteu o escriviu al Google Maps: carrer de Monturiol, 24. En aquest edifici va néixer Salvador Dalí Domènech. Era l’11 de maig de 1904. Una placa i fotografies del pintor ho recorden. Al mateix carrer de Monturiol, però al número 20, en un edifici d’estil modernista, va viure-hi la seva família i el seu pare hi tenia la notaria.

La Rambla

Rambla de Figueres Escena quotidiana a la Rambla de FigueresAjuntament de Figueres (visitfigueres.cat)
És el passeig central de la ciutat i l’espai urbà més emblemàtic que uneix el nucli antic amb la zona d’expansió urbanística de la ciutat entre els segles XIX i XX. Edificis d’estils diversos (barroc, neoclàssic, eclèctic, modernista, noucentista i racionalista) us transportaran a diferents episodis de la història de la ciutat. Podeu viatjar en el temps i imitar Dalí per prendre un cafè a l’emblemàtic Cafè Paris o a l’Hotel Rambla. Al seu davant, a terra i reflectit en un cilindre metàl·lic: un original retrat de Dalí, i al davant, l’escultura que representa Narcís Monturiol, inventor del submarí, també nascut a Figueres.

Escultures a les rotondes

Plaça de Sant Pere La plaça de Sant Pere és un dels punts de trobada al centre històric, a tocar del Teatre-Museu DalíGetty Images
Les rotondes a Figueres també són surrealistes. Una de les més sorprenents és la que conté el monument a Salvador Dalí, una escultura gegant d’un xiprer metàl·lic que és a la vegada una font. És obra de l’artista Òscar Tusquets i es troba a l’entrada sud de la ciutat. També destaca l’escultura ‘Nit i dia’, que tothom coneix com ‘Cremallera’. Està situada a la rotonda del carrer Nou i és obra de l’artista Daniel Lleixà. I, per acabar, no en una rotonda, però a tocar dels semàfors de l’avinguda Dalí: ‘La gran cullera’, una escultura de 38 metres que va fer Dalí el 1979 amb motiu de l’exposició antològica que va fer-se al centre Georges Pompidou de París.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació