Anuncia't al Descobrir

Els 10 salts d’aigua més bells de Catalunya

Descobriu els fascinants paratges aquàtics del país

Dels espectacles que ens pot oferir la natura, no n’hi ha gaires que ens fascinin tant com ho fan els salts d’aigua. En aquests indrets, la bellesa de l’aigua en caiguda lliure es combina amb un soroll ben característic, que des de la distància ja avisa que ens trobem a prop d’un paratge natural ben singular. Avui us portem a conèixer els deu salts d’aigua més bells del país, un recull dels magnífics racons aquàtics que amaga casa nostra. Alguns són gegants i monumentals, i d’altres són recollits i curiosos. Abans de començar, però, cal recordar que aquests espais poden estar realment massificats, especialment a l’estiu, així que, en la mesura que pugueu, eviteu anar-hi en temporada alta i feu tot el possible per conservar l’estat original de l’entorn. Dit això, som-hi!

Salt de Sallent

Salt de Sallent El salt de Sallent, un dels més alts de CatalunyaÀncora (Wikimedia Commons)
El salt de Sallent, situat als entorns de Rupit (Osona), és certament una de les cascades més espectaculars del país. La seva caiguda total, propera als cent metres, fa que sigui impossible no quedar-se bocabadat en presenciar-la. Ben a prop de la caiguda, dalt del mateix cingle, hi ha el mirador del salt de Sallent, ideal per contemplar aquest salt d’aigua monumental. Un homenatge de la natura a les altures.

Gorg de Malatosca

Gorg de Malatosca Malatosca, seu de llegendes i rondalles popularsGetty Images
No hi ha gaires gorgs que puguin presumir d’explicar tantes històries com el de Malatosca, a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès). Diu la llegenda que aquesta piscina natural idíl·lica era punt de trobada d’éssers màgics i de bruixes. Una d’elles, un dia, va haver de cridar una llevadora de la vila, i li va pagar la feina amb una faldada de llenties. La llevadora, enfadada, les va llençar, sense saber que l’endemà es convertirien en or.

Cascada de Gerber

Salt de Comials Les aigües de la cascada de Gerber van a parar al riu de la BonaiguaMdsc. (Wikimedia Commons)
Al bosquet de l’estanyola de Gerber, a la zona d’Aigüestortes, s’obre pas el salt de Comials, també conegut com a cascada de Gerber. En aquest indret de postal, l’aigua baixa amb força pel pendent de la muntanya, repicant contra les fosques roques de l’entorn i creant una serenata estrident ben distingible en la distància. El salt forma part del terme municipal d’Alt Àneu, al Pallars Sobirà.

Salt de la Baga Cerdana

Salt de la Baga Cerdana A l’estiu, és probable que el torrent no porti aiguaGustau Erill (Wikimedia Commons)
El salt de la Baga Cerdana, també conegut com a salt de la Coma, és una cascada a diferents nivells que es forma al torrent de la Baga Cerdana, o riera de l’Om, a Monistrol de Calders (Moianès). Primerament, l’aigua cau uns pocs metres damunt un talús de roca, per després formar un segon salt molt més gran i vertical. El torrent varia tant de cabal que, en temporades seques, el salt desapareix.

Salt de la Foradada

Salt de la Foradada La Foradada de Cantonigròs, un indret de pel·lículaPallares (Wikimedia Commons)
Com si fos l’entrada a una dimensió paral·lela, la roca Foradada de Cantonigròs (Osona) obre les portes a un racó absolutament sorprenent. En aquest espai d’alta singularitat, la llum solar entra pel forat del cingle i es reflecteix al salt d’aigua i al gorg que s’hi formen, creant una escena de bellesa difícilment igualable. A l’hivern, la cascada es glaça i pot arribar a crear estalactites d’una mida molt considerable.

Cascada de Ratera

Cascada de Ratera A l’hivern, la cascada de Ratera es vesteix de blanc© Oriol Alamany
La cascada de Ratera, situada a Espot (Pallars Sobirà), és una caiguda d’aigua inacabable que aprofita el fort pendent per obrir-se pas entre els agrestos paratges de la regió. En una primera part, més amunt, l’aigua cau verticalment durant uns metres, i després, acaba arribant a un trencadís de roques, arbres i troncs caiguts per on s’escola de manera espectacular. Un indret realment fotogènic.

El Ventador

El Ventador El Ventador no és el salt d’aigua més espectacular, però sí un dels més bellsTurisme Horta de Sant Joan
Del nord del país posem rumb al sud per descobrir el Ventador, un salt d’aigua curiós que, sense perdre la seva bellesa, s’allunya de la monumentalitat. En aquest indret, situat a Horta de Sant Joan (Terra Alta), una fina línia d’aigua cau des dels barrancs del voltant i crea un gorg ombrívol absolutament preciós. Una mica més avall del curs fluvial també hi trobareu el salt de Sotorres, molt més semblant a la típica cascada tradicional.

Salts de Sant Miquel del Fai

Sant Miquel del Fai El salt del Tenes, a l’oest del monestir de Sant Miquel del FaiGetty Images
L’Espai Natural de Sant Miquel del Fai és un d’aquells indrets que cal visitar, com a mínim, un cop a la vida. Pels cingles que abracen el conegut monestir s’obren pas dos salts d’aigua: el del Tenes, a l’oest, i el del Rossinyol, l’aigua del qual queda recollida momentàniament en una bassa del conjunt. Malauradament, l’espai es troba temporalment tancat al públic, ja que s’hi estan fent adaptacions.

Gorg del Molí dels Murris

Molí dels Murris Al gorg del Molí dels Murris l’aigua sembla caure dels mateixos arbresMikipons (Wikimedia Commons)
Al sud de la zona Volcànica de la Garrotxa, a les Planes d’Hostoles, hi trobareu un dels paratges naturals més idíl·lics del país. Just al costat del molí dels Murris, s’hi formen el salt i el gorg homònims, amb la preciosa aigua turquesa de la riera de Cogolls. En aquest indret, l’aigua sembla caure dels mateixos arbres, com si hi hagués un desmai que, en comptes de llargues branques, plorés rius.

Gorg del Mas dels Frares

Gorg del Mas dels Frares En aquest indret, l’aigua apareix del capdamunt dels cingles i crea un gorg genialMochila en la Espalda
El riu del Gorg, a la Febró (Baix Camp), flueix pel cor de les muntanyes de Prades. Al llarg del seu curs hi trobem diferents piscines naturals, però la més impressionant de totes, sens dubte, és la del gorg del Mas dels Frares. L’aigua arriba a la bassa a través d’un salt d’aigua vertiginós, d’uns deu metres de caiguda. Seguint el curs del riu, també hi localitzareu altres racons genials, com el Gorguet, el Gorg i la Gorguina.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació