Anuncia't al Descobrir

Espais naturals catalans adopten mesures per evitar aglomeracions

El Collsacabra, el Trabucador i el Parc Natural de l’Alt Pirineu regulen els accessos per controlar els aforaments

Després de les aglomeracions observades els últims mesos als paratges naturals catalans, ja són diversos els indrets que han decidit regular-ne els accessos. En concret, els espais que pretenen ser més estrictes amb els visitants són el Collsacabra, el Trabucador i el Parc Natural de l’Alt Pirineu. Al paratge natural d’Osona s’hi ha estrenat ja una prova pilot per evitar els excessos de gent, mentre que a la zona del delta de l’Ebre s’haurà de pagar per accedir-hi durant juliol i agost. A l’Alt Pirineu s’activaran noves mesures a partir de l’estiu, amb tarifes incloses.

Informadors ambientals contra la massificació al Collsacabra

Panoràmica de Collsacabra Durant el 2020 alguns escenaris del Collsacabra van patir aglomeracions notablesMikipons
Durant la Setmana Santa, els ajuntaments de l’Esquirol, Rupit i Pruit i Tavertet es van posar d’acord per fer una prova pilot a la zona del Collsacabra. El dispositiu es va organitzar per evitar que les aglomeracions viscudes el 2020 tornin a succeir, mitjançant un grup d’informadors ambientals orientat a informar, prevenir i dissuadir els visitants quan s’escaigui.

En els dies que es va dur a terme la prova, ja es van haver de tancar alguns dels pobles de la regió als turistes, després que se’n completés l’aforament. Amb aquestes mesures, els ajuntaments del Collsacabra pretenen conciliar el gaudi i l’ús públic del territori amb la preservació dels valors naturals de la zona i el benestar dels veïns.

Caldrà pagar per entrar al Trabucador en vehicle

El Trabucador El Trabucador és un espai fràgil i d'alt valor naturalArdet (Wikimedia Commons)
L’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita ha anunciat la posada en marxa, a partir d’aquest estiu, d’una prova pilot per respondre a l’enorme afluència de visitants al Trabucador. Per accedir-hi, els cotxes hauran de pagar un import de 5 €; les caravanes o autocaravanes, de 8 €, i les motos, de 3 €. Els locals gaudiran d’una reducció del 100% del preu, i, per tant, no hauran d’abonar la taxa.

La intenció d’aquest pla, que s’aplicarà concretament durant juliol i agost, és controlar l’allau de visitants, analitzar quines són les necessitats i les demandes del Trabucador i dotar-lo de serveis. S’hi instal·larà un control d’accés, un punt d’informació i gestió turística, serveis sanitaris i tres zones d’estacionament. Els diners recaptats s’invertiran en el manteniment de la mateixa zona.

Noves regulacions al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Pla de Boavi L'entorn natural del pla de Boavi, un dels espais de l'Alt Pirineu
El Parc Natural de l’Alt Pirineu també activarà aquest estiu un nou paquet de mesures, amb la intenció de garantir la preservació dels espais protegits i afavorir el turisme sostenible a la regió. D’una banda, les noves regulacions preveuen la instal·lació d’un sistema de previ pagament per internet per accedir a la zona d’aparcament de la Molinassa i la Farga, a la vall Ferrera, i punt més proper de pàrquing a la Pica d’Estats. L’entrada costarà 5 € per vehicle i dia, i hi haurà descomptes per als visitants que s’allotgin a Alins. Per complementar aquestes mesures, s’editarà un mapa amb informació útil sobre itineraris, visites guiades, transport públic i normes de servei a la vall Ferrera, i es millorarà el traçat del camí a la Pica d’Estats.

D’altra banda, a les zones de la vall de Bonabé, la vall de Tavascan, Boavi, la Mollera d’Escalarre i Sant Joan de l’Erm, s’implementarà un servei de vigilància per evitar aglomeracions en dies d’alta afluència. A més, també es consolidarà el servei d’informació vinculat a aquests espais, situat a Alós, Tavascan i Sant Joan de l’Erm. banda Així mateix, a la pista forestal de la vall de Bonabé s’hi instal·laran dos controls a Fornet i Marimanha/Montgarri, i es limitarà la circulació del trànsit sorollós, mentre que a la vall de Tavascan s’estudiarà fer tres petits aparcaments de suport al de la font de la Costa. Finalment, al Pla de Boavi també s’està estudiant la possibilitat d’habilitar un nou pàrquing.

Per facilitar la informació sobre les noves regulacions, el Parc Natural de l’Alt Pirineu editarà una guia de tots els accessos motoritzats regulats i la seva normativa específica. L’afluència a la zona ha anat creixent de manera constant els últims anys, amb gairebé 400.000 visites registrades el 2020.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació