Anuncia't al Descobrir

La població d’ossos als Pirineus arriba als 64 exemplars

El 2020 van néixer 16 cadells, una xifra rècord

El Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os bru als Pirineus (GSTOP) ha dut a terme el balanç de la població d’ossos del 2020, i ha comptabilitzat fins a 64 individus. D’aquests exemplars, trenta-cinc són adults, tretze són subadults i setze són cadells, el que significa el nombre més alt de nous naixements des que se’n tenen dades. Pel que fa al sexe, hi ha 29 mascles, 29 femelles i 6 individus per determinar. Posat en perspectiva, el 2018 es van detectar 51 individus en total, mentre que el 2019 la xifra va ser de 58.

Durant el 2020, a més, s’han donat per morts o desapareguts nou ossos, tres dels quals han estat víctimes de l’home. Es tracta de l’ossa Sarousse, el mascle Cachou i un altre mascle, mort a trets a França. Dels altres sis, quatre són cries nascudes el 2019 i hi ha dos mascles subadults que no han aparegut durant els últims dos anys. D’altra banda, també s’han localitzat dos exemplars que no s’havien identificat ni el 2018 ni el 2019, i que ja tornen a ser al recompte.

L’any passat, només a Catalunya, es van localitzar més de 600 indicis d’ós, dels quals 203 eren contactes fotogràfics i 244 eren mostres de pèls, i també va haver-hi 25 albiraments. En tot el Pirineu, el nombre de rastres trobats de l’espècie va ascendir fins als 2.331. En total, s’han analitzat genèticament més de 650 mostres, que han permès identificar 57 exemplars diferents.

En marxa un nou mapa d’indicis d’ós
El Departament de Territori i Sostenibilitat, conjuntament amb Forestal Catalana, ha creat un nou mapa interactiu d’indicis d’ós a Catalunya. El projecte posa en mans de la ciutadania totes les dades referents a la presència d’aquest animal al país. Abans, la informació que hi havia disponible s’havia d’introduir de manera manual, però ara els tècnics i agents rurals poden introduir les dades ràpidament a través d’una aplicació. Com que l’ós és una espècie protegida, el mapa no mostra l’indret exacte on es troben les mostres, però sí que les situa en una àrea de 8 × 8 quilòmetres i informa sobre les característiques de l’indici.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació