Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Més enllà de l'àrea metropolitana

La Conca 5.1, l’entitat que representa les diverses realitats rurals del país, s'adhereix al Manifest Descobrir

Amb el cor a la Conca de Barberà però amb vocació de representar les diverses realitats rurals del país, La Conca 5.1 és un projecte camaleònic que anima a repensar la societat en què vivim.

L’enoturisme, el tret de sortida

Vinyes Un documental sobre l’enoturisme a la comarca de la Conca de Barberà va ser l'origen de La Conca 5.1Gettyimages
Una revista digital, una associació cultural i una productora audiovisual. O, dit d’una altra manera, un espai on generar coneixement, debatre i pensar sobre la construcció social i cultural dels territoris rurals, la gent que hi viu i les seves realitats. Tot això és La Conca 5.1, un projecte que va néixer fa 10 anys a partir d’un documental sobre l’enoturisme a la comarca de la Conca de Barberà i que s’ha anat transformant i ampliant fins al que és ara.
Com no podia ser d’altra manera, en aquest trajecte s’hi han sumat col·laboradors de diversos sectors, de manera que actualment ja han deixat i deixen petjada en aquesta iniciativa persones expertes en el món del vi, l’ecologisme, l’agricultura, el paisatge, la cultura, i un llarg etcètera. Avui, els seus eixos centrals són el desenvolupament rural, l’emergència climàtica i la defensa del territori i del paisatge.
L’ànima d’aquesta iniciativa es trova a la Conca de Barberà, la comarca on va néixer, però actualment dona visibilitat a tot tipus de projectes i persones que treballen i viuen fora de l’àrea metropolitana de Barcelona i que encarnen diverses visions i opcions de vida d’arreu de la geografia catalana. La Conca 5.1 defensa un model de país on tothom pugui viure dignament en entorns respectats i valorats, on tinguin garantit l’accés als principals recursos i serveis públics i en el qual els productes de proximitat siguin el centre del consum de la majoria de la gent.
També volen posar èmfasi en la necessitat que els territoris rurals tinguin veu i vot en qüestions cabdals i que els afecten directament, per exemple, en relació a la gestió dels recursos naturals i el futur model energètic que s’està dissenyant actualment. La Conca 5.1 pren diverses formes. La seva activitat principal diària és el magazín digital, un espai web que compta amb un gran nombre de col·laboradors i que està farcit de reportatges, entrevistes, articles i columnes d’opinió.

Diversos projectes en un

La Nit 5.1 La Nit 5.1 és una de les propostes de La Conca 5.1La Conca 5.1
Un altre dels elements centrals és la celebració de diversos esdeveniments al llarg de l’any i que de moment no han hagut d’aturar a causa de la pandèmia. Per exemple, jornades culturals, vermutades, tasts de vins o presentacions de llibres, que suposen també oportunitats per compartir experiències i posar en comú punts de vista.
En aquest sentit, un dels esdeveniments més destacats és Visions 5.1, que enguany se celebrarà durant diversos caps de setmana dels mesos de maig i juny al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, i que també es podrà seguir virtualment. Es tracta de la vuitena edició d’unes jornades de debat que en aquesta ocasió comptaran amb més de vint ponents amb qui reflexionar sobre el momento present de crisis entrellaçades, entre els quals hi ha la filòsofa Marina Garcés, l’activista antiracista Desirée Bela, el periodista Xavier Aldekoa o l’escriptora Maria Climent.
I un cop ben entrat l’estiu, els diez 23 i 24 de juliol, el Castell Templer de Barberà de la Conca acollirà La Nit 5.1, una jornada cultural i festiva que combina la música i els monòlegs amb la presència de productors agroalimentaris i restauradors de la zona.
En l’àmbit audiovisual també han impulsat dos documentals. Plantant una llavor, l’any 2013, que forma part de la primera etapa del projecte, quan el vi n’era l’element central; i més recentment, Fins i tot els arbres escoltaven, un recull de diverses experiències d’èxit i de progrés situades a onze micropobles de l’interior del país.

Entrevista a Leandre Romeu, president i coordinador de La Conca 5.1

Una parella de ramaders i pagesos Una parella de ramaders i pagesos© Enrique Marco
Reivindiques ‘trencar amb el barcelocentrisme’. En quin sentit?
Les comarques i en general el camp català està poc representat i poc tingut en compte en els principals centres de poder i de decisió del nostre país, i les qüestions que marquen el debat públic acostumen a ser temes que preocupen i afecten especialmente Barcelona i la seva àrea metropolitana. En tenim molts exemples, potser el més clar ara mateix és la pandèmia de la covid-19 i la manera de decidir com s’apliquen les restriccions, que no tenen en compte la realitat de les zones menys poblades. Des de La Conca 5.1 volem ajudar a revertir aquesta situació, i és per això que volem ser altaveu de projectes, persones i organitzacions que treballin per un model de societat arrelada al territori i que posi al centre les persones, també les del món rural.

Per què us heu adherit al ‘Manifest Descobrir’?
És urgent repensar i posar en pràctica un nou model turístic, energètic i de desenvolupament econòmic sostenible, consensuat, participatiu i que sigui proper a les persones i als projectes econòmics i socials d’arreu del país. Hem de treballar en xarxa i de forma coordinada per millorar la gestió turística i tot el que genera i provoca.

Altres signants altres signants del Manifest Descobrir

Marxa nòrdica Ennatura't Les sortides de marxa nòrdica són unes de les propostes d'Ennatura'tEnnatura't
GEPEC-EdC
El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans és una ONG que fa més de 35 anys que treballa per la conservació de la natura arreu del territori. Reivindiquen la importància de lluitar per tenir un futur més verd i sostenible i organitzen activitats per conèixer la natura de l’entorn i gaudir-ne.

ENNATURA’T
Dues germanes tiren endavant aquest projecte situat a Reus que vol transmetre la seva passió per l’activitat física i la vida saludable. Organitzen sortides de marxa nòrdica, entrenaments funcionals adaptats a tota mena de persones i també activitats infantils pensades perquè els nens gaudeixin de l’esport a través del joc.

KIRIBATIS
Una agència de comunicació especialitzada en turisme alternatiu, és a dir, en destinacions que no acostumen a formar part dels circuits turístics habituals, però que val la pena descobrir. Desenvolupen estratègies de comunicació i màrqueting fetes a mida.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació