Anuncia't al Descobrir

Polèmica pel futur parc eòlic del golf de Roses

El projecte s’està trobant amb una forta oposició territorial

Aquest mes de gener es va presentar a Roses el ‘Parc Tramuntana’, un projecte de parc eòlic marí flotant al golf de Roses. La instal·lació, promoguda per les empreses BlueFloat Energy i SENER, tindria un total de 35 aerogeneradors amb una producció acumulada de 500 MW, i entraria en funcionament l’any 2026. Des del primer moment, el projecte ha estat en contacte amb els actors locals, i d’aquesta manera s’ha acordat allunyar els molins fins a 14 quilòmetres del cap de Creus, quatre més que la idea inicial. Tot i la voluntat de consens, però, la iniciativa s’està trobant amb una forta oposició territorial.

Fa uns dies, la Plataforma Stop Macro Parc Eòlic Marí va publicar un vídeo protesta demanant que s’aturi el projecte. A les imatges, l’organització destaca l’alt valor patrimonial de la regió, i argumenta que la instal·lació dels generadors impactarà “en l’essència de l’Empordà” i que “hi ha en joc tota la regió”. La Plataforma, que agrupa un bon nombre d’actors, com el Parc Natural del Cap de Creus, diversos clubs nàutics i associacions, partits polítics, paisatgistes i arquitectes, entre d’altres, també ha creat una campanya de firmes a change.org, on ja han signat gairebé 15.000 persones per aturar el parc.

Dijous passat, a més, el diputat al Congrés per Girona Sergi Miquel (PDeCAT) va demanar una compareixença de la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, perquè expliqui el “capteniment” del Ministeri sobre el projecte. Miquel explicava que si el parc tira endavant o no dependrà sobretot del posicionament de Ribera, i per això va demanar a la ministra que n’expliqui tots els detalls. El diputat considera que la iniciativa “té un impacte claríssim sobre una part molt delicada del litoral gironí”.

Ara per ara, tot i l’oposició, el projecte segueix endavant, amb la intenció de presentar una proposta definitiva aquest estiu vinent. La idea dels promotors és aconseguir la concessió el 2023 i acabar el parc el 2026, per optar als fons europeus Next Generation. Els impulsors han calculat que la instal·lació cobrirà el 45% del consum actual de la demarcació de Girona a màxima potència, i evitarà durant la seva vida útil l’emissió de 21 milions de tones de CO₂. El projecte també preveu compensacions per al territori, així com la creació de nous llocs de treball.

El Parc Natural del Cap de Creus engega el Pla d’educació i voluntariat ambiental
Mentre la polèmica pel projecte de BlueFloat Energy i SENER continua, el Parc Natural del Cap de Creus ha enllestit el Pla estratègic d’educació i voluntariat ambiental per al període 2021-2023. La seva funció és definir les estratègies per incloure accions d’educació i voluntariat en la gestió del parc i els seus plans anuals. El parc preveu, entre d’altres, la creació d’un projecte educatiu que generi pertinença a la regió protegida, la realització de nous recursos pedagògics i el disseny d’un programa de formació per a oficines d’informació i el sector turístic.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació